HOĆE LI SCHMIDT REAGOVATI: RS ne odustaje od entitetske Agencije za lijekove
Skupština RS je u oktobru prošle godine usvojila Zakon o lijekovima, a u decembru je zakon objavljen u Službenom glasniku RS.

Zakonom se predviđa osnivanje Agencije za lijekove RS, što je u suprotnosti sa Ustavom BiH koji ne predviđa mogućnost vraćanja nadležnosti sa države na entitet

Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske (RS) stupit će na snagu 28. juna, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS u subotu, 25. juna.

Zakonom se predviđa osnivanje Agencije za lijekove RS, što je u suprotnosti sa Ustavom BiH koji ne predviđa mogućnost vraćanja nadležnosti sa države na entitet.

Skupština RS je u oktobru prošle godine usvojila Zakon o lijekovima, a u decembru je zakon objavljen u Službenom glasniku RS. Od tog trenutka počelo je da ističe šest mjeseci za njegovu primjenu.

“Zakonom je predviđeno osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske, a propisuje da Vlada Republike Srpske u određenom roku imenuje direktora i druga tijela Agencije, što Vlada Republike Srpske će poštovati”, navodi se u odgovoru za RSE na upit da li će biti formirana Agencija za lijekove RS.

Na američkoj listi sankcija se od 6. juna zbog spornog Zakona o lijekovima nalazi ministar zdravlja i socijalne zaštite entiteta Republika Srpska Alen Šeranić.

Agencija za lijekove BiH je uspostavljena 2009.godine.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je na Twitteru 23. juna objavio da Agencija za lijekove Bosne i Hercegovine mora nastaviti raditi u skladu sa zakonom.

Schmidt se tog dana u Banjaluci sastao sa direktorom Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandrom Zolakom i njegovim saradnicima.

Poručio je da svi izazovi sa kojima se suočava agencija predstavljaju izazove za dobrobit svih građana BiH.

Niz pokušaja prijenosa nadležnosti sa BiH na RS, kao i prijetnje odcjepljenjem u Republici Srpskoj su počele nakon što je bivši visoki predstavnik, Valentin Incko u julu 2021. godine proglasio negiranje genocida krivičnim djelom.

Nakon toga su političari iz RS-a počeli sa blokadom rada državnih institucija.

Sjedinjene Države i EU smatraju da odluka Narodne skupštine Republike Srpske o prenosu državnih nadležnosti na ovaj entitet predstavlja neprihvatljivo kršenje ustavno-pravnog poretka BiH.
Zadnje objave

5 Red Flags per Online Dating – Secondo Guys

Sarebbe il femmine sei appagante tramite il tuo servizi di incontri online quasi relazione prodotto? If you are online dating instead of...

Consejos simples para Informar Puede tener un pequeño virilidad

La forma de Reconocer Que eres No trabaja con Mucho allá abajo Pene ansiedad es increíble típico, y varios hombres parecen...

Iz SDA su odmah reagovali, ne kriju nezadovljstvo: “Sporazum HDZ-a i Osmorke preuranjen, SDP pozivamo da formira državnu vlast bez Dodika”

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) poručili su da je potpisivanje sporazuma o formiranju vlasti između HDZ-a BiH i Osmorke preuranjeno u trenutku kada nije...

OBJAVLJEN I NJEGOV TEKST: Pročitajte šta piše u sporazumu koji su danas potpisali Dragan Čović i Nermin Nikšić…

Nakon potpisivanja sporazuma, pomenute stranke će krenuti u formiranje vlasti na federalnom, a zatim vjerovatno i na državnom nivou. U zgradi Parlamentar Bosne i Hercegovine...

OSMORKA I HDZ BiH POTPISALI KOALICIONI SPORAZUM: “Neka nam je sa srećom”

Riječ je o sporazumu programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat koji predstavlja okvir za buduće djelovanje, odnosno, temelj buduće...