LIDER UJEDINJENE SRPSKE O IZBORNOM ZAKONU OBEĆAO: “Insistirat ćemo na konsenzusu svih političkih partija iz RS-a”
Član Interresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona BiH Nenad Stevandić poručio je da će, kada je riječ o izmjenama izbornog zakonodavstva, insistirati na konsenzusu stranaka iz Republike Srpske i zastupati stav da se sve izmjene Ustava moraju potvrditi u Narodnoj skupštini.

Stevandić, koji je i predsjednik Ujedinjene Srpske, rekao je da ova stranka ne sarađuje ni sa SDA ni sa HDZ-om, da na nivou BiH ne pripada opoziciji i da nema pokroviteljstva za svoje stavove ni od međunarodne zajednice da će autentično zastupati interese Republike Srpske.

“Insistirat ćemo na konsenzusu svih političkih partija iz RS-a bez obzira na ideologiju opozicije ili vladajuće koalicije sa stavom da se sve izmjene Ustava moraju apsolvirati i potvrditi u Narodnoj skupštini RS-a i da taj srpski konsenzus onda prebacujemo na nivo BiH”, rekao je Stevandić.

On je dodao da će na tome insistirati bez obzira na različite političke stavove.

“Treba insistirati na konsenzusu svih političkih partija iz RS-a ako je moguće, a ako ne, onda većinsku volju patrija iz RS-a”, poručio je Stevandić.

On je naveo da će materijal koji je dobio od pravnog tima Ujedinjene Srpske dati kolegama koje su sa ovom strankom u koaliciji na nivou BiH, a da će ga ustupiti i kolegama iz opozicije, ukoliko budu zainteresovani, i da bi to bio osnov za saglasnost ove stranke o izmjenama Izbornog zakona i “što je još ozbiljnije izmjenama Ustava”.

“Nema izmjena Ustava bez saglasnosti Republike Srpske”, istakao je Stevandić.

Stevandić je dodao da je potrebno da predsjednik Republike Srpske i član Predsjedništva BiH iz RS-a pozovu političke partije iz RS-a bez obzira na političke razlike da se razgovara o tome.

“Republika Srpska mora da ima ako ne saglasnost, onda razgovore, ako ne potpuni konsenzus, onda većinski konsenzus svojih predstavnika jer bez toga se ne mogu donositi odluke u Sarajevu”, poručio je Stevandić.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je danas nakon sastanka sa međunarodnim zvaničnicima Matthewom Palmerom i Angelinom Eichhorst i predstavnicima opozicije u BiH, da je za SDS prihvatljiv neposredan izbor članova Predsjedništva BiH, a podržali bi i asimetričan pristup prema kojem bi u Republici Srpskoj član Predsjedništva bio biran direktno, a u Federaciji BiH posredno.

“Smatramo da to ima smisla jer već imamo asimetričan sistem kod izbora predsjednika Republike Srpske i predsjednika FBiH što ukazuje da je moguće i kada je u pitanju član Predsjedništva BiH s tim da bi se izbrisala odrednica o nacionalnoj pripadnosti u Ustavu BiH”, rekao je Šarović.

(Klix)
Zadnje objave

Magazinović: BiH je na korak od eskalacije radi jednog čovjeka, a ako se to desi, zapamtite…

Moja poruka iz Bosne i Hercegovine je da svaki radikalizam treba spriječiti u nastanku jer ako se to ne uradi posljedice mogu biti tragične Na...

ESAD DURAKOVIĆ OTKRIVA: Cilj je da Bošnjaci upadnu u zamku, da se raspamete između dva politička bloka… Vučić je zaista majstor manipulacije!

Navodni dijalog na koji poziva Vučić treba da počiva na bošnjačko-hrvatskoj konfrontaciji. Nevjerovatna strategija! – smatra Duraković Akademik Esad Duraković osvrnuo se na sastanak Milorada...

DR. Grošelj: Ovo je otcjepljene RS-a, uništit će cijeli region! Schmidt mora spriječiti raspad BiH!

Slovenac, doktor Klemen Grošelj, lider ‘’prijatelja’’ BiH, skupine evropskih parlamentaraca: Nije nas samo osam, iza nas su naše stranke i države! Vidimo prijetnju stabilnosti, miru,...

(VIDEO) Kesić žestoko ismijao Dodika pa ga smjestio u “Breee”, a onda je okrenuo šolju sa njegovim likom: Čuvajte se onih… Aj pa Pukni...

Kesić je za kraj emisije odjavu posvetio upravo našem članu Predsjedništva BiH Milorad Dodik česta je “mušterija” Kesićevih dosjetki, u kojima na ironičan način govori...

„BAKIR IZETBEGOVIĆ JE I SAM REKAO…“: Željka Cvijanović za sve krivi OHR i “političko Sarajevo”

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da su za političko Sarajevo visoki predstavnici i njihove kancelarije oduvijek bili samo njihovi izvođači radova...