JANUSZ BUGAJSKI, AMERIČKI EKSPERT ZA BALKAN: “NATO mora da učini više da zaštiti BiH i Kosovo od proruskih srpskih lidera u Banjaluci i Beogradu”
Hitno je potreban put ka članstvu u NATO-u za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, posebno zato što se EU pokazala kao hroma patka u ponudi realnih izgleda za pristupanje i time ohrabruje nacionalističke radikale širom regiona.

Samit NATO-a u Madridu naglasio je da je ruska vojna invazija punog obima na Ukrajinu ubrzala fundamentalni pomak u evropskoj bezbednosti. Napad Moskve okončao je relativno mirnu i predvidljivu fazu nakon Hladnog rata i najavio novu eru međunarodnog sukoba.

Takođe je pomjerio epicentar evropske bezbednosti na Istok, a Poljska se pojavila kao stožer istočnog fronta NATO-a koji se suprotstavlja agresivnoj Rusiji, ochenjuje Janusz Bugajski, viši saradnik Fondacije Jamestown iz Washingtona, u svojoj redovnoj kolumni za portal istraga.ba.

Tri faktora će biti presudna na novoj strateškoj fazi.

Prvo, šta će ruska destruktivna invazija na Ukrajinu značiti za nove prijetnje i međudržavne odnose duž istočnog fronta NATO-a? Drugo, kakav će uticaj rat imati na transatlantsku koheziju i panevropske bezbjednosne aranžmane?

Treće, kakve će biti posljedice po samu Rusiju u njenom ratu protiv Ukrajine, posebno u nastojanjima Moskve da održi svoju regionalnu prevlast i jedinstvenom rusku državu?

Poljska se brzo pojavljuje kao ključni strateški igrač i uporište odvraćanja i odbrane zbog svoje veličine, lokacije, resursa, odbrambenih obaveza, regionalne uloge i veza sa SAD.

Poljska ekonomija je sedma po veličini u EU i najveća među svim državama bivšeg sovjetskog bloka koje su se pridružile Uniji. Njena ekonomija se impresivno oporavila nakon pandemije covida i predviđa se stabilan godišnji rast BDP-a od preko tri odsto u narednih nekoliko godina.

Sa 38 miliona građana, Poljska ima najveću populaciju od svih novih članica NATO-a i ima koristi od visokog nivoa obrazovanja i profesionalne ekspertize.

Na Zapadnom Balkanu, NATO je preduzeo neke korake da ojača vojsku BiH i bliže sarađuje sa odbrambenim snagama Kosova. Ali ovo je još uvek nedovoljno da se odvrate provokacije proruskih srpskih lidera u Banjaluci i Beogradu. Hitno je potreban put ka članstvu u NATO-u za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, posebno zato što se EU pokazala kao hroma patka u ponudi realnih izgleda za pristupanje i time ohrabruje nacionalističke radikale širom regiona

Varšava je napravila ozbiljna ulaganja u svoj vojni sektor, strukturu snaga i nabavku oružja. Odbrambeni budžet će se povećati sa 2,5 odsto na tri odsto BDP-a 2023. uz kontinuirano povećanje u petogodišnjem planu za značajno jačanje vojnih sposobnosti i udvostručenje broja vojnika na preko 300.000.

Štaviše, Poljska sebe smatra regionalnim liderom u usponu na osnovu svoje istorije, ekonomskog potencijala, vojne snage i čvrstog suprotstavljanja ruskom imperijalizmu.

Rat u Ukrajini je istakao najopasnije prijetnje istočnim granicama NATO-a i pojačao posvećenost Poljske odbrani Alijanse. Istočni „bok“ NATO-a postao je istočni „front“ protiv ekspanzionizma Moskve i njenih upornih prijetnji ratom. Invazija na Ukrajinu razotkrila je Rusiju kao imperijalnu državu koja ignoriše međunarodne granice i nastoji da obnovi svoje dominacije, naglašavajući na taj način imperativ NATO-a da ojača svoje sposobnosti, kohezivnost i odgovore na agresiju.

Rat je takođe konsolidovao bliži odnos između Poljske i Ukrajine. Poljska je bila prva država koja je prihvatila preko dva miliona ukrajinskih izbeglica, integrisala ih na tržište rada i pružila sve zdravstvene, socijalne i obrazovne beneficije. Postala je glavni kanal za humanitarnu pomoć i vojne zalihe ukrajinskih oružanih snaga, uključujući sopstvene zalihe oružja. Kijev vidi Varšavu kao svog najbližeg saveznika i kapiju u budućnost EU, a Varšava će takođe biti centralno čvorište za ekonomsku rekonstrukciju Ukrajine. Obje prestolnice zajedno sa tri baltičke države takođe istražuju načine da ojačaju svoje bezbjednosne veze, regionalni transport, energiju i ekonomske mreže i razvijaju bliže vojne veze sa SAD.

