DRAGAN ČOVIĆ “NASAMARIO” OSMORKU: Iz aviona se vidi da koalicioni sporazum ide u korist HDZ-a i SNSD-a!
Lider Naroda i Pravde Elmedin Konaković nakon sastanka stranačkih lidera Osmorke na kojem je usuglašen sporazum o programskim principima, koji će se u petak potpisati i s HDZ-om, rekao je da će dokument biti nešto na što će građani biti ponosni.

Pažljivim čitanjem usuglašenog Sporazuma, upada u oči činjenica da su zastupljena samo ona pitanja na kojima je od ranije insistirao HDZ, te ona pitanja oko kojih ni sada u Federaciji BiH nije bilo ozbiljnijeg sporenja, bez obzira ko su bili partneri u vlasti. Dakle, Osmorka je pred Dragana Čovića postavila uslove sa državnog nivoa (za koje je neophodna saglasnost vlasti i partija iz RS-a), a Čović pred Osmorku uslove sa entitetskog/federalnog nivoa za koje je potrebna samo njihova saglasnost (a za koje Čović ima podršku Milorada Dodika ukoliko zadiru u državni Ustav).

Naprimjer, sve federalne partije, bez ijednog izuzetka, uvijek su se zalagale za euroatlanske intregracije, no problem je što o tim pitanjima odlučuje i Republika Srpska, koja ima drukčije prioritete i koja, na žalost, raspolaže institucionalnim mehanizmima da blokira politički smjer Federacije BiH.

Ni do sada za federalne partije nije bilo sporno knjiženje vojne imovine. Uostalom, to je u Federaciji BiH davno završeno, ali nije u Republici Srpskoj gdje se partije utrkuju u protivljenju NATO paktu.

Problem s usuglašenim Sporazumom između Osmorke i HDZ-a, krije se u činjenici da nije spomenuto niti jedno važno pitanje oko kojeg se već duže vrijeme spore federalne partije u vlasti. Takvo pitanje je, na primjer, oporezivanje prihoda od kladionica, što HDZ ne dozvoljava po cijenu političke blokade federalne vlasti. Osmorka je olako pristala da se ovaj problem jednostavno gurne pod tepih.

Već duže vrijeme, SDA i HDZ ne mogu se usuglasiti oko izgradnje novog plinovoda iz Hrvatske, preko Hercegovine do srednje Bosne. HDZ ne želi da tim plinovodom rukovodi jedinstveno federalno preduzeće BH Gas, nego želi po svaku cijenu oformiti zasebno “hrvatsko preduzeće”, po uzoru na Elektroprivredu Herceg-Bosne. Građani bi sigurno bili ponosni ako bi Osmorka i HDZ riješili ovaj spor na općeprihvatljiv način, no problem je što ovo važno pitanje nije čak ni spomenuto u koalicionom Sporazumu!

U Sporazumu se uopće ne spominje problem “dvije škole pod jednim krovom”, kao što se ne spominju brojna druga otvorena pitanja zbog kojih su posljednično odnosi između Bošnjaka i Hrvata pali na najnižu razinu nakon rata.

Ali, zato su se u sporazumu našla pitanja za koja je Dragan Čović i njegov HNS životno zainteresovani. To su izmjene izbornog zakona i formiranje trećeg TV kanala (na hrvatskom jeziku).

Čini se da su čelnici Osmorke izašli pred Čovića bez ikakve liste vlastitih prioriteta. Osim toga, stiče se dojam da se Osmorka ponovila iste greške koje je Konaković napravio tokom pregovora o reformi izbornog zakonodavstva u Neumu. Tada je Konaković, dok je pregovarao sa Čovićem(?), zagovarao reformu Vijeća naroda u RS-u za koju ključeve drži Dodik, baš kao što drži i za reforme koje su se našle u sporazumu Osmorke i HDZ-a.

(SB)
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...