KOSOVSKI PREMIJER ODBRUSIO ESCOBARU I STATE DEPARTMENTU: “Više nema ustupaka Srbiji, Kosovo nećemo dijeliti po etničkim linijama!”
“Bojim se da Srbija ovih dana nije ni demokratska ni nezavisna”, rekao je Kurti.

 • Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je na Mirovnom forumu u Parizu da Kosovo više neće nuditi ustupke Srbiji tako da ga dijeli po etničkoj liniji, prenosi Reporteri.

  Kurti je rekao da je Kosovo u procesu normalizacije odnosa sa Srbijom spremno da “pruži ruku zemlji koja je izvršila genocid”.

  “Kosovo je počelo proces normalizacije odnosa sa Srbijom 2011. godine i 11 godina kasnije odnosi nisu mnogo bolji nego prije deceniju. I za to postoji razlog zato što je Srbija podbacila u svojoj demokratizaciji i traži više sukoba nego saradnje, čak i veličajući ratne zločince umjesto da ih osuđuje. Bojim se da Srbija ovih dana nije ni demokratska ni nezavisna”, rekao je Kurti.

  On je dodao da je to režim koji vodi “pravoslavna crkva i kojim dominira Putinova Rusija”.

  “Kosovo traži susjedske odnose sa Srbijom i spremni smo da pružimo ruku zemlji koja je počinila genocid nad nama, ako budu spremni da puste pesnicu. Ono što više ne nudimo su ustupci za podjelu naše zemlje po etničkim linijama. Ali, ako Srbija nije spremna da nas prizna jer su tako rekli, pet drugih zemalja EU nemaju šta da čekaju”, kazao je Kurti aludirajući na zahtjev Srbije i Sjedinjenih Država za formiranjem Zajedinice srpskih opština na sjeveru Kosova što u mnogoćemu podsjeća na Repubilu Srpsku u BiH.

  Podsjećamo, izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar već dugo vrši pritisak na kosovske vlasti i Albina Kurtija da ispuni zahtjeve Zapada po pitanju registarskih tablica i formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom, što bi zapravo bio veliki ustupak Srbiji.

  “Bili smo vrlo jasni i otvoreni u pogledu onoga što očekujemo od obje strane. Od strane Kosova, mi smo zatražili jednogodišnji period implementacije da sprovedemo kampanju javnog obavještavanja i da pripremimo ugroženu zajednicu da bude spremna da promijeni registarske tablice automobila. Pozivamo ih i da počnu sa stavljanjem pitanja Zajednice opština sa srpskom većinom na dnevni red. Ovo je zahtjev. Sa naše tačke gledišta i stanovišta partnera iz Kvinte, ovo je zahtjev i mi ćemo ostati čvrsti. Sa srpske strane smatramo da svaki protest treba da bude miran, a uklanjanje Srba iz institucija nije korisno. Pozivam strane da budu spremne da odmah ispune ta pitanja”, rekao je Escobar u intervjuu koji možete pročitati na OVOM LINKU.

  I Escobarov nadređeni, Derek Chollet, vrši pritisak na kosovske vlasti da naprave ustupke Srbiji. On je u razgovoru sa Vučićem jasno rekao da su SAD razočarane odlukom Prištine da ne odloži primjenu odluke o tablicama.

  “Dobri razgovori sa predsjednikom Vučićem. Podijelili smo naše razočarenje odlukom kosovskih vlasti da ne odlože odluku o registarskim tablicama; razgovarali smo o našoj posvećenosti da smanjimo tenzije, obezbijedimo napredak u dijalogu sa EU/normalizujemo odnose Kosova i Srbije i unaprijedimo eurointegracije Srbije”, naveo je Chollet jučer.
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...