Pošto je njemački i francuski prestiž oslabljen u svjetlu njihovog neadekvatnog odgovora na ruski rat protiv Ukrajine, težište NATO-a se pomjera ka istoku. Međustranački konsenzus Poljske u jačanju njene uloge u bezbjednosti na kontinentu biće značajno ojačan na istočnom frontu koji uključuje Finsku i Švedsku kao najnovije članice NATO-a.

Sve veća kupovina američke vojne opreme od strane Varšave, uključujući tenkove Abrams i borbene avione F-16, i rastuće prisustvo američkih snaga u Poljskoj, uključujući stalni štab V korpusa američke vojske, pretvaraju zemlju u ključnog evropskog saveznika Vašingtona.

Vašington treba da se pripremi za produženi period regionalne neizvesnosti, koji će uključivati i pojavu novih političkih subjekata iz propale Ruske Federacije

Varšava je izdvojila nekoliko programa akvizicije od ruskog napada na Ukrajinu. Očekuje se da će većina ugovora biti dodjeljena američkim dobavljačima u težnji ka bližoj saradnji u oblasti odbrane sa SAD. Poljska će sve više preuzimati poziciju Njemačke tokom Hladnog rata i može očekivati američke baze u narednim godinama.

Alijansa više nije vezana ranijim obavezama da odustane od stalnog postavljanja svojih snaga na istok Evrope. Sama Moskva je napadom na Ukrajinu poništila Osnivački akt NATO-Rusija koji je ograničavao raspoređivanje NATO-a na istoku.

Na samitu u Madridu NATO najavljeno je da će u narednim mjesecima staviti u stanje visoke pripravnosti više od 300.000 vojnika i ojačati svoje snage u Rumuniji i baltičkim državama.

Države NATO-a duž istočnog fronta suočavaju se sa tri hitna regionalna izazova sa dugoročnim implikacijama na evropsku bezbjednost i ulogu Amerike.

Prvo, oni moraju da promovišu bezbjednost i rekonstrukciju Ukrajine poslije razornog rata.

Drugo, oni moraju pomoći da se one države koje nisu članice NATO-a, uključujući Bjelorusiju i Moldaviju, približe zapadnim ekonomskim, političkim i bezbjednosnim strukturama.

Treće, oni moraju da se suoče sa regionalnim uticajem velikih previranja u Rusiji usred ekonomskog pada i potencijalnog vojnog poraza u Ukrajini.

Da bi se nosio sa ovim izazovima, NATO treba da razvije višedimenzionalnu strategiju, kombinujući sve informacione, cyber, ekonomske, diplomatske i vojne domene. I mora da proširi te sposobnosti na regione Crnog mora i Balkana koje Rusija nastavlja da podmeće i preti ratom preko svojih ovlašćenih zastupnika u Srbiji i bosanskom entitetu Republika Srpska.

(Danas)
Zadnje objave

KAKO JE SNSD PREKO NOĆI POSTAO “NEZAOBILAZAN”: “Bilo je dilema i unutar Osmorke, ali ne i za HDZ!”

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić komentirao je konstituiranje vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini te govorio o tome ko su neizbježni partneri za...

ŠOKANTNA ODLUKA VOJINA MIJATOVIĆA: „Pozivam poslanike SDP BiH u NSRS da glasaju za…“

Poruka za buduće generacije – vrijedi se boriti za ovu državu, ali ne sa kukavicama, konformistima i uhljebima. Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, oglasio se...

DODIK VAN SEBE: “Plašeći svijet Republikom Srpskom Kurti traži alibi za…”

“Dok je Republike Srpske ta odluka se neće mijenjati”, poručio je Dodik. Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, kazao je da se potpisom na...

AMERIČKI AMBASADOR POSLAO VIDEO-PORUKU GRAĐANIMA BOSNE I HERCEGOVINE: Sjedinjene Države izdvajaju dodatnih 17 miliona dolara za podršku Oružanim snagama BiH…

Michael J. Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini poslao je poruku građanima BiH. -Nema druge zemlje koja je više ulagala u BiH...

Visoki predstavnik Christian Schmidt se obratio javnosti: “Vrijeme je da se dejtonski Ustav preoblikuje u moderan ustavni okvir koji će pomoći u prevazilaženju etničke...

Nastavljajući intenzivan dijalog sa predstavnicima civilnog društva, visoki predstavnik Christian Schmidt održao je danas još jedan sastanak kako bi razmijenio mišljenja i ideje u...