JADRANKA KOSOR PRECIZIRA: “Ko god misli da bi Vučić mogao doći u Jasenovac i da bi to moglo proći bez verbalnih provokacija, taj je politički diletant”
Napominje da Vučić Oluju i dalje naziva etničkim čišćenjem. “Takva osoba ne bi trebala biti dobrodošla u Republici Hrvatskoj”, smatra Kosor.

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor komentirala je odluku hrvatskih vlasti da ne dopusti posjetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića bez službene najave.

Kosor kaže da ovaj incident samo pokazuje da, kad je 2018. na poziv Kolinde Grabar-Kitarović Vučić došao u Hrvatsku bez isprike Hrvatskoj zbog huškačkih izjava i huškačkog djelovanja, nije mogao doći bez lične isprike.

“Prijem koji je doživio bio je i više nego srdačan i vrlo brzo se pokazalo da nas je ponizio tim posjetom. Tvrdio je da je donio neke protokole o nestalima, a pokazalo se da su to ljudi koje smo davno pronašli i identificirali. To je bio trenutak koji se, prema mom mišljenju, nije smio dogoditi. Nije se smjelo dogoditi da Hrvatska šutke pristane na otvaranje poglavlja 23”, govori Kosor.

Napominje da Vučić Oluju i dalje naziva etničkim čišćenjem. “Takva osoba ne bi trebala biti dobrodošla u Republici Hrvatskoj”, smatra.

Ističe da se svaka osoba koja dolazi u Republiku Hrvatsku mora prijaviti i da mora biti određeno osiguranje od domaćina.

“On dolazi sa svojima, ali mi na našem teritoriju odgovaramo za njegovu sigurnost. Vučić sigurno zna da nije osobito dobrodošla osoba na teritoriju Republike Hrvatske. Kad bih ja putovala, običavala sam se javiti hrvatskim predstavništvima u zemljama u koje bih putovala. U vrijeme dok sam ja bila predsjednica Vlade bilo je nekoliko slučajeva u kojima su strani državnici dolazili na ljetovanje u Hrvatsku i mi smo za to znali”, objašnjava.

“Treba bdijeti zbog povijesnih činjenica”

Iz Mosta su kazali da je ozbiljan propust Plenkovićeve Vlade što ne funkcionira Komisija za praćenje napretka Srbije koja je osnovana u vrijeme bivšeg premijera Tihomira Oreškovića.

Kosor kaže da definitivno treba bdijeti zbog povijesnih činjenica.

“Da je Srbija bila agresor, da je hrvatski obrambeni rat bio obrambeni i osloboditeljski”, govori.

U presudi Gotovini i Markaču potvrđeno je da nije bilo etničkog čišćenja, rekla je.

“Takav stav da je Oluja bila etničko čišćenje ima predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac i ima ga i aktualna potpredsjednica Vlade Šimpraga i u tom smislu je ta Vlada nevjerodostojna”, rekla je.

Plenkovićeva reakcija na izjave Vučića

Komentirala je i reakciju premijera Andreja Plenkovića na Vučićeve izjave.

“Njegova reakcija u ovom slučaju je bila prilično nježna i ja to razumijem jer je morao jako vagati što će reći da ne povrijedi gospodina Pupovca koji se nije složio sa stavom Vlade koju podupire. Ovaj put je bio vrlo otvoren i vrlo jasan i rekao da to nije dobra odluka Vlade i institucija. Šef Vlade ima drugačije stajalište i mislim da je to jedan od razloga što je bio vrlo nježan i obazriv i to je lijevom rukom skinuo s dnevnog reda. Nastojat će se da se taj posjet ostvari. Tko god misli da bi Vučić mogao doći u Jasenovac i da bi to moglo proći bez verbalnih provokacija, taj je politički diletant”, kazala je Kosor za N1.
Zadnje objave

Consejos simples para Informar Puede tener un pequeño virilidad

La forma de Reconocer Que eres No trabaja con Mucho allá abajo Pene ansiedad es increíble típico, y varios hombres parecen...

Iz SDA su odmah reagovali, ne kriju nezadovljstvo: “Sporazum HDZ-a i Osmorke preuranjen, SDP pozivamo da formira državnu vlast bez Dodika”

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) poručili su da je potpisivanje sporazuma o formiranju vlasti između HDZ-a BiH i Osmorke preuranjeno u trenutku kada nije...

OBJAVLJEN I NJEGOV TEKST: Pročitajte šta piše u sporazumu koji su danas potpisali Dragan Čović i Nermin Nikšić…

Nakon potpisivanja sporazuma, pomenute stranke će krenuti u formiranje vlasti na federalnom, a zatim vjerovatno i na državnom nivou. U zgradi Parlamentar Bosne i Hercegovine...

OSMORKA I HDZ BiH POTPISALI KOALICIONI SPORAZUM: “Neka nam je sa srećom”

Riječ je o sporazumu programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat koji predstavlja okvir za buduće djelovanje, odnosno, temelj buduće...

The United states Lung Association Helps Smokers Quit & offers nearest and dearest the various tools to compliment Them

The Quick type: a smoking practice might have really serious effects on the wellness, your loved ones, as well as your sex life. To assist...