ERDOGAN POVUKAO NEOČEKIVANI POTEZ: Turska vojna avijacija će bojkotirati vojnu vježbu u…
Komanda zračnih snaga poduzela je mjere protiv ovih namjernih dodataka i zatražila promjenu tehničkog propisa koji sadrži elemente suprotne međunarodnom pravu.

Turske zračne snage povukle su se sa međunarodne vojne vježbe koja će biti održana u maju u Grčkoj, saopćili su u subotu turski sigurnosni izvori.

Vojna vježba “Tiger Meet”, koju svake godine organizira udruženje koje okuplja različite zračne snage NATO-a, zakazana je ove godine u Atini, od 9. do 20. maja, prenosi Beta.

Prema turskim sigurnosnim izvorima, bilo je planirano da u vježbi uz učešće savezničkih zemalja učestvuju i elementi 192. flote stacionirani u Komandi 9. glavne avio baze u Balikesiru, prenosi agencija Anadolija.

‘Grčka manipulacija’

Turska strana tvrdi da je Grčka, koja je pripremila ovogodišnji tekst tehničkih propisa, a koji inače priprema zemlja domaćin za izvođenje aktivnosti prije svake vježbe, naknadno vršila dodavanja u dokument s pristupom koji cilja na Tursku i iskorištava nesuglasice između dviju zemalja.

Komanda zračnih snaga poduzela je mjere protiv ovih namjernih dodataka i zatražila promjenu tehničkog propisa koji sadrži elemente suprotne međunarodnom pravu. Grčka strana nije prihvatila uporne zahtjeve Turske.

Stoga je Turska odlučila da ne učestvuje u vježbi uz obrazloženje da je “Grčka manipulirala aktivnošću ‘Tiger Meet’ u skladu sa svojim političkim interesima”.

Ankara je o ovoj odluci obavijestila grčke vlasti još 22. aprila.

Grčka i Turska, NATO saveznici, ali regionalni rivali u istočnom Mediteranu, redovno se međusobno optužuju za kršenje zračnog prostora.

ZS
Zadnje objave

DRAMA U SDA: Bakiru Izetbegoviću se ne sviđa ideja Fadila Novalića, zbog skandala u namjenskoj industriji Goražde na nogama….

Zarađuju se ogromni iznosi trgovačke provizije. Javna tajna je da se radi o frmama koje su bliske politici koje Uprava ne može odbiti ili...

ŠOKANTNO: Bisera Turković po prvi put otkrila detalje dramatičnog razgovora sa Sergejem Lavrovim (VIDEO)

Bosna i Hercegovina zaslužuje kandidatski status za Evropsku Uniju. Sa tom porukom Bisera Turković, šefica diplomatije BiH, doputovala je u Prag, glavni grad Češke...

DODIK BIJESAN ZBOG ODLUKE USTAVNOG SUDA BiH: “Samo ako je nešto protiv Republike Srpske, oni odmah…” (VIDEO)

“Ustavni sud BiH nema ništa sa deklaracijama i on bi samo trebalo da razmatra da li su zakoni BiH u skladu sa Ustavom”, dodao...

VULINOV CILJ JE SVIMA DOBRO POZNAT: “Republika Srpska je jedan od najvažnijih prioriteta Srbije!”

Prema njegovim riječima, prije nego što EU sprovede neophodne reforme i donese odgovarajuće političke odluke i bude spremna da primi sve države Balkana u...

Zvizdić: Pobjeda države BiH, Ustavni sud ukinuo zaključke NSRS

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić poručio je da je BiH još jednom pobijedila nakon što je, kako je saopćio dobio...