IZETBEGOVIĆ: Dijaspora Mora Više Da Radi Za Domovinu..
U Austrijskoj prijestolnici Beču je održana manifestacija „Dijaspora uz Bosnu i Hercegovinu“, kojoj je u svojstvu specijalnog gosta prisustvovao zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Izetbegović je, obraćajući se prisutnima, kazao da je cilj posjete osnaživanje veza između matice Bosne i Hercegovine i njene dijaspore.

BiH je imala ogromne probleme i teret koji je veliki i za neke razvijenije zemlje. Bavili smo se sobom, kao i vi. Vrijeme je da ojačamo naše veze, da zajedno radimo na napretku domovine. Mi moramo više uraditi za vas i vi morate više uraditi za domovinu”, poručio je Izetbegović.

Izetbegović je naglasio potrebu stvaranja uređenog sistema u BiH kao pretpostavke za vraćanje dijaspore

BiH ima 50.000 kilometara čistih rijeka, potoka, šuma, jezera, različitih minerala. Imamo i priliku da snažno razvijemo turizam, koji je buknuo u posljednjih nekoliko godina. Šanse su tu, a i vi ste sazreli. Treba napraviti infrastrukturu, tunele koji će spojiti naše gradove. Moramo uložiti i u obnovljive izvore energije, proizvodnju hrane. Pomoći ćemo vam u tome. Mi smo tu da vam budemo spona, da se nađe način da uložite u svoju zemlju”, kazao je Izetbegović.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je izjavio da su građani BiH vitalni i sposobni, te da im je neophodno omogućiti funkcionalan sistem u kojem će pokazati svoje sposobnosti.

“Mi smo u protekle dvije decenije proveli brojne reforme. Nakon pada Aprilskog paketa krenula je kontraofanziva destruktivnih snaga. Međutim, naši rezultati se najviše vide tamo gdje žive oni koji vole državu BiH. Sarajevo samo danas ima jači ekonomski život nego cijeli entitet RS. Više se PDV-a naplati nego u cijelom entitetu RS. Naravno, i ti rezultati su nedovoljni. Moramo usporiti i zaustaviti odlazak mladih”, izjavio je Izetbegović.
Govoreći o posljednjoj agresiji na BiH, podsjetio je da 1994. godine Armija RBiH nije izgubila nijednu bitku, te da je 1995. nastavljena ofanzivama i oslobađanjem okupiranih teritorija.

Mi smo jedan ponosan narod koji je svašta u stanju izdržati ako smo jedinstveni”,poručio je Izetbegović.

Najvažniji je, dodaje, entitet RS, u kojem je neophodno ojačati politički poziciju probosanskih snaga.

“Nisam večeras došao da bih tražio glasove za sebe. Nisu važni izbori u FBiH, ali molim vas, glasajte vi koji ste iz RS-a. Sam Beč je dovoljan, kada bi masovno izašli. Deset ili dvadeset posto naše dijaspore da glasa bi u jednom danu promijenili situaciju u BiH”, kazao je Izetbegović, naglasivši da su probosanske stranke u tom bosanskohercegovačkom entitetu napravile jedinstvenu listu sa kojom će nastupiti na predstojećim Općim izborima.

Govoreći o posljednjim pregovorima o izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva u BiH, Izetbegović je kazao da je HDZBiH nastojao pritiskom ostvariti svoje nerealne političke ciljeve.

“Htjeli su većinu bosanskohercegovačkih patriota, koji čine najmanje 60 posto stanovništva, zbiti u jednu trećinu. To treba zaustaviti i to možemo zajedno”, poručio je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.
Manifestaciji su također prisustvovali ambasador BiH u Austriji Kemal Kozarić, federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić, šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH Jasmin Duvnjak i delegat Jasmin Čeljo, predsjednik Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerif Špago, predsjednik Skupštine Doboja Sevlid Hurtić i predsjednik Skupštine Bijeljine Mustafa Gradaščević, saopćili su organizatori
Zadnje objave

5 Red Flags per Online Dating – Secondo Guys

Sarebbe il femmine sei appagante tramite il tuo servizi di incontri online quasi relazione prodotto? If you are online dating instead of...

Consejos simples para Informar Puede tener un pequeño virilidad

La forma de Reconocer Que eres No trabaja con Mucho allá abajo Pene ansiedad es increíble típico, y varios hombres parecen...

Iz SDA su odmah reagovali, ne kriju nezadovljstvo: “Sporazum HDZ-a i Osmorke preuranjen, SDP pozivamo da formira državnu vlast bez Dodika”

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) poručili su da je potpisivanje sporazuma o formiranju vlasti između HDZ-a BiH i Osmorke preuranjeno u trenutku kada nije...

OBJAVLJEN I NJEGOV TEKST: Pročitajte šta piše u sporazumu koji su danas potpisali Dragan Čović i Nermin Nikšić…

Nakon potpisivanja sporazuma, pomenute stranke će krenuti u formiranje vlasti na federalnom, a zatim vjerovatno i na državnom nivou. U zgradi Parlamentar Bosne i Hercegovine...

OSMORKA I HDZ BiH POTPISALI KOALICIONI SPORAZUM: “Neka nam je sa srećom”

Riječ je o sporazumu programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat koji predstavlja okvir za buduće djelovanje, odnosno, temelj buduće...