DVOSTRUKA IGRA STRATEŠKIH PARTNERA: Zašto Milorad Dodik jučer nije došao kod Čovića u Mostar…
Čović od svojih političkih ideja i namjera ne odustaje. Samouvjereno tvrdi da proces formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini neće trajati dugo.

Dragan Čović domaćin je sastanaka o formiranju vlasti. Najprije stranaka Trojke, odnosno Osmorke, a jučer je trebao dočekati Dodika. Međutim, sastanak je odgođen. I time su otvorena pitanja da li se čeka ishod imenovanja delegata u Državni dom naroda na današnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske?

Nastavljene su političke igre vladajućih u Bosni i Hercegovini. Iako je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio susret s vječnim političkim partnerom predsjednikom SNSD-a, Milorad Dodik jučer nije posjetio Mostar.

Iako se nisu javno sastali, to ne znači da privatni sastanci i dogovori izostaju. Lažno najavljen sastanak kao dio političke igre u kojoj glavne poteze povlače Dodik i Čović moguća je opcija, kaže za FTV politički analitičar Esad Bajtal. Iako je u bh. politici mnogo toga pod velom tajnosti, tvrdi, jedna stvar je sigurna.

“Čović-Dodik je programska antidržavna koalicija. Jedino na šta oni idu, nekad sofstificirano nekad otvoreno. Osam godina je blokirana država. Čović – šta drugo radi, blokira ovu državu, blokira entitet”, kaže Bajtal.

A Čović od svojih političkih ideja i namjera ne odustaje. Samouvjereno tvrdi da proces formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini neće trajati dugo. Nakon ovog izbornog ciklusa postavio se kao alfa i omega svih procesa. Jer zna da bez HDZ-a nema vlasti. Da je toga itekako svjestan, ukazuje i činjenica da je domaćin svih pregovavora, na vlastitom terenu u Mostaru. Iako je odnos Čović-Dodik u javnosti uvijek skladan, jasno je da nemaju uvijek isti pogled na političke procese, a posebno rokove. Dok Čović tvrdi da će vlast biti formirana za nešto više od mjesec, Milorad Dodik ne dijeli taj stav. Kaže da vlast nećemo imati prije aprila ili maja naredne godine.

“Uvjeren sam za ne duže od 45 dana da ćemo završiti ovaj proces i ne očekujem baš bilo kakve probleme”, kazao je Čović.

“To neće biti samo puki zbir. Mi ćemo ući s onima koji, prije nego što uđemo u strukture vlasti, prihvatiti da se deblokiraju projekati u RS-u. S onima koji budu spremni da to učine i prije formiranja vlasti jer imamo te kapacitete, oni će biti naši partneri”, poručio je Dodik.

A o tome ko će im biti partneri, Dodik će, kako je i ranije priznao, odlučivati zajedno s liderom HDZ-a. Iako naočigled usklađen pakt, čini se da postoji šum u komunikaciji između ova dva aktera. Ubrzan tempo ka formiranju vlasti HDZ-a i usporavanje SNSD-a otkrivaju mimoilaženje i ne tako savršenu komunikaciju ovih saveznika.
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...