Erdoganova poruka pročitana u Potočarima: Osigurati budućnost BiH kao jake zemlje naš je dug prema šehidima
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan uputio je poruku u povodu komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici, odnosno povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

Erdoganovu poruku koja je pročitana na komemoraciji u Potočarima prenosimo u cijelosti:

Dragi Bosancı i Hercegovci,

Poštovane porodice naših šehida,

Draga braćo i sestre,

Najsrdačnije vas selamim i upućujem izraze poštovanja.

Upućujem vam iskrene čestitke u povodu Kurban-bajrama.

Molim Gospodara svjetova da ovi blagoslovljeni dani nama, vama, islamskom svijetu i cijelom čovječanstvu donesu mir, spokoj i blagostanje.

Na 27. godišnjicu genocida u Srebrenici, te crne mrlje u evropskoj historiji, gdje je pogaženo ljudsko dostojanstvo u svojim srcima iznova osjećamo bol naše braće Bošnjaka.

Neka je rahmet na duše šehida koje danas nakon 27 godina ispraćamo na vječni počinak, kao i na duše svih drugih naših šehida. Neka se Gospodar smiluje dušama naših šehida i podari im džennet. U svoje ime i u ime svoga naroda izražavam saučešće porodicama šehida i našoj braći Bošnjacima. Iako je prošlo više od četvrt vijeka od genocida, naša bol je svježa kao prvog dana. Sa svakom otkrivenom masovnom grobnicom, svakim šehidom kojeg ispraćamo na njegovo vječno počivalište rastu naša bol i tuga.

Iako još uvijek ima onih koji pokušavaju saznati sudbinu svoje djece i rođaka, sramotno je za čovječanstvo da se oni koji su imali ulogu u genocidu, umjesto da se iskreno suoče sa tim, utrkuju kako bi skinuli odgovornost sa sebe. Ne prihvatamo i sa tugom odbacujemo poteze koji imaju za cilj omalovažavanje zločina genocida, ignorisanje stradanja naše bosanske braće i vrijeđanje uspomena na naše šehide.

Osigurati budućnost Bosne i Hercegovine kao jake i prosperitetne zemlje u okviru njenog teritorijalnog integriteta naš je dug prema šehidima koje smo izgubili u Srebrenici i drugim dijelovima Bosne i Hercegovine. Turska sa takvim opredjeljenjem pruža svu neophodnu podršku sigurnosti, dobrobiti i svjetlijoj budućnosti Bosne i Hercegovine. Nema sumnje da su generacije mladih naraštaja garancija mirne i prosperitetne Bosne i Hercegovine.

Mladi Bosanci i Hercegovci, svojim trudom i uspjesima kao i svojom odlučnošću da grade budućnost bez zaboravljanja prošlosti, predstavljaju izvor nade za svoju zemlju. Kao i u drugim oblastima, Turska nastavlja doprinositi razvoju obrazovne infrastrukture u Bosni i Hercegovini.

Kao što smo i kroz historiju stajali uz našu braću Bošnake, u njihovim dobrim i lošim vremenima, ako Bog da i ubuduće ćemo kroz sva raspoloživa sredstva nastaviti štititi Bosnu i Hercegovinu. Posebno nećemo zaboraviti niti dozvoliti da se zaboravi genocid koji je, pred očima cijeloga svijeta i evropskih vojnika, počinjen prije 27 godina. Molim dragoga Boga da nam da snage i pomogne na tom putu. Sa ovim mislima molim Allah dž.š. da se smiluje našim šehidima i da njihovim uplakanim majkama, rodbini i svoj mojoj braći Bošnjacima podari strpljenje.

Koristim ovu priliku da vas još jednom srdačno pozdravim i da u svoje ime i u ime svoga naroda, svima vama uputim izraze najdubljeg poštovanja.

Ostanite zdravo!

Faktor
Zadnje objave

Kurti: Srbija nije normalna država, svi problemi na Balkanu dolaze iz Srbije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je za podgoričku Gradsku televiziju, dan nakon postizanja dogovora o tablicama u Briselu u srijedu, da Srbija nije normalna...

SAD JE SVE JASNO; RAZOTKRIVEN PLAN ČOVIĆA I KONAKOVIĆA: HDZ blokadama obezbjeđuje Osmorki jedanaest bošnjačkih delegata?

Ako Skupština Posavskog kantona ne izabere delegate u zakonski predviđenom roku, CIK ima pravo da dodijeli drugom kantonu nedostajućeg delegata. U slučaju delegata iz...

Mijatović oštro: Patriote, uporno nam dijelite lekcije iz Sarajeva, a gdje ste sinoć u Banjoj Luci?

Sinoć smo u Banja Luci slavili našu državnost, slavili tekovine ZAVNOBIH-a. Mi nećemo stati dok BiH ne postane zemlja svih njenih građana i naroda,...

DENIS BEĆIROVIĆ POSLAO PORUKU SRBIMA: Ovo je i vaš Dan državnosti! Željku nisam vidio u zgradi Predsjedništva! Treba biti svaki dan na radnom mjestu…

“Ne slažem se ni sa sadržajem ni s tajmingom odluka Visokog predstavnika”, kazao je on. Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH gostovao je u programu Face...

DODIK KIPTI OD BIJESA: „Ćamil Duraković na jučerašnjoj priredbi nije predstavljao Republiku Srpsku…“

Dodiku je zasmetalo i to što je na svečanosti učestvovao Ćamil Duraković, potpredsjednik Republike Srpske. Novi-stari predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik reagirao je...