GORE DRUŠTVENE MREŽE: Politolog Jasmin Mujanović razbjesnio Dodikovg savjetnika, pljušte optužbe i uvrede…
“Sada se čini da je cilj da se, dio po dio, isporuči regionalna hegemonija Srbiji i Hrvatskoj”, poručio je Mujanović.

Politolog Jasmin Mujanović, stručnjak sa američkog Univerzitet York specijaliziran za politiku post-autoritarne i postkonfliktne demokratizacije svojim je objavama razbjesnio smijenjenog predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju, savjetnika predsjednika RS-a Milorada Dodika.

-Kada se trezveno sagleda stanje politike SAD i EU prema Kosovu, Bosni i Crnoj Gori, jasno je da je Zapad odustao od projekta političke transformacije na Zapadnom Balkanu. Sada se čini da je cilj da se, dio po dio, isporuči regionalna hegemonija Srbiji i Hrvatskoj.

Očigledno je da su Beograd i Zagreb uvjerili ključne zapadne sile da su oni regionalni „teškaši“ i kao takva „stabilnost“ na Balkanu zahtijeva da Zapad pomogne u realizaciji njihovih prioriteta. To nužno znači degradiranje suvereniteta Bosne, Kosova i Crne Gore.

Zapadni Balkan „post proširenja“ će se tako sastojati od dva nivoa država; ne članice EU i nečlanice, već regionalne „sile“ – Hrvatska i Srbija, moguće Albanija – i njihovi potencijalni „dominioni“: Bosna, Kosovo, Crna Gora i vjerovatno i Sjeverna Makedonija.

Ovdje se radi o tome da pomažući u realizaciji zagrebačkih i beogradskih agendi. Neliberalni Izborni zakon, etnička podjela Kosova, satelitska vlada Beograda u Podgorici itd – Zapad će odgovornost za regionalnu stabilnost prebaciti na ove lokalne sile.

Zato morate shvatiti da je lajtmotiv zapadne politike na Zapadnom Balkanu u posljednje tri decenije tražio sva zamisliva sredstva za izvlačenje iz onoga što u osnovi doživljavaju kao nebitno, varvarsko zaleđe.

Ovo je konceptualna nit koja premošćuje kolonijalnu igru Christiana Schmidta u Bosni i Hercegovini, poručio je Mujanović koji je dodao da se samo zajedno sve navedene zemlje mogu oduprijeti takvom planu Zapada.

Nakon njegovih riječi oglasio se smijenjeni predsjednik VSTV-a i Dodikov savjetnik Milan Tegeltija.

„Kao zaključak ovog velikog niza, Jasmin Mujanović, iz prekookeanske udobnosti SAD-a, sa svojom prekookeanskom pameću, pronašao je spasonosno rješenje problema za Bošnjake i BIH. Kaže Mujanović trebaju se bošnjački političari iz Sarajeva udružiti da Albancima s Kosova i Metohije i Milogorcima.

Postoji kod Bošnjaka jedan fenomen koji nemaju drugi narodi na Balkanu. To su bošnjačke dijasporske političke štetočine i virusi, koje iz udobnosti zapadnih zemalja konstantno truju bošnjačku političku misao i ne daju joj da se razvije i odstupi od ideologije političkog konflikta“, poručio je Tegeltija.

(SB)
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...