KRATKO I JASNO PORUČILI: Ambasada SAD-a razočarana što su osobe sa crne liste na visokim pozicijama u BiH
Kod nas standardno…

Marinko Čavara (HDZ) imenovan je za dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma Paralmenta Bosne i Hercegovine, a Milorad Dodik (SNSD) za predsjednika entiteta Republika Srpska iako su obojica na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država. Dodika su izabrali građani BiH, a Čavaru na tu poziciju HDZ i stranke “Osmorke”, izuzev Sabine Ćudić iz Naše stranke, koja je glasala protiv. S obzirom na to da ima veliki utjecaj na formiranje vlasti u BiH, stav o izboru osoba s crne liste zatražili smo i od Ambasade SAD-a u BiH.

“Razočarani smo imenovanjima i izborom sankcionisanih pojedinaca na rukovodeće pozicije”, kazali su za N1 kratko, ali jasno iz američke ambasade u BiH.

Uputili su nas i na to da nam nadležne institucije daju odgovore na ova pitanja, a upravo su te institucije poput Parlamenta BiH mogle osporiti Čavarin izbor na način da mu uskrate podršku za imenovanje, odnosno, Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) je također mogla izglasati nepovjerenje Miloradu Dodiku.

Međutim, do toga nije došlo pa su tako ove institucije i njihovi predstavnici dopustili da na visokim pozicijama u BiH budu osobe sa crne liste.

Podsjetimo, Čavara je završio na američkoj “crnoj listi” zbog blokada oko formiranja Vlade Federacije BiH i imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH, međutim, on je komentarisao tu odluku SAD-a upitavši čega bi se trebao stidjeti.

“Zašto bih se stidio bilo čega. Nije imenovana Vlada FBiH jer nije bilo političkog dogovora”, kazao je Čavara u replici kolegi u Parlamentu FBiH i rekao da nije on taj koji je onemogućavao rad izvršne vlasti u FBiH i da je to politički proces i dogovor svih strana.

Čavara je stavljen na listu i zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća u aktivnostima ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i sada Republike Srpske godinama je na američkoj crnoj listi. Sankcije su mu uvedene 2017. godine zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o zabrani organizovanja referenduma.

Kasnije su mu te sankcije proširene, zbog, kako su naveli “destabilizirajuće koruptivne aktivnosti Dodika i pokušaja urušavanja Daytonskog mirovnog sporazuma, što motivirano vlastitim interesom, ugrožava stabilnost Bosne i Hercegovine i cijele regije”.

Ipak te višegodišnje sankcije Dodika nisu ni na trenutak “zabrinule”, ali ga isto tako nisu spriječile ni da obnaša visoke funkcije pa je tako prethodni mandat člana Predsjedništva BiH zamijenio četverogodišnjim mandatom predsjednika RS.
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...