Ideologije za podjelu BiH ne miruju, Tokić i Kecmanović znaju kako protiv Bošnjaka
Neprijatelji BiH ne miruju. U razmaku od samo nekoliko sati medija su nam servirali poruke o sudbini BiH od strane onih koji nikada nisu željeli vidjeti kao jedinstvenu. Sa jedne strane predsjednik hrvatske samouprave Marko Tokić prijeti građanskim neposluhom Hrvata koji može kako kaže imati nesagledive posljedice, as druge strane velikosrpski ideolog Nenad Kecmanović edukuje političke predstavnike RS-a kako ignorisati Ustavni sud BiH i Visokog predstavnika u BiH.

Dok Tokić barem javno ne zagovara treći entitet Kecmanović svojim porukama jasno daje podršku nastavku neustavnih aktivnosti vlasti u RS kada je riječ o prijenosu nadležnosti. U tom pravcu smatra da bi odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine ubuduće trebalo ignorisati i prestati im pridavati značaj.

– Samo dajemo značaj nečemu što bi trebalo naprosto ignorisati. Ne objaviti u Službenom glasniku Republike Srpske! Ne informisati u medijima! Ne komentirati u političkim istupima! Ne vraćati se milijun puta na iste teme! Ponašati se kao da se ništa nije dogodilo. Ne gubiti vrijeme i energiju, nego raditi ono što smo odlučili, savjetovao je Kecmanović.

S obzirom da je Kecmanović i savjetnik predsjednika SNSD-a Milorada Dodika ovim direktno opovrgao njegovu tvrdnju da vlast u RS ne ide putem secesije. U taj put se ništa bolje ne uklapa od toga da i hrvatski politički predstavnici osporavaju institucije države, a građanski neposluh bi bio samo dodatni okidač. Pri tome se ne smije zanemariti činjenica da secesija ne može mirnim putem, baš kao što Tokić tvrdi i da bi neposluh bio opasna varnica.

– Nemojmo ponavljati ono što se događalo i što bi se moglo dogoditi u slučaju apsolutnog građanskog neposluha. Svi mi znamo da takve situacije vode u neke kritične pozicije u kojima je onda dovoljno jedna varnica da stvari pokrenu u posve neželjenim pravcima. Znate kada je ovdje bilo paljenje tzv. ogladnjelih Bošnjaka, institucija po BiH. Zanimljivo je da nisu jurisali na tržišnom centru nego su jurisali na kantonalnim ustanovama. Vrlo se dobro sjećam događaja u Mostaru koji su se tada isscenirali i znam atmosferu koja je bila stvorena i nisam siguran što se dogodilo da se onog sljedećeg dana Zoran Milanović, kao predsjednik Vlade Republike Hrvatske, nije pojavio u Mostaru. Jer da je sljedeći dan nastavljeno sa istim onim aktivnostima nisam siguran da bi to završilo kako je završilo, istaknuo je Tokić tijekom gostovanja na FTV-u.

Pitanje je da li je novi termin „oglađeni Bošnjaci“ nespretna i trenutna konstrukcija Tokića, ili svjestan nastavak paradigme kojom se Bošnjaci pokušavaju predstaviti glavnim krivcima za stanje u BiH, ali je sigurno ponižavajući prema jednom narodu. To samo dokazuje da „legitimnim“ Hrvatima nije stalo do poštivanja drugih i drugačijih, već isključivo do kontrole teritorije na kojoj se malo ili nikako ne poštuju prava konstitutivnih naroda.

Uglavnom, poruke koje dolaze iz neuspjele hrvatske samouprave i preko Drine gdje je ostao nedosanjani san o raspadu BiH nisu dobronamjerne i prijateljske. Da bi se mislilo drugačije predstavnici Hrvata iz bitke za ravnopravnost ne bi isključivali RS i mogli bi insistirati na preuređenju države bez entiteta, a „poštovaoci“ Dejtonskog mirovnog sporazuma preko Drine bi prestali negirati Visokog predstavnika kao njegovog vrhovnog tumača. Teško je braniti konstitutivnost naroda u državi protiv koje su dva protiv nje i gdje svaki od većinskih naroda previše ne mari za prava ostala dva. Nešto je tu pogrešno i ne miriše na politiku koje ne žele konflikte.

NAP
Zadnje objave

Consejos simples para Informar Puede tener un pequeño virilidad

La forma de Reconocer Que eres No trabaja con Mucho allá abajo Pene ansiedad es increíble típico, y varios hombres parecen...

Iz SDA su odmah reagovali, ne kriju nezadovljstvo: “Sporazum HDZ-a i Osmorke preuranjen, SDP pozivamo da formira državnu vlast bez Dodika”

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) poručili su da je potpisivanje sporazuma o formiranju vlasti između HDZ-a BiH i Osmorke preuranjeno u trenutku kada nije...

OBJAVLJEN I NJEGOV TEKST: Pročitajte šta piše u sporazumu koji su danas potpisali Dragan Čović i Nermin Nikšić…

Nakon potpisivanja sporazuma, pomenute stranke će krenuti u formiranje vlasti na federalnom, a zatim vjerovatno i na državnom nivou. U zgradi Parlamentar Bosne i Hercegovine...

OSMORKA I HDZ BiH POTPISALI KOALICIONI SPORAZUM: “Neka nam je sa srećom”

Riječ je o sporazumu programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat koji predstavlja okvir za buduće djelovanje, odnosno, temelj buduće...

The United states Lung Association Helps Smokers Quit & offers nearest and dearest the various tools to compliment Them

The Quick type: a smoking practice might have really serious effects on the wellness, your loved ones, as well as your sex life. To assist...