EUROPARLAMENTARAC TONINO PICULA: “Dodik odjednom zainteresiran za europsku perspektivu BiH; Hrvatska će podržati kandidatski status BiH, ali…”
(…) koliko će to uspjeti – ja sam skeptičan.”

SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula govorio je o politici proširenja Europske unije, kao i europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine.

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas će govoriti pred zastupnicima Europskom parlamentu.

“Vidjet ćemo o čemu će govoriti, ali mnogo je relevantnih tema. S jedne strane Europski parlament će se u drugom pokušaju pokušati usuglasiti o paketu ekoloških zakona koje nismo izglasali zadnji put. Jednako tako važna tema o kojoj će premijer Plenković govoriti je budućnost proširenja Europske unije. Uskoro će biti devet godina otkako je Hrvatska članica Europske unije. Politika proširenja je bila u jednom zastoju, barem do ruske invazije na Ukrajinu. Očekuje se da će na Vijeću biti rasprave, ali da će biti i odobren kandidacijski status za napadnutu Ukrajinu, ali i Moldaviju”, rekao je Picula.

Kaže da se ove sedmice raspravlja o budućnosti Europe i da je Hrvatskoj posebno treba biti zanimljiva politika proširenja.

Europska perspektiva BiH

U Europskom parlamentu trebalo bi se razgovarati i o davanju statusa kandidata Bosni i Hercegovini.

“Za taj prijedlog postoji interes i formalno će ga predložiti slovenski premijer. Zanimljivo je vidjeti da je iza tog prijedloga o dodjeli kandidacijskog statusa dosta šarolika heterogena koalicija političara i država. S jedne strane tu su Slovenija i Austrija. Jednako tako, tu vrstu zagovora vidimo od Budimpešte i Varšave. Čak je i Milorad Dodik rekao da nedavno usuglašeni briselski dokument prestaje važiti ako BiH ne dobije kandidacijski status. To je interesantno za Dodika da je odjednom iznimno zainteresiran za europsku perspektivu BiH, dok je upravo zahvaljujući i njegovoj politici BiH u višegodišnjoj blokadi”, objašnjava Picula.

Kaže da je vidljiv jedan ozbiljan raskorak između želja i mogućnosti.

“Politika proširenja postaje jedan dio mainstreama oko kojeg se raspravlja. Ja osobito smatram da je velika nepravda što i dalje traju prijepori oko pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom”, kazao je.

Može li BiH dobiti kanditski status?

Europarlamentarac naglašava da se konačno nešto mora dogoditi s politikom proširenja Europske unije.

“Ona mora biti obnovljena. Čekaonica Europske unije se doista sada prepunila i ona se mora početi prazniti. Inače će doista postati besmisleno. Hoće li se to dogoditi s BiH, doista mi je teško kazati. Mislim da ne treba biti preveliki optimist. Druga velika razlika kad govorimo o Ukrajini i BiH jest taj da je Ukrajina napadnuta izvana. Preko nje se napada cjelokupni europski poredak. BiH nitko ne ugrožava izvana. Problem BiH su unutarnji odnosi koji su takvi da se političko vodstvo se ne može izjasniti ni o kakvoj viziji za BiH”, rekao je.

Picula kaže da je sigurno da je hrvatska strana ostala malo zatečena inicijativom Slovenija da predloži kandidatski status Bosne i Hercegovine.

“Koliko će taj potez uspjeti, teško je predvidjeti. Sigurno je da će službeni Zagreb to podržati, ali koliko će to uspjeti – ja sam skeptičan”, ističe europarlamentarac u razgovoru za N1.
Zadnje objave

Kurti: Srbija nije normalna država, svi problemi na Balkanu dolaze iz Srbije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je za podgoričku Gradsku televiziju, dan nakon postizanja dogovora o tablicama u Briselu u srijedu, da Srbija nije normalna...

SAD JE SVE JASNO; RAZOTKRIVEN PLAN ČOVIĆA I KONAKOVIĆA: HDZ blokadama obezbjeđuje Osmorki jedanaest bošnjačkih delegata?

Ako Skupština Posavskog kantona ne izabere delegate u zakonski predviđenom roku, CIK ima pravo da dodijeli drugom kantonu nedostajućeg delegata. U slučaju delegata iz...

Mijatović oštro: Patriote, uporno nam dijelite lekcije iz Sarajeva, a gdje ste sinoć u Banjoj Luci?

Sinoć smo u Banja Luci slavili našu državnost, slavili tekovine ZAVNOBIH-a. Mi nećemo stati dok BiH ne postane zemlja svih njenih građana i naroda,...

DENIS BEĆIROVIĆ POSLAO PORUKU SRBIMA: Ovo je i vaš Dan državnosti! Željku nisam vidio u zgradi Predsjedništva! Treba biti svaki dan na radnom mjestu…

“Ne slažem se ni sa sadržajem ni s tajmingom odluka Visokog predstavnika”, kazao je on. Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH gostovao je u programu Face...

DODIK KIPTI OD BIJESA: „Ćamil Duraković na jučerašnjoj priredbi nije predstavljao Republiku Srpsku…“

Dodiku je zasmetalo i to što je na svečanosti učestvovao Ćamil Duraković, potpredsjednik Republike Srpske. Novi-stari predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik reagirao je...