Lider bosanskohercegovačke dijaspore u Austriji Ahmed Husagić saopštio vrlo lijepe i ohrabrujuće vijesti sa terena: “Za glasanje na općim izborima u BiH već se prijavilo 65.000 građana iz inozemstva”
Za glasanje na općim izborima u BiH već se prijavilo 65.000 građana iz inozemstva. Kazali su to u Pokretu “Snaga domovine”, čiji aktivisti na različite načine nastoje ohrabriti Bosance i Hercegovce da promijene stanje u BiH.

Bh. mobilizacija

Ahmed Husagić, predsjednik Pokreta “Snaga domovine”, rekao je za „Avaz“ da, ako gledaju u odnosu na opće izbore 2018. godine, mogu biti zadovoljni.

– Imamo još pet dana i možemo i udvostručiti broj prijava u odnosu na četiri godine ranije. A što se tiče ukupnog broja onih koji imaju pravo glasa ako se prijave, onda ne možemo biti zadovoljni jer to je između 10 i 15 posto – kazao nam je Husagić.

Ipak, nekadašnji koordinator za integraciju austrijskog SPD-a, koji je podnio ostavku na sve funkcije kako bi se angažirao na pomoći BiH, podsjeća da se na mobilizaciji bh. dijaspore 25 godina nije radilo ništa, pa je ogroman uspjeh i sama činjenica da je zaustavljen pad broja bh. građana koji su na proteklim izborima glasali u domovini.

– Svaki izborni ciklus smo imali sve manje glasača, a napravili smo iskorak jer je 2018. godine izvan domovine glasalo oko 48.000 za Predsjedništvo, a 49.000 za stranke. Oko 60 posto tih glasova bilo je za SNSD i HDZ. Ovaj put će biti drugačije, jer puno je manje prijava iz Hrvatske i Srbije – istakao je Husagić.

Prošli izbori

Zloupotrebe su ovog puta spriječene obaveznim dostavljanjem dokumenta kojim građanin dokazuje adresu boravka, tako da je sada nemoguće da desetine birača budu fiktivno prijavljene na jednoj adresi, a na prošlim izborima prijavljivani su i na adresama mesara i pekara.

– Radimo na terenu, putem socijalnih mreža, medija, a imamo i stranicu glasajmo.ba, gdje se ljudi mogu javiti za pomoć.

Mislim da ćemo u narednih nekoliko dana imati mnogo prijava i očekujem da ćemo dostići ili čak prebaciti 80.000. To bi bila garancija da ćemo u oba entiteta imati značajan broj glasova iz dijaspore koji mogu odlučiti izbore – kazao je Husagić.

Istječe 19. jula

Proces registracije birača iz inozemstva traje do 19. jula u ponoć, a registraciju je moguće izvršiti i putem online aplikacije na stranici eizbori.izbori.ba, uz prethodno pripremljene skenirane ili fotografirane dokumente.
Zadnje objave

Rencontres LGBTQ application OneGoodCrush offres Rencontres pour tous

Il y en a eu beaucoup percées récemment pour le LGBTQ . La juridique suprême a statué sur le la légalité...

We Don’t Text Anymore. Just how do I Get The Woman to speak with Myself?

Reader matter:I found myself talking to a lady for a little while and some of my friends made an effort to talk me personally...

Publisher’s Choice honor: just how Bridal Reflections™ Became a leading Salon for Brides in nyc

The Scoop: New York-based beauty salon Bridal Reflections is proud to own personalized the wedding-dress-shopping procedure for generations. Every bride which makes an appointment...

What is the rate™ Names ponder lady the Most Date-Worthy outfit of 2018

The Scoop: This Year, WhatsYourPrice.com (WYP) began a strategy to enhance the economics of internet dating by incentivizing people to meet each other offline. The dating...

Indications She Is The Main One

Five Telltale indicators you have to Pop The QuestionSo you've been matchmaking your bae for a couple years now. You reside collectively — or...