Kanada svake godine 11. juli obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici
Genocid u Srebrenici je utvrđen u presudama međunarodnih sudova, što je Kanada priznala svojim parlamentarnim rezolucijama i o tome nema diskusije. O sudskim, historijskim i naučnim činjenicama, ali i o parlamentarnim rezolucijama  nema diskusije, U presudama međunarodnih sudova jasno piše da su institucije entiteta RS, njihova vojska i policija počinile genocid. Nastanak entiteta RS nije proizvod demokratije niti demokratskih procesa, nego brutalne agresije i genocida opisanih u presudama međunarodnih sudova.

Kanada je to potvrdila. Ali Kanada je i osudila secesionističke, antidržavne, antibosanske, anticivilizacijske težnje. Ideje o podjeli BiH moraju biti ugušene. To nije samo pitanje mira na Balkanu, nego pitanje mira u Evropi, svijetu, to je pitanje elementarne pravde i etičnosti u čijem odgovoru učestvuje Kanada. IGK osuđuje svako poricanje genocida i potiče Kanadu i sve države članice UN da poduzmu mjere za sprečavanje poricanja, uključujući razvoj obrazovnih programa koji će buduće generacije usaditi poukama iz genocida u Srebrenici kako bi se spriječili budući genocidi. IGK naglašava i bitnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida i dostojanstvenog pokopa te nadalje poziva na nastavak procesuiranja svih odgovornih za genocid. IGK kontionuirano poziva Kanadu i sve država da djeluju u skladu s Konvencijom o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida kako bi se osiguralo da se ne ponavljaju događaji nalik onim iz Srebrenice 1995. godine.

27. godišnjica od genocida u Srebrenici se obilježava širom Kanade. Mnoge kanadske pokrajine i največi gradovi su izdali proklamacije koji se 11. juli potvrđuje kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Sponzor dvije rezolucije o genocidu u Srebrenici,jednoglasno usvojene u Kanadskom parlamentu, sponzor izgradnje prvog spomenika žrtvama genocida u Srebrenici u Vindsoru, sponzor stalne izložbe o genocidu u Srebrenici u Kanadskom muzeju za ljudska prava i sponzor parlamentarne peticije za krivicno sankcionisanje negatora genocida u Srebrenici koji žive u Kanadi, Brajan Mase (Brian Masse), izdao je saopćenje povodom godišnjice od genocida u Srebrenici. Posebno je naglasio da edukacija o ovom genocidu u kanadskim  školama i godišnje javne manifestacije i memorijali najbolji su način da se garantuje da je ova historija poznata.

Od ovogodišnjih pokrajinskih proklamacija izdvajamo proklamaciju premijera pokrajine Nova Škotska koji je napisao: “Divim se posvećenosti Instituta za istraživanje genocida Kanada i bosanske zajednice u Kanadi podizanju svijesti o genocidu u Srebrenici”. 

Od proklamacija kanadskih gradova izdvajamo Toronto. Proklamacijom gradonačelnika Toronta, 11. juli je proglašen Danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Kao čovječanstvo moramo učiti i naučiti lekciju iz agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida protiv njenih građana, posebno Bošnjaka ili ćemo se suočiti sa nepostojanjem. U največem kanadskom gradu Torontu se lekcija o agresiji i genocodu uči. Toronto odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici, ali i drzavi BiH. Također, odaje počast kanadskim građanima koji su u okviru mirovnih operacija u BiH žrtvovali svoj život da bi zaštitili, očuvali i ojačali državu BiH. Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada, Emir Ramić se zahvalio gradonačelniku Toronta, John Tory na kontinuiranoj podršci nezavisnosti i državnosti BiH i posebno na kulturi sjećanja na genocid u Srebrenici.

Pored Toronta gradonačelnici kanadskih gradova: Hamilton, London, St. Catharines i Edmonton su izadli proklamacije povodom 27. godišnjice od genocida u Srebrenici.

Uoči 11. jula historijski zaštitni simboli Hamiltona su osvijetljene zelenom bojom u znak odavanja pijeteta žrtvama genocida u Srebrenici. Na velikom elektronskom panou ispred Skupštine Hamiltona je napisano: “11. juli Dan sjećanja na Srebrenicu. Odajemo počast žrtvama genocida u Srebrenici”. Historijski elektronski simbol Hamiltina je uoči 11. jula u zelenoj i bijeloj boji u čast žrtava genocida u Srebrenici. Zastava BiH je postavljena na jarboj ispred Skupštine Hamiltona u počast žrtvama genocida u Srebrenici.

High Level Bridge u Edmontonu je uoči 11. jula osvijetljen bojama zastave BiH.

Kanadski parlament je 2010. godine jednoglasno usvojio rezoluciju Briana Massea M-416, kojim je priznat genocid u Srebrenici i ustanovljen Dan sjećanja na genocid u Srebrenici u Kanadi. 2015. godine Kanadski parlament je jednoglasno usvojio historijski prijedlog za priznavanje mjeseca aprila kao mjeseca sjećanja, osude i prevencije genocida i imenovao genocide koje je priznaje Kanadski parlament, uključujući genocid u Srebrenici.Grad Windsor je odao počast žrtvama genocida Srebrenici spomenikom u Jackson Parku – prvim zvaničnim spomenikom žrtvama genocida u Srebrenici izvan Bosne i Hercegovine. 2019. Brian Masse, član Parlamenta Kanade podnio je parlamentarnu peticiju e-1837, pozivajući kanadsku vladu da donese zakon koji bi zabranio negiranje genocida u Srebrenici u Kanadi. U kanadskom muzeju za ljudska prava i slobode u Vinipeku se nalazi stalna postavka o genocidu u Srebrenici. U nekim kanadskim školama i fakultetima studenti proučavaju genocid u Srebrenici.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}
Zadnje objave

Rencontres LGBTQ application OneGoodCrush offres Rencontres pour tous

Il y en a eu beaucoup percées récemment pour le LGBTQ . La juridique suprême a statué sur le la légalité...

We Don’t Text Anymore. Just how do I Get The Woman to speak with Myself?

Reader matter:I found myself talking to a lady for a little while and some of my friends made an effort to talk me personally...

Publisher’s Choice honor: just how Bridal Reflections™ Became a leading Salon for Brides in nyc

The Scoop: New York-based beauty salon Bridal Reflections is proud to own personalized the wedding-dress-shopping procedure for generations. Every bride which makes an appointment...

What is the rate™ Names ponder lady the Most Date-Worthy outfit of 2018

The Scoop: This Year, WhatsYourPrice.com (WYP) began a strategy to enhance the economics of internet dating by incentivizing people to meet each other offline. The dating...

Indications She Is The Main One

Five Telltale indicators you have to Pop The QuestionSo you've been matchmaking your bae for a couple years now. You reside collectively — or...