IZETBEGOVIĆ ODGOVORIO NA PROZIVKE LIDERA SNSD-a: “Dodik me zvao na razgovore nekoliko puta sve dok mu SDP nije isporučio četvrtog delegata u Domu naroda PSBiH!”
– Nisam namjeravao reagirati, ali ću to ovaj put uraditi s obzirom na to da dio medija, svaki iz svojih razloga, u pravilu uvijek nasjedne na njegove spinove, poručio je, između ostalog, Izetbegović.

– Dodika nisam zvao ni ja, ni moji „prijatelji“; jedina istina je da smo dogovorili ANP i NATO put BiH, on vrlo dobro zna zašto je na to pristao, napisao je danas, između ostalog, na Facebooku predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Izetbegovićev odgovor Dodiku prenosimo u cijelosti:

– Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a posljednjih dana je u dva navrata pokušao da me uvuče u svoje medijske spinove i performanse, kojima uvijek skreće pažnju sa suštinskih događaja.

Tako je i ovaj put, kada Dodik svojim izjavama pokušava pomoći Osmorki, računajući da će se umjesto katastrofalnim sporazumom o formiranju vlasti na državnom niovu, mediji i javnost radije baviti pričama o tome „ko je koga zvao, ko je šta dogovorio“, koje su na nivou rekla-kazala.

Nisam namjeravao reagirati, ali ću to ovaj put uraditi s obzirom na to da dio medija, svaki iz svojih razloga, u pravilu uvijek nasjedne na njegove spinove.

ŠTA JE REKAO DODIK

Dodik je prije nekoliko dana prvo rekao da sam ga ja zvao i nudio mu „svašta“ da bismo potpisali koalicioni sporazum. Nakon što taj prvi spin nije izazvao posebnu pažnju, Dodik se jučer odjednom „sjetio“ da to ipak nisam bio ja, nego neki „moj prijatelj“.

Na sve je dodao i neistinu kako sam mu nekada rekao „da ga moram napadati jer ako to ne radim da sam o lošoj situaciji“.Niti sam ja zvao Dodika, niti sam ovlastio bilo koga da ga zove u moje ime i bilo šta mu nudi. Potpuno sam siguran da Dodik na tu temu nije dobio poziv ni od predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana, što je špekulacija koja se pojavila u nekim medijima.

U stvari je bilo obrnuto, Dodik je preko nekolicine posrednika tražio da se sastane sa mnom na njegovom imanju u Laktašima, što nisam prihvatio, uz napomenu da se razgovori mogu voditi u Sarajevu, nakon što se okončaju izbori za domove naroda. Pozivi su stizali u nekoliko navrata, sve dok mu SDP nije isporučio četvrtog delagata u Domu naroda PS BiH.

“PRIČA PADA U VODU”

Što se tiče tvrdnje o „nuđenja svačega“ da bismo potpisali koaliciju, s obzirom da između nas nije bilo kontakta, priča sama po sebi pada u vodu. Ali, ostaju činjenice da je 2015. godine SDA umjesto SNSD-a vlast formirala sa PDP-om i SDS-om, a da je nakon izbora 2018. godine uvjet da bi Dodik ušao u vlast bilo potpisivanje Programa reformi (ANP) i nastavak NATO puta Bosne i Hercegovine.

I dok taj uvjet nije ispunio, nije mogao ući u vlast. Dakle, što se tiče „nuđenja svačega“ i „dogovoranja s Dodikom“ – jedina istina je da smo dogovorili ANP, a on vrlo dobro zna zašto je na to pristao. Valjda će nekad smoći hrabrosti da to objasni i javnosti u entitetu RS.Na kraju, Dodika nisam napadao – ni zbog štete ni zbog koristi.

Napadali smo nakaradne i opasne politike koje je on vodio. Napadao je on, i državu BiH, i Bošnjake, i mene lično. Odgovor na njegove napade na državu bile su apelacije Ustavnom sudu BiH, gdje ga je SDA dobila 7:0, zaključio je Izetbegović.

(SB)
Zadnje objave

ELMEDIN KONAKOVIĆ IZ ANKARE: “Mislim da smo jedna od zemalja sa najvećim brojem spasilaca, biće vremena da se podvuče linija…”

(…) i da pregledamo koliko smo administrativno ispoštovali okvirni Zakon o zaštiti i spasavanju.” Ponosan je na sve Bosance i Hercegovce koji su ovih dana...

IVICA PULJIĆ, IZ WASHINGTONA: „Blinken sigurno ne bi razgovarao s Biserom Turković…“

State Department je ubrzo objavio i zvanično saopćenje nakon telefonskog razgovora. Ne stišavaju se reakcije nakon razgovora ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića...

ŠOKANTAN APEL IZ BRČKOG: “Ne daju mi da se izjašnjavam kao Bosanac, ovo je najpodjeljeniji grad u državi, SDA je izdala državu, a SDP...

“SDP je podijelio i svoje članove stranke po istom principu i na izborima ih kandiduje kao takve!! Nema nikakve šanse da kao takvi mogu...

ZA ŠTA SE SPREMA PREDSJEDNIK SRBIJE: Aleksandar Vučić donio odluku o povećanju broja specijalnih jedinica u Srbiji…

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić donio je odluku o organizovanoj dogradnji specijalnih snaga Vojske Srbije. Kako se navodi u dokumentu u koji je “Blic” imao uvid,...

DIPLOMATSKI SKANDAL U REŽIJI ZAMJENIKA MINISTRA ODBRANE BiH: Odbio se sastati sa britanskim ministrom zbog izjava o Dodiku…

Zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović odbio je da se sastane sa britanskim ministrom za Evropu Leejem Dohertyjem zbog njegove izjave da se tokom...