DRAMATIČNE PORUKE SA ZASJEDNJA STALNOG VIJEĆA OSCE-a: “Rat je bliže nego ikad prije…”
“Pošto smo traumatizovana nacija koja je imala koristi od mira, najbolje znamo da cijenimo njegov značaj”, kazao je on, dodajući da će Poljska da se fokusira na očuvanju i uspostavljanju mira u regionu od Vankuvera do Vladivostoka.

Rizik od rata na prostoru OESC-a veći je nego ikada u posljednje četiri decenije, ocijenio je šef poljske diplomatije Zbigniew Rau.

Rau je, obraćajući se Stalnom vijeću OSCE-a, rekao da su zemlje članice suočene sa brojnim izazovima po mir i sigurnost, izvijestio je Reuters.

“Uzroci za rastući strah u našim društvima su vojne konfrontacije, radikalizacija, terorizam, problemi u režimu kontrole ograničenja naoružavanja, pandemija, kršenje sloboda pojedinaca”, objasnio je on.

Rau je kazao da dešavanja u Kazahstanu daju povod za veliku zabrinutost. On je istakao da će pokušaj rješavanja postojećih konflikata na prostoru OSCE-a biti u fokusu Poljske tokom jednogodišnjeg predsjedavanja organizacijom.

“Želimo posvetiti veću pažnju povećanju sigurnosti na prostoru OEBS, posebno pronalaženju rješenja postojećih konflikata. OSCE je dobro mjesto za rješavanje konflikata, jer pruža mogućnost iznošenja stavova svih strana”, objasnio je Rau, dodajući da je Poljska otvorena za dijalog i prijedloge za smanjenje tenzija.

Naglasio je da je neophodno fokusiranje na mirno rješenje konflikta u Ukrajini, “uz poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine u okviru međunarodno priznatih granica”.

Istakao je da je potrebno pronaći i rješenje za konflikt u Gruziji, ali i privesti kraju rješenje konflikta oko Transnjistrije i Nadgorno Karabaha, koji imaju utjecaj na regionalnu sigurnost.

“Snaga OSCE-a je u njegovom potencijalu efektivnosti i spremnosti u sprovođenju svoje Povelje, sprečavanju konflikata, rješavanju konflikata i postkonfliktnog oporavka. Poljska će se, s tim u vezi, posebno fokusirati na instrumente koje pruža OSCE”, rekao je on.

Rau je kazao, međutim, da sve zavisi od spremnosti zemalja članica na rješavanje konflikata. OSCE nije, ističe, samo platforma saradnje 57 država, već zajednička privrženost gradnje mira i budućnosti bez konflikta i rata. Rau je rekao da historija mora da se uzme u obzir kako bi se izbjegle greške prošlosti.

“Pošto smo traumatizovana nacija koja je imala koristi od mira, najbolje znamo da cijenimo njegov značaj”, kazao je on, dodajući da će Poljska da se fokusira na očuvanju i uspostavljanju mira u regionu od Vankuvera do Vladivostoka.

Poljska je od 1. januara zvanično preuzela predsjedavanje OSCE-om od Švedske, a u Trojci OSCE-a bit će Sjeverna Makedonija koja iduće godine predsjedava ovom organizacijom.

SB
Zadnje objave

Dodik: Nastavljamo sa politikom vraćanja nadležnosti, nema povratka u državne institucije sve dok…

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da politika RS-a “ostaje politika vraćanja nadležnosti”, ka oi da na...

(VIDEO) Srpski političar traži reakciju međunarodne zajednice jer je Hamdija Abdić Tigar prošetao Prijedorom

Predsjednik Narodne partije Srpske (NPS) Darko Banjac najoštrije je osudio, kako je naveo, lokalne vođe SDA u Prijedoru i Hamdiju Abdića Tigra, te naveo...

MIJATOVIĆ ALARMANTNO: „Dodik i njegov režim su izvršili udar na Ustavni poredak BiH i zbog toga moraju krivično odgovarati, Čović i dalje insistira na...

U momentu kada se lomi budućnost BiH, svi koji pristanu na pregovore sa onima koji su narušili Ustavni poredak i Dejtonski mirovni sporazum, sa...

MIJATOVIĆ SE OGLASIO NAKON STRANAČKOG SKUPA U GRADIŠCI: “Oni koji od Bošnjaka u RS prave Palestince u sopstvenoj državi…”

– Sinoć su u punoj sali Doma kulture u Gradišci Bošnjaci i Srbi i Ostali, pokazali da je moguće biti građanin BiH a ostati...

DRAGAN BURSAĆ OTVORENO: Vučić je Dodiku zavrnuo ruku jer se nalazi u problemima, potez gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića ne miriše na dobro…

Profesor filozofije, novinar i kolumnist iz Banje Luke Dragan Bursać govorio je za „Slobodnu Bosnu“ o aktualnim društveno-političkim temama u Bosni i Hercegovini i...