IVICA PULJIĆ, IZ WASHINGTONA: „Blinken sigurno ne bi razgovarao s Biserom Turković…“

0
2076

State Department je ubrzo objavio i zvanično saopćenje nakon telefonskog razgovora.

Ne stišavaju se reakcije nakon razgovora ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića s američlkim državnim sekretarom Anthonyjem Blinkenom.

Svoj sud o svemu dao je čuveni bh. novinar Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona.

-Američki državni tajnik Blinken i ministar vanjskih poslova BiH Konaković razgovarali su, između ostalog, o potrebi izdizanja iznad stranačke politike kako bi se obnovila učinkovita, transparentna i odgovorna vladavina u BiH, poručio je Puljić te dodao:

-Eto i to se dogodilo. Američki državni tajnik Anthony Blinken razgovarao telefonom s novim ministrom vanjskih poslova BiH Dinom Konakovićem. Blinken sigurno ne bi razgovarao s Biserom Turković, zaključio je Puljić.

Podsjetimo, državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinken objavio je da je telefonom razgovarao s šefom bh. diplomacije Elmedinom Konakovićem.

On je na Twitteru istakao reforme koje su neophodne na putu Bosne i Hercegovine prema članstvu u NATO i Evropsku uniju.

“Razgovarao sam danas sa ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem o našoj kontinuiranoj podršci institucijama BiH, te kako unaprijediti naše bilateralne odnose. Također smo razgovarali o ključnim reformama koje su potrebne da bi BiH krenula naprijed na euroatlantskom putu”, navodi se u Blinkenovoj objavi.

State Department je ubrzo objavio i zvanično saopćenje nakon telefonskog razgovora.

Ned Price, glasnogovornik State Departmenta javnosti je prenio:

“Državni sekretar Antony J. Blinken razgovarao je danas sa novim ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem i čestitao mu na novoj funkciji. Sekretar Blinken i ministar vanjskih poslova Konaković razgovarali su o značaju euroatlantskih integracija za stabilnost i sigurnost na zapadnom Balkanu, kako ojačati bilateralnu saradnju, te o potrebi izdizanja iznad stranačke politike kako bi se obnovila efikasna, transparentna i odgovorna uprava. Sekretar je također naglasio važnost podrške Ukrajini suočenoj s brutalnim ratom Rusije i pomoći Turskoj i narodu Sirije nakon razornih zemljotresa”.

(SB)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here