Glumac Tarik Filipović u intervjuu za hrvatski Nacional: “Bosna ima toliko duboke korijene da će ih teško iščupati ova prolazna ekipa kabadahija”
Glumac Tarik Filipović u intervjuu za novi broj Nacionala govorio je o novom projektu, monodrami koja je nedavno imala svoju zagrebačku premijeru.

U razgovoru s Tamarom Borić Filipović je, između ostalog, govorio o svojoj rodnoj Zenici, kao i političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

“Zenica je sve ljepša izvana, a ekonomski sve urušenija. Naravno stup, koji je desetljećima nosio taj grad – željezara – danas radi u malom kapacitetu.

Zagađenost grada je ista, ako ne i veća.

Mislim da Zenici treba ekonomski iskorak, nešto što će biti zamjena za taj željezarski oslonac, jer taj gigant ne može nositi grad na leđima kao što ga je nosio u prošlosti”, rekao je i dodao da bi se željezara možda mogla prenamijeniti.

Ističe da je grad sve zeleniji, a njemu bi osobno bio lijep i da je siv.

“Želio bih da je u njoj puno više investicija, a puno manje rodijačkih stvari kojih smo se nagledali i u Zagrebu, Hrvatskoj, Bosni, ali i po regiji”, rekao je za Nacional glumac pa se osvrnuo na političku situaciju u BiH.

“Ima jedna rečenica u monodrami ‘Ćiro’, kad govorim o Bosni i Hercegovini, da je to jedina država na svijetu koja najviše neprijatelja ima unutar svojih međunarodno priznatih granica.

Stoga odgovor svima koji se prijete takvih stvarima jest da je Bosne bilo i bit će je i neka je bude jednako za sve narode, u jednakoj mjeri, jer drugog rješenja apsolutno nema”, rekao je.

Za Nacional je Filipović istaknuo i da mnogi smatraju da je BiH nastala ‘Daytonom’, da je nastala u bivšoj državi.

“A korijeni Bosne sežu stoljećima unatrag, u daleku prošlost, o povijesti Bosne može se pričati satima i danima.

Stoga sam jako razočaran ljudima koji površno smatraju Bosnu koja, zapravo, ima toliko duboke korijene da će ih teško iščupati ova prolazna ekipa kabadahija, kako ja zovem sve te mrzitelje i rušitelje Bosne i Hercegovine.

Oni će proći, Bosna i Hercegovina će ostati, zasjat će sunce. Uvijek se preko Bosne lomilo puno toga, ništa novo”, istaknuo je.

Filipović navodi da je BiH predivna zemlja s divnim ljudima te se nada se da će uskoro na vlast doći ekipa normalnih ljudi koja će se u trenu dogovoriti oko svega.

“Jer BiH bez jednog naroda više nije BiH, pa da zaključim, bilo je, bit će je i iza nas. Život je prekratak, a ja se nadam da ću tijekom svog života dočekati barem prividno blagostanje u BiH”, zaključio je za Nacional.
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...