Komšić ozbiljno “načepio” ruskog ambasadora nakon govora u NSRS: Kalabuhov da se proglasi za šefa “izbornog stožera HDZ-a”
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić poručio je u ponedjeljak da BiH neće mijenjati vanjskopolitičke prioritete dok u Predsjedništvu ne sjede Kalabuhovljevi “legitimni predstavnici”.

Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov danas je u NSRS govorio kako se Hrvatima ne omogućava izbor “legitimnih predstavnika”, te je istakao kako je za Rusiju problem ako BiH postane član NATO-a.

Komšić je u reakciji na govor Kalabuhova podsjetio da je “Bosna i Hercegovina davno putem usvojenih zakona odredila svoje vanjskopolitičke prioritete, (NATO i EU)” i da ih neće mijenjati zato što oni sada predstavljaju problem Kalabuhovu.

“Kada na mjestu odlučivanja o vanjskopolitičkim prioritetima budu sjedili Kalabuhovljevi ‘legitimni predstavnici’ (HDZ) onda će se to možda i desiti. Do tada sigurno neće, ma koliko ambasador prijetio. Kalabuhovu bi umjesto prijetnji korisnije bilo da se proglasi za šefa izbornog stožera HDZ-a”, zaključio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov kazao je u ponedjeljak kako mu je velika čast što se obratio u NSRS kao jedini ambasador te zemlje koji je to do sada uradio.

Kazao je kako se Rusija, kao garant Dejtonskog sporazuma, dosljedno zalaže za striktno poštivanje konstitutivnost naroda i dva entiteta od kojih je “sastavljena” Bosna i Hercegovina.

“Uvjereni smo da decentralizovana arhitektur Daytona osigurava normalno fukcionisanje oba entiteta i predastavlja okvir za normalna život konstitutivnih naroda i ostalih.

Smatramo da će spoljno uplitanje i nametanje rješenja imati dalekosnažne posljedice. Moramo konstatovati ulogu jednog dijela međunarodne zajednice i sebična želja da se implementira njihova politička agenda, posebno kroz nametanje euroatlantskih integracija što je dovelo do korozije Dejtonskog sporazuma”, kazao je Kalabuhov.

Osvrnuo se i na imenovanje “njemačkog državljanina” Schmidta za visokog predstavnika u BiH ocijenivši i to kao primjer loše politike MZ-a.

“Jednako pogubnim smatram sankcije protiv političara koji vode nezavisnu politiku. Sankcije nezavisnim medijima u RS također zaslužuju osudu.

Poštujem suvereno pravo Bosne i Hercegovine da realizuje vanjskopolitičke prioritete, ali imamo i mi pravo naglasiti probleme sa pristupanjem BiH savezima koji provode neprijateljske politike protiv Rusije”, poručio je ruski ambasador u NSRS.

Igor Kalabuhov je istakao želju da se “prošire veze” sa Bošnjacima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini, ali da je nesumnjivo kako je RS “ključni partner Moskve”.

Također, kazao je i kako se radi na otvaranju ambasade Rusije u Banjaluci.

Na kraju svoga obraćanja u Narodnoj skupštini Kalabuhov je govorio o ratu u Ukrajini i uvođenju sankcija Rusiji.

“Zapad iskrivljuje ciljeve ‘specijalne operacije’ u Ukrajini. Vjerujemo da veze između Rusije i BiH imaju veliki potencijal. Činjenica je da se Bosna i Hercegovina odbila pridružiti sankcijama Rusiji dovela je do porasta izvoza iz BiH u Rusiju.

Usprkos insinuacijam da je BiH uvela sankcije Rusiji i zato Bosnu i Hercegovinu svrstavamo u prijateljske države”, naveo je ambasador Rusije i kao potvrdu takvih prijateljskhi odnosa naveo je “produžetak ugovora o snabdijevanju plina na istim uslovima”.
Zadnje objave

5 Red Flags per Online Dating – Secondo Guys

Sarebbe il femmine sei appagante tramite il tuo servizi di incontri online quasi relazione prodotto? If you are online dating instead of...

Consejos simples para Informar Puede tener un pequeño virilidad

La forma de Reconocer Que eres No trabaja con Mucho allá abajo Pene ansiedad es increíble típico, y varios hombres parecen...

Iz SDA su odmah reagovali, ne kriju nezadovljstvo: “Sporazum HDZ-a i Osmorke preuranjen, SDP pozivamo da formira državnu vlast bez Dodika”

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) poručili su da je potpisivanje sporazuma o formiranju vlasti između HDZ-a BiH i Osmorke preuranjeno u trenutku kada nije...

OBJAVLJEN I NJEGOV TEKST: Pročitajte šta piše u sporazumu koji su danas potpisali Dragan Čović i Nermin Nikšić…

Nakon potpisivanja sporazuma, pomenute stranke će krenuti u formiranje vlasti na federalnom, a zatim vjerovatno i na državnom nivou. U zgradi Parlamentar Bosne i Hercegovine...

OSMORKA I HDZ BiH POTPISALI KOALICIONI SPORAZUM: “Neka nam je sa srećom”

Riječ je o sporazumu programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat koji predstavlja okvir za buduće djelovanje, odnosno, temelj buduće...