Hrvatski zastupnik nazvao Bošnjake polunarodom, Grlić Radman mu se pravdao umjesto da reaguje
Tokom emitovanja jučerašnje emisije Otvoreno na HRT-u saborski zastupnik Ante Prkačin je u direktnoj konverzaciji s ministrom vanjskih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem-Radmanom iznio niz uvreda upućenih Bošnjacima.

Umjesto da reaguje na takve šovinističke poruke Radmanu bilo najvažnije odbraniti politiku premijera Hrvatske Andreja Plenkovića.

Na pitanje voditelja upućeno Prkačinu kome je skloniji, Milanovićevoj i Plenkovićevoj politici, on je kazao da podržava Milanovića jer je “dogorjelo do nokata”.

“Ja sam ministru (Radman) rekao jednom zgodom u prolazu da sam skoro zadovoljan njegovom politikom. Da je ovo što oni rade sada, da je to činjeno prije tri godine, kapa dole. Međutim, dogorjelo je i sad treba ići u kost”, rekao je Prkačin.

Istakao je da je on došao u emisiju govoriti o davdesetogodišnjem kontinuitetu političkog uništavanja Hrvata u Bosni i Hercegovini.

“Gaze nam ponos i to nam ponos gazi gori od nas. Međunarodna zajednica mora tačno znati šta se u BiH događa. Niko od hrvatskih političara to nije objasnio. Nakon potpisa Dejtonskog sporazuma u Mostaru policajac BiH ali pripadnik hrvatskog naroda ubijen je snajperskim hicem s one bošnjačke strane. Dva povratnika Hrvata ubijena snajperima, da je silovana 90-godišnja starica. To vam rade oni koji cvile kako su ugnjeteni”, rekao je Prkačin.

Dodao je da je Armija RBiH ubila podjednak broj hrvatskih civila kao Vojska RS-a.

“Ja se slažem koje su to situacije”, prekinuo je Radman saborskog zastupnika pa nastavio govoriti protiv politike Milanovića, pravdajući se zašto hrvatska država nije uspjela da izlobira izbornu reformu u BiH. Tu nije bio kraj, Prkačin je u nastavku ubacio u brzinu više i počeo iznositi šovinističke stavove prema Bošnjacima, dok je Radman šutio na uvrede.

Prkačin mu je prvo rekao da nije u pitanju emisija o Zoranu Milanoviću.

“Ja sam vama dao recepturu kako se obračunavati sa sarajevskom čaršijom”, rekao je Prkačin obračajući se Radmanu.

“Cijeli svijet se trese zbog bošnjačke žrtve, ritualnije su ubijali. Da su imali oružje bili bi jednaki zločinci kao i Srbi. Kad to u javnost dođe, kad to izađe iz usta ministra, predsjednika i premijera, onda to sasvim drugačije izgleda Evropljanima”, rekao je Prkačin.

Na pitanje novinara da li je bošnjački lobi jači od hrvatskog Prkačin je otišao korak dalje.

“To je tragedija da hrvatsku državu porazi jedna poludržava, da hrvatski narod porazi jedan polunarod. Ja ne želim vrijeđati”, rekao je Prkačin, a onda ga je prekinuo voditelj.

“Kako možete tako vrijeđati, ovo je šovinizam što ste rekli”, rekao je voditelj.

Za sve to vrijeme ministar Radman je šutio, ni u jednom trenutku ne prekidajući Prkačina iako je ušao u direktnu komunikaciju s njim.

Dojam je da je jedino branio politiku hrvatske vlade ali nije našao za shodno da reaguje na šovinizam Prkačin iako se njemu saborski zastupnik direktno obraćao.

(Klix.ba)
Zadnje objave

Kurti: Srbija nije normalna država, svi problemi na Balkanu dolaze iz Srbije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je za podgoričku Gradsku televiziju, dan nakon postizanja dogovora o tablicama u Briselu u srijedu, da Srbija nije normalna...

SAD JE SVE JASNO; RAZOTKRIVEN PLAN ČOVIĆA I KONAKOVIĆA: HDZ blokadama obezbjeđuje Osmorki jedanaest bošnjačkih delegata?

Ako Skupština Posavskog kantona ne izabere delegate u zakonski predviđenom roku, CIK ima pravo da dodijeli drugom kantonu nedostajućeg delegata. U slučaju delegata iz...

Mijatović oštro: Patriote, uporno nam dijelite lekcije iz Sarajeva, a gdje ste sinoć u Banjoj Luci?

Sinoć smo u Banja Luci slavili našu državnost, slavili tekovine ZAVNOBIH-a. Mi nećemo stati dok BiH ne postane zemlja svih njenih građana i naroda,...

DENIS BEĆIROVIĆ POSLAO PORUKU SRBIMA: Ovo je i vaš Dan državnosti! Željku nisam vidio u zgradi Predsjedništva! Treba biti svaki dan na radnom mjestu…

“Ne slažem se ni sa sadržajem ni s tajmingom odluka Visokog predstavnika”, kazao je on. Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH gostovao je u programu Face...

DODIK KIPTI OD BIJESA: „Ćamil Duraković na jučerašnjoj priredbi nije predstavljao Republiku Srpsku…“

Dodiku je zasmetalo i to što je na svečanosti učestvovao Ćamil Duraković, potpredsjednik Republike Srpske. Novi-stari predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik reagirao je...