DRAGAN ČOVIĆ OTVORIO KARTE: “Predložit ćemo kandidata za člana Predsjedništva BiH. Prijatelji iz Sarajeva su napravili grešku…”
HDZ će predložiti kandidata za člana Predsjedništva BiH koji će dobiti podršku Hrvatskog narodnog sabora, rekao je Dragan Čović, lider HDZa, nakon sjednice Predsjedništva ove stranke.

On je istakao da hrvatski narod u BiH i HNS posebno brine da jedan dio institucija mimo zakona i strategija nastupa u ime jedne političke stranke hodajući po svijetu bilo da se radi o Šefiku Džaferoviću, članu Predsjedništva BiH, ili Biseri Turković, ministarki spoljnih poslova BiH.

Naglasio je da je zatraženo da se o njenom radu izvan sistema raspravlja u Parlamentu BiH, ali da ona i “danas hoda po svijetu i traži određene mjere”.

“Imam osjećaj da smo ih razočarali kao HNS kad smo rekli da idemo na izbore i idemo dobiti izbore”, rekao je u petak Čović.

On se osvrnuo i na kritike Vjekoslava Bevande, ministra finansija i trezora BiH, i rekao da je “iznenađujuće kako sve donedavno, odnosno do posebne sjednice Savjeta ministara BiH, na kojoj nije obezbijeđen novac za izbore, niko nije imao nikakvih pritužbi na njegov rad”, zaboravivši pri tome brojna pisma mešunarodnih zvaničnika, prije svih Christiana Schmidta i Olivera Varhelyja, koji su pisali Vijeću ministara zahtijevajući osiguranje sredstava za izbore.

“Oni koji su željeli uraditi nešto dobro za BiH morali su odavno krenuti u taj proces, a prijatelji iz Sarajeva su napravili grešku kada su krenuli prozivati Bevandu da on blokira sve”, rekao je Čović, naglašavajući da je Bevanda napisao 30 intervencija prema institucijama Vijeća ministara da se sazivaju sjednice kako bi se raspravljalo o budžetu, te da na to nije bilo nikakvih reakcija.

Lider HDZa je istakao da će i Charlesu Michelu, predsjedniku Evropskog savjeta, reći da se novac za izbor ne smije osiguravati nelegitimno, te da je i sama Centralna izborna komisija BiH nelegitimna i da oni koji danas vrše pritisak da su zadnjih godinu dana izvršili pritisak na one koji su blokirali donošenje budžeta da ovo ne bi imali kao temu.

Kada je riječ o budžetu, Ministarstvo finansija i trezora završava izradu dokumenta okvirnog budžeta od 2022. do 2024. godine i ovogodišnjeg budžeta, a već u ponedjeljak uputiće ga u proceduru Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara.

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH saopšteno je da će budžet biti predat Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH nakon tehničkih korekcija na tekstovima i posljednjih kontrola sadržaja budžeta.

Ono što je zanimljivo jeste da su mnogi budžetski korisnici slali anekse budžetskih zahtjeva i to mimo svih rokova, tražeći dodatna sredstva s obzirom na inflaciju i poskupljenja koja se dešavaju.

Bevanda je rekao da se radi o zahtjevnom poslu i da se radi najbrže što može, uprkos pritiscima sa više strana, istovremeno odbacivši tvrdnje da se taj proces opstruiše.

“Napominjem da smo na Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH za period 2022. do 2024. godine, koji je Fiskalni savjet BiH usvojio 30. marta ove godine, čekali devet mjeseci iako je Ministarstvo finansija i trezora svoj dio posla završilo u roku. Osim toga, budžet za 2021. godinu nikada nije usvojen iako je prošle godine u februaru upućen u Predsjedništvo BiH”, rekao je Bevanda.

Procedura kod usvajanja budžeta podrazumijeva da nakon što ga usvoji Vijeća ministara šalje se ustavnom predlagaču, odnosno Predsjedništvu BiH koje utvrđuje prijedlog budžeta, poslije čega se na konačno usvajanje upućuje Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamenta BiH.

Budžet institucija BiH za 2022. godinu iznosit će 1.073.600 KM, od čega se iz indirektnih poreza finansira 865.500.000 KM.

PRESS
Zadnje objave

DRAMA U SDA: Bakiru Izetbegoviću se ne sviđa ideja Fadila Novalića, zbog skandala u namjenskoj industriji Goražde na nogama….

Zarađuju se ogromni iznosi trgovačke provizije. Javna tajna je da se radi o frmama koje su bliske politici koje Uprava ne može odbiti ili...

ŠOKANTNO: Bisera Turković po prvi put otkrila detalje dramatičnog razgovora sa Sergejem Lavrovim (VIDEO)

Bosna i Hercegovina zaslužuje kandidatski status za Evropsku Uniju. Sa tom porukom Bisera Turković, šefica diplomatije BiH, doputovala je u Prag, glavni grad Češke...

DODIK BIJESAN ZBOG ODLUKE USTAVNOG SUDA BiH: “Samo ako je nešto protiv Republike Srpske, oni odmah…” (VIDEO)

“Ustavni sud BiH nema ništa sa deklaracijama i on bi samo trebalo da razmatra da li su zakoni BiH u skladu sa Ustavom”, dodao...

VULINOV CILJ JE SVIMA DOBRO POZNAT: “Republika Srpska je jedan od najvažnijih prioriteta Srbije!”

Prema njegovim riječima, prije nego što EU sprovede neophodne reforme i donese odgovarajuće političke odluke i bude spremna da primi sve države Balkana u...

Zvizdić: Pobjeda države BiH, Ustavni sud ukinuo zaključke NSRS

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić poručio je da je BiH još jednom pobijedila nakon što je, kako je saopćio dobio...