DUŠAN JANJIĆ PREDVIĐA NAJCRNJI SCENARIJ: “Dodik može da uvali Srbiju u teške probleme…”
U Beogradu je održan sastanak predstavnika RS-a sa predstavnicima državnog vrha Srbije povodom još jednog obilježavanja godišnjice “Oluje”, ali i povodom posljednjih dešavanja u Bosni i Hercegovini nakon što je Christian Schmidt preuzeo dužnost novog visokog predstavnika. Za Dnevnik 3 FTV-a ovim povodom govorio je politički analitičar Dušan Janjić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je jučer poslije sastanka sa predstavnicima bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska da ih je saslušao o važnim temama u regionu i nametnutoj odluci bivšeg visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka.

“Prvi put se suočavamo s potpunom radikalizacijom srpskog nacionalizma kad je u pitanju BiH”, tvrdi Janjić i dodaje kako se za ovo teško mogu naći primjeri iz devedesetih.

“Dodik je počeo da postiže svoj vrhunac, koji je, ustvari, izraz nesigurnosti i straha od gubitka vlasti, a time i mnogo čega drugog.”

Janjić upozorava da se ova priča pokušava nametnuti cijelom srpskom narodu. “Vučićev odgovor nije adekvatan. To je kao kad bolesniku od raka dajete aspirin. Vučić kao da kupuje vrijeme. On mora da donese odluku – hoće li na stranu ekonomskog razvoja Srbije, stabilnosti, ‘Otvorenog Balkana’ ili će s Dodikom u avanturu koja je devedesetih završena i jednom ‘Olujom’. Tu nema velikog izbora, tajming je u pitanju. Srbija neće još dugo da služi kao paravan Dodiku za njegove sve češće i sve ekstremnije izjave – i uvlačenje Srbije u nešto što nije samo ekstremni nacionalizam nego i fašizam.”

Nije neočekivano da će se Dodik sastati sa Christianom Schmidtom, kaže Janjić i podsjeća na Danteovu misao da je nacionalizam ideologija sjecikesa – što je veća kesa, oni više žure da je ukradu. Dodik, kaže, igra igru Slobodana Miloševića – malo pljuješ pa malo ideš da sarađuješ. “Saradnja s visokim predstavnikom je prvi izazov međunarodne zajednice i ona se mora ostvariti na miran ili neki drugi način. Taj drugi način može da vodi do sankcija i izolacije RS-a i Srbije.”

Dodik je promašio vrijeme, ističe Janjić. “To što će se sastati sa Schmidtom je dobro, ali nije dovoljno – on mora da ode. On je ugrozio saobraćaj na vrlo važnoj raskrsnici koja je trebala Srbiju i BiH da odvede u NATO i EU – ne da ih odvede u služenje Moskvi.”

SDS i PDP trebaju napraviti alternativni program, objašnjava Janjić, da ih Dodik više ne postrojava. “Vi kada pravite marifetluke, vi ste isti kao onaj koji proizvede inicijalni problem.”

Odnos prema NATO-u, prema zajedničkoj državi i (ne)služenje Moskvi – to je na Dodikovim leđima i Srbija treba da se udalji od takvog dužnika, jer može i Srbiju da uvali u teške probleme, upozorava Janjić.

Reproduktor videozapisa

00:00
13:47
Zadnje objave

BiH izgubila status “sigurne zemlje”: Šta ova odluka znači za putovanja u EU?

BiH je posljednja zemlja iz regiona koja je skinuta sa liste "sigurnih zemalja" Evropska unija je Bosni i Hercegovina ukinula status "sigurne države" u pogledu...

Pomozite da se lociraju optuženi i osumnjičeni ratni zločinaci koje potražuje Sud BiH

Poznato je da se u Srbiji, Hrvatskoj, ali i drugim zemljama, doduše u manjem broj, krije na stotine optuženih i osumnjičenih ratnih zločinaca koje...

VIŠE MUKE OKO BANJA LUKE: Tegeltija i Pandurevićka ujedinjeni – “Neće biti Republike Srpske ako se ne kaže…”

Milan Tegeltija objavio je na svom Twitter nalogu da nije iznenađujuća odluka Ustavnog suda BIH kojom bi da otime teritoriju Republike Srpske, na šta...

Stanivuković o genocidu: Doći će trenutak kada ću ja pokazati…

Posljednjih osam mjeseci u Banjaluci neki ljudi ne mogu da žive od kriminala i korupcije kao što su živjeli posljednjih dvadeset godina, a razlog...

Vulin se brani prijetnjama: Srbija ne pregovara pred pištoljem uperenim u čelo, mnoge stvari će se promijeniti na prostoru Kosova i Metohije

Vulin poručuje da će „srpska žandarmerija izvršiti svako naređenje predsednika države Aleksandra Vučića, ona je spremna da to uradi i visoko motivisana, braniće svoj...