KAO ŠTO JE I NAJAVLJENO; POTPREDSJEDNICI FBiH PISALI SCHMIDTU: “Od Vas tražimo i očekujemo da imenujete pravog krivca, a to je isključivo…”
Potpredsjednik FBIH i potpredsjednica FBIH Milan Dunović i Melika Mahmutbegović uputili su odgovor visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu na pismo u kojem je tražio da bez odlaganja imenuju sudije Ustavnog suda FBIH.

Odgovor prenosimo u nastavku:

“Poštovani Visoki predstavniče SCHMIDT,

U skladu sa Vašim pismom od 08. augusta 2022. godine koje smo zaprimili službenim putem, te koje je preneseno od većine medija, ovim putem moramo priznati da smo najblaže rečeno iznenađeni načinom kako je ovaj ozbiljan dugogodišnji problem u Federaciji Bosne i Hercegovine predstavljen i kome je adresiran. Dozvolit ćete, da stavljanje u isti kontekst predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH po ovom pitanju tumačimo kao krajnje nedobronamjeran potez od nekoga ko obnaša tako značajnu funkciju u BiH i na međunarodnom planu.

Ipak, cijeneći i poštujući Vašu namjeru da se pomenuti proces imenovanja sudija Ustavnog suda Federacije BiH otkoči, te samim tim omogući rad Ustavnog suda Federacije BiH i popuna Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Federacije BiH, dužni smo da dodatno informišemo i Vas i cjelokupnu javnost Federacije BiH.

Proces imenovanja nedostajućih sudija Ustavnog suda Federacije BiH traje još od 2016. godine. Oba potpredsjednika Federacije BiH su, u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima pravovremeno reagovali i usaglašeni prijedlog dostavili predsjedniku Federacije BiH na dalje postupanje prema Domu naroda. Nakon što predsjednik Federacije BiH nije izvršio Ustavom propisanu obavezu i prijedlog dostavio u dalju proceduru prema Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, uputili smo nekoliko urgencija prema predsjedniku Federacije BiH! Nakon izostanka odgovora predsjednika Federacije BiH na upućenu urgenciju, o istom smo upoznali i Ustavni sud Federacije BiH, VSTV, predstavnike ambasada SAD, Velike Britanije, Njemačke, Holandije, EU-e, OHR-a i druge relevantne institucije. U skladu sa prethodno iznesenim, u prilogu Vam dostavljamo kompletnu dokumentaciju i korespondenciju između nadležnih organa koji su bili involvirani u cjelokupan proces.

Upravo zbog navedenog, smatramo neprihvatljivim da se utvrđena svjesna blokada Predsjednika Federacije BiH, pokušava amnestirati kolektivnom odgovornošću predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH. Stavljanjem u isti kontekst Predsjednika Federacije BiH koji je radio protivustavno, blokiranjem procesa imenovanja sudija Ustavnog suda Federacije BiH i potpredsjednika Federacije BiH koji su postupali u skladu sa Ustavom Federacije BiH i predlagali imenovanje nedostajućih sudija, ostavlja prostor za sumnju u krajnju namjeru Vašeg pisma.

Prethodni Visoki predstavnik je u svom 58. izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a iz 2020. godine, kao glavnog krivca za blokadu popunjavanja Ustavnog suda Federacije BiH, prepoznao i naveo predsjednika Federacije BiH Marinka Čavaru. Podsjećamo da je i jedan od razloga nametanja američkih sankcija iz juna ove godine predsjedniku Čavari, upravo blokada popunjavanja Ustavnog suda Federacije BiH.

Na kraju, poštovani gospodine Schmidt od Vas tražimo i očekujemo da imenujete pravog krivca, a to je isključivo predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i u skladu sa Vašim ovlaštenjima otklonite višegodišnju blokadu ovog procesa.

Sa dubokim poštovanjem,

Potpredsjednik Federacije BiH Milan DUNOVIĆ

Potpredsjednica Federacije BiH Melika MAHMUTBEGOVIĆ”

(SB)
Zadnje objave

Rencontres LGBTQ application OneGoodCrush offres Rencontres pour tous

Il y en a eu beaucoup percées récemment pour le LGBTQ . La juridique suprême a statué sur le la légalité...

We Don’t Text Anymore. Just how do I Get The Woman to speak with Myself?

Reader matter:I found myself talking to a lady for a little while and some of my friends made an effort to talk me personally...

Publisher’s Choice honor: just how Bridal Reflections™ Became a leading Salon for Brides in nyc

The Scoop: New York-based beauty salon Bridal Reflections is proud to own personalized the wedding-dress-shopping procedure for generations. Every bride which makes an appointment...

What is the rate™ Names ponder lady the Most Date-Worthy outfit of 2018

The Scoop: This Year, WhatsYourPrice.com (WYP) began a strategy to enhance the economics of internet dating by incentivizing people to meet each other offline. The dating...

Indications She Is The Main One

Five Telltale indicators you have to Pop The QuestionSo you've been matchmaking your bae for a couple years now. You reside collectively — or...