DUŠAN JANJIĆ ANALIZIRA: Lavrov je poručio Vučiću – „trčat ćeš ti još“, ovo je bio test za ljude poput Dodika…
On je rekao da, protivno tome što Aleksandar Vučić govori da u međunarodnim odnosima ima samo interesa a ne ljubavi, “mi nikako da prepoznamo interese”.

Najavljena pa otkazana posjeta ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova bila je test lojalnosti za ljude poput Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, ocijenio je Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

“Ja se ne bih dobro osećao da je meni upućena ta pohvala koju je Lavrov uputio Vučiću – da se on divi njegovoj hrabrosti, da ga podržava, da je on pravi prijatelj… Znate šta to znači – ‘trčaćeš ti još’”, rekao je Janjić u emsiji Iza vijesti na N1.

On je rekao da, protivno tome što Aleksandar Vučić govori da u međunarodnim odnosima ima samo interesa a ne ljubavi, “mi nikako da prepoznamo interese”.

Smatra i da Srbija nije uspjela da se “sakrije ispod kamena” dok ne prođe kriza izazvana invazijom Rusije na Ukrajinu, kao što je Vučić govorio da treba.

“Gušter je ostao na kamenu i neko ga je pokupio. Taj neko je Moskva”, rekao je Janjić.

Otkazivanje posjete Lavrova vidi kao privremeni dobitak za režim u Srbiji. Da je Lavrov došao sigurno bi imali manifestacije rusofila na ulici, što je izbjegnuto, ali ti ljudi postoje, napominje Janjić.

“Sada predstoji mobilizacija, Moskva će mobilisati te slojeve. S tog stanovišta mi smo na gubitku”, kazao je on.

Janjić ne isključuje mogućnost da ruski predsjednik Vladimir Putin postavi uslov da Vučić lično dođe na potpisivanje ugovora o gasu.

Prema Janjićevoj ocjeni, Vučić taktizira ali tako se ne gradi kredibilitet, i djeluje kao da je predsjednik Srbije prespavao posljednja dva-tri mjeseca i ne vidi da su se i tradicionalno neutralne zemlje opredijelile za NATO.

“Vučić opet obećava nešto nemoguće, a to je da sačuva vojnu neutralnost. To će se raspršiti kao i priča o gasu i o Lavrovljevoj poseti… Vrlo brzo”, rekao je.

“Ponašamo se bez dostojanstva a mnogo pričamo o njemu. Lomimo kičmu na sve strane a pričamo o uspravnom držanju i zapravo idemo u samoizolaciju, jer takve partnere na kraći rok niko ne želi”, dodao je Janjić.

Na konstataciju da većina građana u Srbiji podržava prorusku politiku, Janjić napominje da je radio u institutu za istraživanje javnog mnijenja i da takve ankete ne treba da budu vodilja politike.

Problem političara u Srbiji, pogotovo Vučića, je što pokušavaju što više da “pokupe kajmak” iz postojećeg stanja, umjesto da gledaju kako da promijene stvari, rekao je on.

Upitan o predstojećoj posjeti njemačkog kancelara Olafa Scholza, naveo je da incident sa Lavrovim neće biti tema te posjete, već da će glavna tema biti usaglašavanje sa spoljnom politikom EU.

Za Scholza kaže da će donijeti jasne poruke Srbiji, uključujući onu o viznom režimu, i prenijeti usaglašene stavove Washingtona, Berlina i Londona.

(SB)
Zadnje objave

Rencontres LGBTQ application OneGoodCrush offres Rencontres pour tous

Il y en a eu beaucoup percées récemment pour le LGBTQ . La juridique suprême a statué sur le la légalité...

We Don’t Text Anymore. Just how do I Get The Woman to speak with Myself?

Reader matter:I found myself talking to a lady for a little while and some of my friends made an effort to talk me personally...

Publisher’s Choice honor: just how Bridal Reflections™ Became a leading Salon for Brides in nyc

The Scoop: New York-based beauty salon Bridal Reflections is proud to own personalized the wedding-dress-shopping procedure for generations. Every bride which makes an appointment...

What is the rate™ Names ponder lady the Most Date-Worthy outfit of 2018

The Scoop: This Year, WhatsYourPrice.com (WYP) began a strategy to enhance the economics of internet dating by incentivizing people to meet each other offline. The dating...

Indications She Is The Main One

Five Telltale indicators you have to Pop The QuestionSo you've been matchmaking your bae for a couple years now. You reside collectively — or...