JOSIP JURATOVIĆ NAKON POSTIZANJA DOGOVORA OSMORKE, HDZ-a I SNSD-a: “Drago nam je što su nacionalističke snage u BiH oslabljene!”
Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) je pozdravila jučerašnju odluku ministara zemalja EU da podrže dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, navodeći da predstavlja podsticaj za neophodne reforme u zemlji.

O ovoj odluci se oglasio poslanik SPD-a u Bundestagu, Josip Juratović.

“Od izbora početkom oktobra 2022. godine došlo je do nove političke dinamike u Bosni i Hercegovini. Uz podršku EU, međunarodne zajednice i Visokog predstavnika, djelimično je bilo moguće probiti blokade u razvoju državnih institucija. Od tada su postojale neke naznake da se zemlja ozbiljno bavi reformama i planira pridruživanje EU. Drago nam je za demokratske snage u zemlji što su nacionalističke snage oslabljene”, izjavio je Juratović.

“Mi čvrsto stojimo uz Bosnu i Hercegovinu na ovom reformskom putu,” podcrtao je on, te podsjetio da je Evropska komisija identifikovala 14 ključnih prioriteta za reforme u oblastima demokratije, vladavine prava, osnovnih prava i funkcionisanja državnih institucija koje bi omogućile zemlji da napravi naredni korak i započne pregovore.

“Odlukom o statusu kandidata za Bosnu i Hercegovinu, početkom pregovora o liberalizaciji viznog režima za Kosovo, uspješnim ponovnim pokretanjem Berlinskog procesa pod kancelarom Olafa Scholza i prvim konferencijama o pristupanju EU sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, smo od početka ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine napravili ogroman napredak u integraciji zapadnog Balkana u EU”, zaključio je.
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...