Hrvatski zastupnik nazvao Bošnjake polunarodom, Grlić Radman mu se pravdao umjesto da reaguje
Tokom emitovanja jučerašnje emisije Otvoreno na HRT-u saborski zastupnik Ante Prkačin je u direktnoj konverzaciji s ministrom vanjskih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem-Radmanom iznio niz uvreda upućenih Bošnjacima.

Umjesto da reaguje na takve šovinističke poruke Radmanu bilo najvažnije odbraniti politiku premijera Hrvatske Andreja Plenkovića.

Na pitanje voditelja upućeno Prkačinu kome je skloniji, Milanovićevoj i Plenkovićevoj politici, on je kazao da podržava Milanovića jer je “dogorjelo do nokata”.

“Ja sam ministru (Radman) rekao jednom zgodom u prolazu da sam skoro zadovoljan njegovom politikom. Da je ovo što oni rade sada, da je to činjeno prije tri godine, kapa dole. Međutim, dogorjelo je i sad treba ići u kost”, rekao je Prkačin.

Istakao je da je on došao u emisiju govoriti o davdesetogodišnjem kontinuitetu političkog uništavanja Hrvata u Bosni i Hercegovini.

“Gaze nam ponos i to nam ponos gazi gori od nas. Međunarodna zajednica mora tačno znati šta se u BiH događa. Niko od hrvatskih političara to nije objasnio. Nakon potpisa Dejtonskog sporazuma u Mostaru policajac BiH ali pripadnik hrvatskog naroda ubijen je snajperskim hicem s one bošnjačke strane. Dva povratnika Hrvata ubijena snajperima, da je silovana 90-godišnja starica. To vam rade oni koji cvile kako su ugnjeteni”, rekao je Prkačin.

Dodao je da je Armija RBiH ubila podjednak broj hrvatskih civila kao Vojska RS-a.

“Ja se slažem koje su to situacije”, prekinuo je Radman saborskog zastupnika pa nastavio govoriti protiv politike Milanovića, pravdajući se zašto hrvatska država nije uspjela da izblobira izbornu reformu u BiH. Tu nije bio kraj, Prkačin je u nastavku ubacio u brzinu više i počeo iznositi šovinističke stavove prema Bošnjacima, dok je Radman šutio na uvrede.

Prkačin mu je prvo rekao da nije u pitanju emisija o Zoranu Milanoviću.

“Ja sam vama dao recepturu kako se obračunavati sa sarajevskom čaršijom”, rekao je Prkačin obračajući se Radmanu.

“Cijeli svijet se trese zbog bošnjačke žrtve, ritualnije su ubijali. Da su imali oružje bili bi jednaki zločinci kao i Srbi. Kad to u javnost dođe, kad to izađe iz usta ministra, predsjednika i premijera, onda to sasvim drugačije izgleda Evropljanima”, rekao je Prkačin.

Na pitanje novinara da li je bošnjački lobi jači od hrvatskog Prkačin je otišao korak dalje.

“To je tragedija da hrvatsku državu porazi jedna poludržava, da hrvatski narod porazi jedan polunarod. Ja ne želim vrijeđati”, rekao je Prkačin, a onda ga je prekinuo voditelj.

“Kako možete tako vrijeđati, ovo je šovinizam što ste rekli”, rekao je voditelj.

Za sve to vrijeme ministar Radman je šutio, ni u jednom trenutku ne prekidajući Prkačina iako je ušao u direktnu komunikaciju s njim.

Dojam je da je jedino branio politiku hrvatske vlade ali nije našao za shodno da reaguje na šovinizam Prkačin iako se njemu saborski zastupnik direktno obraćao.

(Klix.ba)
Zadnje objave

Rencontres LGBTQ application OneGoodCrush offres Rencontres pour tous

Il y en a eu beaucoup percées récemment pour le LGBTQ . La juridique suprême a statué sur le la légalité...

We Don’t Text Anymore. Just how do I Get The Woman to speak with Myself?

Reader matter:I found myself talking to a lady for a little while and some of my friends made an effort to talk me personally...

Publisher’s Choice honor: just how Bridal Reflections™ Became a leading Salon for Brides in nyc

The Scoop: New York-based beauty salon Bridal Reflections is proud to own personalized the wedding-dress-shopping procedure for generations. Every bride which makes an appointment...

What is the rate™ Names ponder lady the Most Date-Worthy outfit of 2018

The Scoop: This Year, WhatsYourPrice.com (WYP) began a strategy to enhance the economics of internet dating by incentivizing people to meet each other offline. The dating...

Indications She Is The Main One

Five Telltale indicators you have to Pop The QuestionSo you've been matchmaking your bae for a couple years now. You reside collectively — or...