DŽAFEROVIĆ U SANKCIJAMA VIDI RJEŠENJE: “Schmidt treba da reaguje zbog opstrukcija izbornog procesa od strane HDZ-a”…
Vidljiva je promjena u ponašanju Dodika nakon nametanja američkih sankcija, ali mislim da to nije iskrena, već taktička promjena. No, bitno je da sankcije daju efekat”, kaže on

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH osvrćući se na opstrukcije HDZ-ovih ministara u Vijeću ministara BiH po pitanju obezbjeđivanja novca za Opće izbore, kaže da visoki predstavnik više ne treba čekati na donošenje odluke.

“Visoki predstavnik treba da reaguje zbog opstrukcija izbornog procesa od strane HDZ-a. Mislim da ne treba čekati usvajanje budžeta, jer sada slijedi parlametnarna rasprava, amandmani, prvo čitanje i drugo čitanje. Zato sam mišljenja da visoki predstavnik već sada mora donijeti odluku kojom će se osigurati novčana sredstva za Opće izbore. Oni se moraju održati. U protivnom, ušli bismo u veliku političku krizu uslijed činjenice da ne bismo znali kada će izbori biti održani. Retrogradne političke snage su spremne da spriječe izbore zarad ostvarivanja svojih ciljeva. Mi im to ne smijemo dati u ruke”, ističe Džaferović.

Dodaje da jedino u sankcijama vidi djelotvorno rješenje.

“Takve snage mogu biti zaustavljene jedino ako zbog svog ponašanja budu pretrpjele sankcije. Vidljiva je promjena u ponašanju Dodika nakon nametanja američkih sankcija, ali mislim da to nije iskrena, već taktička promjena. No, bitno je da sankcije daju efekat. To je ujedno poruka i drugim retrogradnim politikamau BiH, uključujući HDZ i Čovića. Niko ne smije da kalkulira sa onim što je u ovoj državi na snazi u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. Sve drugo je udar na ustavni poredak BiH. Zalažem se za to da sankcije trpe svi koje prave nered u ovoj državi”, smatra Džaferović.

Kako kaže, veliki broj zemalja EU podržava poziciju BiH u skladu sa evropskim vrijednostima.

“Veoma mali broj pojedinaca u EU je spreman da podrži retrogradne politike u BiH. To su uglavnom ultradesničari i oni nisu relevantni. Međutim, dvotrećinska većina u Evropskom parlamentu je za to da se u BiH primjenjuju vrijednosti na kojima je EU utemeljena. Dosad su se pretežno bavili administrativno-pravnim pitanjima, ali sada ulaze u suštinu. To pokazuje broj posjeta BiH od strane evropskih zvaničnika u posljednje vrijeme. Neupitna je podrška demokratskoj i cjelovitoj državi BiH u njenom dejtonskom okviru. Zvaničnici EU su konačno shvatili suštinu, a to je da sljedbenici onih koji su ’90-tih rušili BiH nastavljaju njihovu destruktivnu politiku. BiH je pobijedila u diplomatskoj utakmici protiv njih zato što promoviramo istinu, normalna i realna rješenja”, kazao je Džaferović za Hayat.

Govoreći o određenim negodovanjima zbog njegovog obraćanja na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, Džaferović ocjenjuje da je u svom govoru iznio stvarno stanje stvari u BiH.

“Gospodin Tegeltija se po naredbi Dodika pokušao obratiti Vijeću sigurnosti UN-a kao predstavnik BiH, kako bi predstavio izvještaj po volji vlasti u entitetu RS. To mu, naravno, nije omogućeno. Ja sam kao predsjedavajući Predsjedništva BiH ovlašten da predstavljam i zastupam BiH u UN-u. Sve što sam kazao utemeljeno je na važećim rješenjima i istini”, navodi Džaferović.

Uplitanje hrvatskih vlasti u pitanje izmjena Izbornog zakona BiH Džaferović smatra neprimjerenim i kontraproduktivnim.

“Hrvatska se neprimjereno miješa u unutrašnja pitanja BiH. Primjetno je da na svakom međunarodnom skupu predstavnici Hrvatske kao prvu temu nameću Izborni zakon BiH. Čak i kada se govori o atomskoj energiji. No, taj pritisak nije dao rezultat. Mi u ovoj državi smo zaduženi za izmjene Izbornog zakona BiH. Svi su prozreli njihove namjere koje su kontraproduktivne. Svjetska javnost se nije naklonila njima kako su očekivali. Uvijek sam zagovarao to da bilateralni odnosi BiH i Hrvatske budu dobri, ali su nužne promjene i dobra volja sa hrvatske strane. Moramo rješavati otvorena pitanja, izlaz na more, pitanje granice, Trgovske gore, što se svjesno zanemaruje. Nedopustive su svakodnevne uvrede na račun BiH od strane hrvatskoj predsjednika Milanovića. Bošnjaci i Hrvati žive zajedno u BiH, međusobno izmiješani, i ti odnosi treba da se njeguju. Međutim, ne dopuštamo da se prema BiH odnosi paternalistički, jer nama ne treba tutor”, naglašava Džaferović.

Prema njegovom mišljenju, NATO put BiH nikada nije bio upitan, a posebno danas u okolnostima ruske agresije na Ukrajinu.

“BiH se približila stavovima EU i civiliziranog svijeta po pitanju osude ruske agresije na Ukrajinu. Drago mi je da smo na pravoj strani historije. Mi ćemo dalje usklađivati naše stavove u skladu sa onim što u datom trenutku bude na svjetskoj sceni kao konsenzus civiliziranih zemalja. Moramo biti oprezni zbog ruskog utjecaja u BiH kako se ne bismo doveli u nezavidnu situaciju. Veliki broj država je svjestan situacije u BiH. Ruski ambasador u BiH svojim izjavama i prijetnjama izražava neprimjereno diplomatsko ponašanje. NATO put BiH zavisi isključivo od nas i našeg odnosa sa NATO savezom. Sami smo donijeli i donosit ćemo odluke na tom planu. NATO savez je garant mira u BiH na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma. On je obavezan štiti mir, što sam rekao i tokom posljednjeg razgovora sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom”, kaže Džaferović.

(SB)
Zadnje objave

5 Red Flags per Online Dating – Secondo Guys

Sarebbe il femmine sei appagante tramite il tuo servizi di incontri online quasi relazione prodotto? If you are online dating instead of...

Consejos simples para Informar Puede tener un pequeño virilidad

La forma de Reconocer Que eres No trabaja con Mucho allá abajo Pene ansiedad es increíble típico, y varios hombres parecen...

Iz SDA su odmah reagovali, ne kriju nezadovljstvo: “Sporazum HDZ-a i Osmorke preuranjen, SDP pozivamo da formira državnu vlast bez Dodika”

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) poručili su da je potpisivanje sporazuma o formiranju vlasti između HDZ-a BiH i Osmorke preuranjeno u trenutku kada nije...

OBJAVLJEN I NJEGOV TEKST: Pročitajte šta piše u sporazumu koji su danas potpisali Dragan Čović i Nermin Nikšić…

Nakon potpisivanja sporazuma, pomenute stranke će krenuti u formiranje vlasti na federalnom, a zatim vjerovatno i na državnom nivou. U zgradi Parlamentar Bosne i Hercegovine...

OSMORKA I HDZ BiH POTPISALI KOALICIONI SPORAZUM: “Neka nam je sa srećom”

Riječ je o sporazumu programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat koji predstavlja okvir za buduće djelovanje, odnosno, temelj buduće...