Lider bosanskohercegovačke dijaspore u Austriji Ahmed Husagić saopštio vrlo lijepe i ohrabrujuće vijesti sa terena: “Za glasanje na općim izborima u BiH već se prijavilo 65.000 građana iz inozemstva”
Za glasanje na općim izborima u BiH već se prijavilo 65.000 građana iz inozemstva. Kazali su to u Pokretu “Snaga domovine”, čiji aktivisti na različite načine nastoje ohrabriti Bosance i Hercegovce da promijene stanje u BiH.

Bh. mobilizacija

Ahmed Husagić, predsjednik Pokreta “Snaga domovine”, rekao je za „Avaz“ da, ako gledaju u odnosu na opće izbore 2018. godine, mogu biti zadovoljni.

– Imamo još pet dana i možemo i udvostručiti broj prijava u odnosu na četiri godine ranije. A što se tiče ukupnog broja onih koji imaju pravo glasa ako se prijave, onda ne možemo biti zadovoljni jer to je između 10 i 15 posto – kazao nam je Husagić.

Ipak, nekadašnji koordinator za integraciju austrijskog SPD-a, koji je podnio ostavku na sve funkcije kako bi se angažirao na pomoći BiH, podsjeća da se na mobilizaciji bh. dijaspore 25 godina nije radilo ništa, pa je ogroman uspjeh i sama činjenica da je zaustavljen pad broja bh. građana koji su na proteklim izborima glasali u domovini.

– Svaki izborni ciklus smo imali sve manje glasača, a napravili smo iskorak jer je 2018. godine izvan domovine glasalo oko 48.000 za Predsjedništvo, a 49.000 za stranke. Oko 60 posto tih glasova bilo je za SNSD i HDZ. Ovaj put će biti drugačije, jer puno je manje prijava iz Hrvatske i Srbije – istakao je Husagić.

Prošli izbori

Zloupotrebe su ovog puta spriječene obaveznim dostavljanjem dokumenta kojim građanin dokazuje adresu boravka, tako da je sada nemoguće da desetine birača budu fiktivno prijavljene na jednoj adresi, a na prošlim izborima prijavljivani su i na adresama mesara i pekara.

– Radimo na terenu, putem socijalnih mreža, medija, a imamo i stranicu glasajmo.ba, gdje se ljudi mogu javiti za pomoć.

Mislim da ćemo u narednih nekoliko dana imati mnogo prijava i očekujem da ćemo dostići ili čak prebaciti 80.000. To bi bila garancija da ćemo u oba entiteta imati značajan broj glasova iz dijaspore koji mogu odlučiti izbore – kazao je Husagić.

Istječe 19. jula

Proces registracije birača iz inozemstva traje do 19. jula u ponoć, a registraciju je moguće izvršiti i putem online aplikacije na stranici eizbori.izbori.ba, uz prethodno pripremljene skenirane ili fotografirane dokumente.
Zadnje objave

Consejos simples para Informar Puede tener un pequeño virilidad

La forma de Reconocer Que eres No trabaja con Mucho allá abajo Pene ansiedad es increíble típico, y varios hombres parecen...

Iz SDA su odmah reagovali, ne kriju nezadovljstvo: “Sporazum HDZ-a i Osmorke preuranjen, SDP pozivamo da formira državnu vlast bez Dodika”

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) poručili su da je potpisivanje sporazuma o formiranju vlasti između HDZ-a BiH i Osmorke preuranjeno u trenutku kada nije...

OBJAVLJEN I NJEGOV TEKST: Pročitajte šta piše u sporazumu koji su danas potpisali Dragan Čović i Nermin Nikšić…

Nakon potpisivanja sporazuma, pomenute stranke će krenuti u formiranje vlasti na federalnom, a zatim vjerovatno i na državnom nivou. U zgradi Parlamentar Bosne i Hercegovine...

OSMORKA I HDZ BiH POTPISALI KOALICIONI SPORAZUM: “Neka nam je sa srećom”

Riječ je o sporazumu programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat koji predstavlja okvir za buduće djelovanje, odnosno, temelj buduće...

The United states Lung Association Helps Smokers Quit & offers nearest and dearest the various tools to compliment Them

The Quick type: a smoking practice might have really serious effects on the wellness, your loved ones, as well as your sex life. To assist...