Glumac Tarik Filipović u intervjuu za hrvatski Nacional: “Bosna ima toliko duboke korijene da će ih teško iščupati ova prolazna ekipa kabadahija”
Glumac Tarik Filipović u intervjuu za novi broj Nacionala govorio je o novom projektu, monodrami koja je nedavno imala svoju zagrebačku premijeru.

U razgovoru s Tamarom Borić Filipović je, između ostalog, govorio o svojoj rodnoj Zenici, kao i političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

“Zenica je sve ljepša izvana, a ekonomski sve urušenija. Naravno stup, koji je desetljećima nosio taj grad – željezara – danas radi u malom kapacitetu.

Zagađenost grada je ista, ako ne i veća.

Mislim da Zenici treba ekonomski iskorak, nešto što će biti zamjena za taj željezarski oslonac, jer taj gigant ne može nositi grad na leđima kao što ga je nosio u prošlosti”, rekao je i dodao da bi se željezara možda mogla prenamijeniti.

Ističe da je grad sve zeleniji, a njemu bi osobno bio lijep i da je siv.

“Želio bih da je u njoj puno više investicija, a puno manje rodijačkih stvari kojih smo se nagledali i u Zagrebu, Hrvatskoj, Bosni, ali i po regiji”, rekao je za Nacional glumac pa se osvrnuo na političku situaciju u BiH.

“Ima jedna rečenica u monodrami ‘Ćiro’, kad govorim o Bosni i Hercegovini, da je to jedina država na svijetu koja najviše neprijatelja ima unutar svojih međunarodno priznatih granica.

Stoga odgovor svima koji se prijete takvih stvarima jest da je Bosne bilo i bit će je i neka je bude jednako za sve narode, u jednakoj mjeri, jer drugog rješenja apsolutno nema”, rekao je.

Za Nacional je Filipović istaknuo i da mnogi smatraju da je BiH nastala ‘Daytonom’, da je nastala u bivšoj državi.

“A korijeni Bosne sežu stoljećima unatrag, u daleku prošlost, o povijesti Bosne može se pričati satima i danima.

Stoga sam jako razočaran ljudima koji površno smatraju Bosnu koja, zapravo, ima toliko duboke korijene da će ih teško iščupati ova prolazna ekipa kabadahija, kako ja zovem sve te mrzitelje i rušitelje Bosne i Hercegovine.

Oni će proći, Bosna i Hercegovina će ostati, zasjat će sunce. Uvijek se preko Bosne lomilo puno toga, ništa novo”, istaknuo je.

Filipović navodi da je BiH predivna zemlja s divnim ljudima te se nada se da će uskoro na vlast doći ekipa normalnih ljudi koja će se u trenu dogovoriti oko svega.

“Jer BiH bez jednog naroda više nije BiH, pa da zaključim, bilo je, bit će je i iza nas. Život je prekratak, a ja se nadam da ću tijekom svog života dočekati barem prividno blagostanje u BiH”, zaključio je za Nacional.
Zadnje objave

ELMEDIN KONAKOVIĆ IZ ANKARE: “Mislim da smo jedna od zemalja sa najvećim brojem spasilaca, biće vremena da se podvuče linija…”

(…) i da pregledamo koliko smo administrativno ispoštovali okvirni Zakon o zaštiti i spasavanju.” Ponosan je na sve Bosance i Hercegovce koji su ovih dana...

IVICA PULJIĆ, IZ WASHINGTONA: „Blinken sigurno ne bi razgovarao s Biserom Turković…“

State Department je ubrzo objavio i zvanično saopćenje nakon telefonskog razgovora. Ne stišavaju se reakcije nakon razgovora ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića...

ŠOKANTAN APEL IZ BRČKOG: “Ne daju mi da se izjašnjavam kao Bosanac, ovo je najpodjeljeniji grad u državi, SDA je izdala državu, a SDP...

“SDP je podijelio i svoje članove stranke po istom principu i na izborima ih kandiduje kao takve!! Nema nikakve šanse da kao takvi mogu...

ZA ŠTA SE SPREMA PREDSJEDNIK SRBIJE: Aleksandar Vučić donio odluku o povećanju broja specijalnih jedinica u Srbiji…

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić donio je odluku o organizovanoj dogradnji specijalnih snaga Vojske Srbije. Kako se navodi u dokumentu u koji je “Blic” imao uvid,...

DIPLOMATSKI SKANDAL U REŽIJI ZAMJENIKA MINISTRA ODBRANE BiH: Odbio se sastati sa britanskim ministrom zbog izjava o Dodiku…

Zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović odbio je da se sastane sa britanskim ministrom za Evropu Leejem Dohertyjem zbog njegove izjave da se tokom...