JE LI NA REDU DRAGAN ČOVIĆ: „U Američkom kongresu inicirana odluku koja će dobiti zakonsku formu i ići ka tome da se sankcionišu svi lideri koji prave blokade…“
Politika koja stoji iza njega je bitna i bilo ko drugi ispred HDZ-a da obnaša funkcija predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine isto bi se ponašao, smatra Lazović.

Poziv na intervju predsjednika Federacije Marinka Čavare kandidatima za Ustavni sud Federacije i dalje je na meti oštrih komentara. Gostujući u Dnevniku 3 Federalne televizije, Miro Lazović, predsjednik Foruma parlamentaraca 1990, rekao je da njega nisu iznenadili potezi koje je tokom svog mandata entitetskog predsjednika Čavara povlačio.

Politika koja stoji iza njega je bitna i bilo ko drugi ispred HDZ-a da obnaša funkcija predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine isto bi se ponašao, smatra Lazović.

“Čavara je stranački igrač koji sluša upute koje dolaze s daljinskog upravljača kojim rukovodi Dragan Čović i sve ove godine on je faktički slijepo slušao te naredbe na način da se prave opstrukcije prema instituciji Ustavnog suda ili blokade prema nekim drugim imenovanja koje su kompetencija predsjednika Federacije. U tom kontekstu smatram da Čavara nije ništa drugo uradio nego provodio tu politiku. Te politike treba promijeniti i sankcionisati, a pogotovo one lidere koji rukovode tim politikama”, kaže Lazović.

Govore to i sankcije koje su Čavari uvele Sjedinjene Američke Države. Njima je jasno prepoznato da njegov mandat nije u funkciji građana Federaciji Bosne i Hercegovine i da se ponašao protuustavno. Lazović kaže da bi iznenađenje bilo da ti ljudi prođu bez sankcija ukoliko se i nakon izbora nastave određene blokade.

“Da li će se nakon ovih izbora HDZ odlučiti na ponovnu blokadu i opstrukciju u formiranju vlasti ostaje da se vidi, ali se nadam da to smjeti neće ne samo zbog toga što će možda biti suočen s određenim sankcijama nego što su, nadam se, i sami prepoznali da ovih osam godina opstrukcija i neformiranja vlasti nisu išle u prilog nikome, pa ni hrvatskom narodu”, istakao je Lazović.

Prema njegovim riječima, Federacija Bosne i Hercegovine se može deblokirati ukoliko se dosljedno poštuje državni i entitetski Ustav.

“Međutim, politička volja i politička bahatost pojedinih političkih partija i političkih lidera su iznad Ustava Federacije i države Bosne i Hercegovine i u tom kontekstu je celokupan problem koji je proizveden u proteklom periodu rezultat te političke neodgovornosti. Smatram da su sankcije najefikasniji mehanizam prema onima koji opstruiraju te procese i koju opstruiraju Federaciju”, poručuje Lazović.

Navodi kako su u Američkom kongresu dvije kongresmenke prije dan-dva inicirale odluku koja će dobiti zakonsku formu i koja će ići ka tome da se sankcionišu sve političke partije i politički lideri koji prave blokade kad je u pitanju Dejtonski mirovni sporazum i efikasno funkcionisanje institucija Bosne i Hercegovine i entiteta. U toj odluci, navodi, daje se apsolutna podrška i visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini.

“Građani Bosne i Hercegovine su već 30 godina žrtve političkih prepucavanja, sukoba, nesporazuma i mislim da smo nakon 30 godina došli u period kad je ta kriza kulminirala. Građani zaslužuju bolje, zaslužuju odgovorne političke lidere koji će raditi u interesu zajedništva, u interesu države Bosne i Hercegovine, a ne samo interesu svojih političkih, etničkih ili partijskih elita”, zaključio je Lazović.
Zadnje objave

Rencontres LGBTQ application OneGoodCrush offres Rencontres pour tous

Il y en a eu beaucoup percées récemment pour le LGBTQ . La juridique suprême a statué sur le la légalité...

We Don’t Text Anymore. Just how do I Get The Woman to speak with Myself?

Reader matter:I found myself talking to a lady for a little while and some of my friends made an effort to talk me personally...

Publisher’s Choice honor: just how Bridal Reflections™ Became a leading Salon for Brides in nyc

The Scoop: New York-based beauty salon Bridal Reflections is proud to own personalized the wedding-dress-shopping procedure for generations. Every bride which makes an appointment...

What is the rate™ Names ponder lady the Most Date-Worthy outfit of 2018

The Scoop: This Year, WhatsYourPrice.com (WYP) began a strategy to enhance the economics of internet dating by incentivizing people to meet each other offline. The dating...

Indications She Is The Main One

Five Telltale indicators you have to Pop The QuestionSo you've been matchmaking your bae for a couple years now. You reside collectively — or...