JADRANKA KOSOR PRECIZIRA: “Ko god misli da bi Vučić mogao doći u Jasenovac i da bi to moglo proći bez verbalnih provokacija, taj je politički diletant”
Napominje da Vučić Oluju i dalje naziva etničkim čišćenjem. “Takva osoba ne bi trebala biti dobrodošla u Republici Hrvatskoj”, smatra Kosor.

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor komentirala je odluku hrvatskih vlasti da ne dopusti posjetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića bez službene najave.

Kosor kaže da ovaj incident samo pokazuje da, kad je 2018. na poziv Kolinde Grabar-Kitarović Vučić došao u Hrvatsku bez isprike Hrvatskoj zbog huškačkih izjava i huškačkog djelovanja, nije mogao doći bez lične isprike.

“Prijem koji je doživio bio je i više nego srdačan i vrlo brzo se pokazalo da nas je ponizio tim posjetom. Tvrdio je da je donio neke protokole o nestalima, a pokazalo se da su to ljudi koje smo davno pronašli i identificirali. To je bio trenutak koji se, prema mom mišljenju, nije smio dogoditi. Nije se smjelo dogoditi da Hrvatska šutke pristane na otvaranje poglavlja 23”, govori Kosor.

Napominje da Vučić Oluju i dalje naziva etničkim čišćenjem. “Takva osoba ne bi trebala biti dobrodošla u Republici Hrvatskoj”, smatra.

Ističe da se svaka osoba koja dolazi u Republiku Hrvatsku mora prijaviti i da mora biti određeno osiguranje od domaćina.

“On dolazi sa svojima, ali mi na našem teritoriju odgovaramo za njegovu sigurnost. Vučić sigurno zna da nije osobito dobrodošla osoba na teritoriju Republike Hrvatske. Kad bih ja putovala, običavala sam se javiti hrvatskim predstavništvima u zemljama u koje bih putovala. U vrijeme dok sam ja bila predsjednica Vlade bilo je nekoliko slučajeva u kojoj su strani državnici dolazili na ljetovanje u Hrvatsku i mi smo za to znali”, objašnjava.

“Treba bdijeti zbog povijesnih činjenica”
Iz Mosta su kazali da je ozbiljan propust Plenkovićeve Vlade što ne funkcionira Komisija za praćenje napretka Srbije koja je osnovana u vrijeme bivšeg premijera Tihomira Oreškovića.

Kosor kaže da definitivno treba bdijeti zbog povijesnih činjenica.

Da je Srbija bila agresor, da je hrvatski obrambeni rat bio obrambeni i osloboditeljski”, govori.

U presudi Gotovini i Markaču potvrđeno je da nije bilo etničkog čišćenja, rekla je.

“Takav stav da je Oluja bila etničko čišćenje ima predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac i ima ga i aktualna potpredsjednica Vlade Šimpraga i u tom smislu je ta Vlada nevjerodostojna”, rekla je.

Plenkovićeva reakcija na izjave Vučića
Komentirala je i reakciju premijera Andreja Plenkovića na Vučićeve izjave.

“Njegova reakcija u ovom slučaju je bila prilično nježna i ja to razumijem jer je morao jako vagati što će reći da ne povrijedi gospodina Pupovca koji se nije složio sa stavom Vlade koju podupire. Ovaj put je bio vrlo otvoren i vrlo jasan i rekao da to nije dobra odluka Vlade i institucija. Šef Vlade ima drugačije stajalište i mislim da je to jedan od razloga što je bio vrlo nježan i obazriv i to je lijevom rukom skinuo s dnevnog reda. Nastojat će se da se taj posjet ostvari. Tko god misli da bi Vučić mogao doći u Jasenovac i da bi to moglo proći bez verbalnih provokacija, taj je politički diletant”, kazala je Kosor za N1.
Zadnje objave

KAKO JE SNSD PREKO NOĆI POSTAO “NEZAOBILAZAN”: “Bilo je dilema i unutar Osmorke, ali ne i za HDZ!”

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić komentirao je konstituiranje vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini te govorio o tome ko su neizbježni partneri za...

ŠOKANTNA ODLUKA VOJINA MIJATOVIĆA: „Pozivam poslanike SDP BiH u NSRS da glasaju za…“

Poruka za buduće generacije – vrijedi se boriti za ovu državu, ali ne sa kukavicama, konformistima i uhljebima. Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, oglasio se...

DODIK VAN SEBE: “Plašeći svijet Republikom Srpskom Kurti traži alibi za…”

“Dok je Republike Srpske ta odluka se neće mijenjati”, poručio je Dodik. Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, kazao je da se potpisom na...

AMERIČKI AMBASADOR POSLAO VIDEO-PORUKU GRAĐANIMA BOSNE I HERCEGOVINE: Sjedinjene Države izdvajaju dodatnih 17 miliona dolara za podršku Oružanim snagama BiH…

Michael J. Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini poslao je poruku građanima BiH. -Nema druge zemlje koja je više ulagala u BiH...

Visoki predstavnik Christian Schmidt se obratio javnosti: “Vrijeme je da se dejtonski Ustav preoblikuje u moderan ustavni okvir koji će pomoći u prevazilaženju etničke...

Nastavljajući intenzivan dijalog sa predstavnicima civilnog društva, visoki predstavnik Christian Schmidt održao je danas još jedan sastanak kako bi razmijenio mišljenja i ideje u...