KANDIDATKINJA HDZ-a OTKRILA KARTE: “Prioritet je Izborni zakon, biranje Komšića MORA PRESTATI, a rezolucije EU i Bundestaga su…”
Borjana Krišto, kandidatkinja HDZ-a za člana Predsjedništva BiH, gostujući u programu mostarske televizije “HB” poručila je da je njen prioritet izmjena izbornog zakona, da te da se politikom izbora Željka Komšića mora prestati. Krišto je oštro osudila rezolucije Evropskog parlamenta kazavši da od njih niko nema ništa, dok je komentarišući rezoluciju Bundestaga poručila da ona dovodi u pitanje opstojnost BiH.

„Iako na izbore idemo po istim izbornim pravilima, ovaj put, a što na naglašavam i u čemu vidim snagu jeste snaga hrvatskog naroda i ja očekujem da pokaže to svoje zajedništvo, i vjerujemo, zato smo tako ovaj put i išli sa jednim kandidatom isred HNS-a.“

Ono što je prioritet jeste da se promijeni izborni zakon“, kazala je Krišto.

Govoreći o tome da ukoliko Željko Komšić ponovo bude izabran za člana Predsjedništva BiH, Krišto je poručila:

„Imali smo ovaj mandat dva bošnjačka člana Predsjedništva, vidjeli smo gdje nas je to sve skupa dovelo. Kad pogledate unutrag vidiimo da su to stvari koje su se nagativno odrazile, i to se usložnjavalo od strane političkh predstavnika Bošnjaka. Jednostavno, oni moraju shvatiti da je vrijeme da se sa takvom politikom prestane“, kazala je.

„Ja razgovaram sa predstavnicima bošnjačkog naroda, pojedinci i mnogo njih ne vjeruje da su to dobri odnosi za Bosnu i Hercegovinu. Mi moramo izgrađivati BiH kao mjesto suživota, dijaloga, ali istinskog i po mjeri onoga kako je BiH ustrojena“, rekla je Krišto.

Komentarišući propale pregovore oko izmjena Izbornog zakona da politički predstavnici hrvatskog i bošnjačkog naroda nisu išli sa istim ciljem.

„Sudjelovala sam sastanicima na političkoj razini, gdje je predsjednik Čović toliko puta iznio jasne stavove i naše prijedloge koji su bili u skladu sa ustavnom strukturom, međutim bošnjački predstavnici su htjeli zadržati stanje kao što jeste ili da to bude drugi ustroj kao unitarna država što nije dobro za BiH, i to je nešto što dovodi u pitanje budućnost BiH“, navela je.

Dodala je da od rezolucija Evropskog parlamenta niko nema ništa, i da se u BiH ne može tražiti krivac na jednog strani, pogotovo ne na strani onih koji nemaju demokratski kapacitet da na bilo koji način zaustavi neke stvari.

„Mi treba da tražimo rješenja kako je to po dejtonskom sporazumu uređeno, kao državu tri konstitutivna naroda. Trebamo osnažiti odnose unutar Federacije“, navela je.

Govoreći o rezoluciji Bundestaga, Krišto je kazala da to nisu dobri stavovi.

„Takvi stavovi ne obavezuju nikoga, oni su suprotni Anexu 4 i štetni po interese, budućnost i opstojnost BiH. Ja mislim da bi im na prvom mjestu trebala biti obaveza da poštuju ustavno ustrojstvo BiH“, poručila je.

(SB)
Zadnje objave

Rencontres LGBTQ application OneGoodCrush offres Rencontres pour tous

Il y en a eu beaucoup percées récemment pour le LGBTQ . La juridique suprême a statué sur le la légalité...

We Don’t Text Anymore. Just how do I Get The Woman to speak with Myself?

Reader matter:I found myself talking to a lady for a little while and some of my friends made an effort to talk me personally...

Publisher’s Choice honor: just how Bridal Reflections™ Became a leading Salon for Brides in nyc

The Scoop: New York-based beauty salon Bridal Reflections is proud to own personalized the wedding-dress-shopping procedure for generations. Every bride which makes an appointment...

What is the rate™ Names ponder lady the Most Date-Worthy outfit of 2018

The Scoop: This Year, WhatsYourPrice.com (WYP) began a strategy to enhance the economics of internet dating by incentivizing people to meet each other offline. The dating...

Indications She Is The Main One

Five Telltale indicators you have to Pop The QuestionSo you've been matchmaking your bae for a couple years now. You reside collectively — or...