Ko dolazi, a ko odlazi iz Vijeća ministara BiH: Ovo bi mogla biti neka od imena
A ko se odrekao fotelje?

Novo Vijeće ministara BiH mogao bi da bude formiran već do prve polovine januara 2023. godine, a već se znaju i imena pojedinih političara koji će zauzeti ministarska mjesta.

Predsjednik HDZ BiH, Dragan Čović je još ranije najavio da će za mandatara Vijeće ministara predložiti Borjanu Krišto, s obzirom na to da, prema rotaciji, to mjesto pripada predstavniku hrvatskog naroda.

Čovićev prijedlog za sada podržavaju i SNSD, a i predstavnici Osmorke, koji će činiti budući saziv Vijeće ministara BiH.

Kako saznaje Srpskainfo, sadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija ostaje i u novom sazivu, ali u ulozi ministra finansija BiH.

S obzirom na to da je u fotelji ministra finansija BiH do sada bio Vjekoslav Bevanda iz HDZ, to znači da će ova stranka i SNSD u novim sazivu Vijeća ministara samo rotirati fotelje.

Izvor Srpskainfo otkriva da u Vijeće ministara BiH ulazi i lider Naroda i pravde, Elmedin Konaković, koji će najvjerovatnije da zasjedne u fotelju ministra vanjskih poslova BiH, a u kojoj se sada nalazi Bisera Turković iz SDA.

To znači da se predsjednik SNSD, Milorad Dodik, ipak, odrekao te fotelje, iako je u više navrata proteklih mjeseci tvrdio da će “Srbin biti na čelu diplomatije, odnosno Ministarstva vanjskih poslova BiH”.

Inače, za četvrtak je zakazana konstitutivna sjednica Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH. Na predloženom dnevnom redu je konstituisanje Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara – izbor predsjedavajućeg te prvog i drugog zamjenika predsjedavajućeg.
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...