KRATKO I JASNO PORUČILI: Ambasada SAD-a razočarana što su osobe sa crne liste na visokim pozicijama u BiH
Kod nas standardno…

Marinko Čavara (HDZ) imenovan je za dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma Paralmenta Bosne i Hercegovine, a Milorad Dodik (SNSD) za predsjednika entiteta Republika Srpska iako su obojica na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država. Dodika su izabrali građani BiH, a Čavaru na tu poziciju HDZ i stranke “Osmorke”, izuzev Sabine Ćudić iz Naše stranke, koja je glasala protiv. S obzirom na to da ima veliki utjecaj na formiranje vlasti u BiH, stav o izboru osoba s crne liste zatražili smo i od Ambasade SAD-a u BiH.

“Razočarani smo imenovanjima i izborom sankcionisanih pojedinaca na rukovodeće pozicije”, kazali su za N1 kratko, ali jasno iz američke ambasade u BiH.

Uputili su nas i na to da nam nadležne institucije daju odgovore na ova pitanja, a upravo su te institucije poput Parlamenta BiH mogle osporiti Čavarin izbor na način da mu uskrate podršku za imenovanje, odnosno, Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) je također mogla izglasati nepovjerenje Miloradu Dodiku.

Međutim, do toga nije došlo pa su tako ove institucije i njihovi predstavnici dopustili da na visokim pozicijama u BiH budu osobe sa crne liste.

Podsjetimo, Čavara je završio na američkoj “crnoj listi” zbog blokada oko formiranja Vlade Federacije BiH i imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH, međutim, on je komentarisao tu odluku SAD-a upitavši čega bi se trebao stidjeti.

“Zašto bih se stidio bilo čega. Nije imenovana Vlada FBiH jer nije bilo političkog dogovora”, kazao je Čavara u replici kolegi u Parlamentu FBiH i rekao da nije on taj koji je onemogućavao rad izvršne vlasti u FBiH i da je to politički proces i dogovor svih strana.

Čavara je stavljen na listu i zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća u aktivnostima ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i sada Republike Srpske godinama je na američkoj crnoj listi. Sankcije su mu uvedene 2017. godine zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o zabrani organizovanja referenduma.

Kasnije su mu te sankcije proširene, zbog, kako su naveli “destabilizirajuće koruptivne aktivnosti Dodika i pokušaja urušavanja Daytonskog mirovnog sporazuma, što motivirano vlastitim interesom, ugrožava stabilnost Bosne i Hercegovine i cijele regije”.

Ipak te višegodišnje sankcije Dodika nisu ni na trenutak “zabrinule”, ali ga isto tako nisu spriječile ni da obnaša visoke funkcije pa je tako prethodni mandat člana Predsjedništva BiH zamijenio četverogodišnjim mandatom predsjednika RS.
Zadnje objave

ELMEDIN KONAKOVIĆ IZ ANKARE: “Mislim da smo jedna od zemalja sa najvećim brojem spasilaca, biće vremena da se podvuče linija…”

(…) i da pregledamo koliko smo administrativno ispoštovali okvirni Zakon o zaštiti i spasavanju.” Ponosan je na sve Bosance i Hercegovce koji su ovih dana...

IVICA PULJIĆ, IZ WASHINGTONA: „Blinken sigurno ne bi razgovarao s Biserom Turković…“

State Department je ubrzo objavio i zvanično saopćenje nakon telefonskog razgovora. Ne stišavaju se reakcije nakon razgovora ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića...

ŠOKANTAN APEL IZ BRČKOG: “Ne daju mi da se izjašnjavam kao Bosanac, ovo je najpodjeljeniji grad u državi, SDA je izdala državu, a SDP...

“SDP je podijelio i svoje članove stranke po istom principu i na izborima ih kandiduje kao takve!! Nema nikakve šanse da kao takvi mogu...

ZA ŠTA SE SPREMA PREDSJEDNIK SRBIJE: Aleksandar Vučić donio odluku o povećanju broja specijalnih jedinica u Srbiji…

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić donio je odluku o organizovanoj dogradnji specijalnih snaga Vojske Srbije. Kako se navodi u dokumentu u koji je “Blic” imao uvid,...

DIPLOMATSKI SKANDAL U REŽIJI ZAMJENIKA MINISTRA ODBRANE BiH: Odbio se sastati sa britanskim ministrom zbog izjava o Dodiku…

Zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović odbio je da se sastane sa britanskim ministrom za Evropu Leejem Dohertyjem zbog njegove izjave da se tokom...