Lazović ima sjajno pojašnjenje Dodiku: Saznajte šta mu je to poručio
Precizno se naglašava da će Visoki predstavnik biti imenovan u skladu sa relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti.

Miro Lazović, predsjednik Foruma parlamentaraca 1990 i prvi predsjednik Skupštine RBiH oglasio se povodom najnovijih optužbi Milorada Dodika na račun visokog predstavnika, prenose mediji.

Njegovu reakciju prenosimo u cjelosti:

– Milorad Dodik ne propušta da u svakom svom javnom nastupu negira status Visokog predstavnika u BiH. Poziva se na činjenicu da Savjet bezbjednosti UN -a nije glasao za izbor gosp. Šmita. Međutim činjenice govore da se status Visokog predstavnika u BiH ne može dovoditi u pitanje.

Prvo… U uvodnom dijelu Dejtonskog mirovnog sporazuma se naglašava značaj uloge Visokog predstavnika u BiH. U članu 8 se kaže… “Strane pozdravljaju i prihvataju aranžmane koji su napravljeni u vezi sa implementacijom ovog mirovnog rješenja, uključujući posebno one koje se tiču civilne implementacije, kao što je izloženo u Sporazumu u Aneksu 10 (Visoki predstavnik) i međunarodnih policijskih snaga, kao što je izloženo u Aneksu 11.

Strane će u potpunosti poštovati naprijed utvrđena opredjeljenja i učiniće sve da se ona ostvare.”….. potpisnici u ime Strana potpisnica su: Alija Izetbegović ispred BiH, Franjo Tuđman ispred Hrvatske i Slobodan Milošević ispred SR Jugoslavije uz svjedoke EU, SAD, Rusije, Velike Britanije i Njemačke.

Drugo. U Aneksu 10 Visoki predstavnik u čl.2 se kaže…” strane zahtijevaju imenovanje visokog predstavnika, koji će biti imenovan u skladu sa relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN….”

Dakle ne navodi se činjenica da će ga imenovati Savjet bezbjednosti uz obavezu da se prilikom imenovanja donosi posebna Rezolucija.

Precizno se naglašava da će Visoki predstavnik biti imenovan u skladu sa relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti.

Te rezolucije su u više navrata donešene i jasne….

Treće…..Prilikom davanja mandata gosp. Šmitu na sjednici Savjeta bezbjednosti UN -a Rusija i Kina su podnijeli rezoluciju kojom se tražilo da se mandat Visokog predstavnika smanji na godinu dana. Dakle, nisu tražili da se ukine mandat Visokog predstavnika već da se njegov četvorogodišnji mandat smanji na godinu dana.

Njihova rezolucija je odbijena od strane svih drugih članica Savjeta bezbjednosti. Ove činjenice jasno ukazuju da gosp. Šmit ima podršku Savjeta bezbjednosti i da se njegov mandat u BiH ne može dovoditi u pitanje.

(Oslobodjenje)
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...