ĐONLAGIĆ POTOPIO ČOVIĆA: “On ne može više ništa da uvjetuje. U Briselu je virio iz hotelske sobe i ponizio…” (VIDEO)
Gost današnjeg programa Federalne televizije bio je Dženan Đonlagić, generalni sekretar DF-a i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Kaže da je briselski sporazum rezultat četvorogodišnje priče o pokušaju uspostavljanja građanskog koncepta ili građanskog društva u BiH u smislu da se napravi otklon u izmjenama Izbornog zakona i ustavnim promjena BiH od onog ekskluzivnog etničkog koncepta.

“Ovaj politički sporazum koji je zapravo postignut u Briselu o načinu funkcionisanja i funkcionalnosti institucija BiH sadrži nekoliko zaista važnih, strateških odrednica kako za aktuelno tako i za buduće uređenje BiH.”

Smatra da je nekoliko važnih dijelova u tom dokumentu.

“Od onih geostrateških, geopolitičkih, da se BiH zapravo svrstala na pravu stranu historije. Tamo je prihvaćena Rezolucija Generalne skupštine UN-a vezano za osudu vojne agresije Rusije na Ukrajinu i tu smo se zaista svrstali na stranu civilizacijskog svijeta i na pravu stranu historije. Drugo, vezano za primjenu svih presuda Evropskog suda za ljudska prava za buduća ustavna rješenja i izmjene Izbornog zakona, uključujući i preporuke Venecijanske komisije koje zapravo znače najviši pravni autoritet na nivou institucija EU i to je ono zapravo čemu smo se zalagali u ovom aktuelnom mandatu i praktično ta priča o potrebnom budućem uređenju zemlje na bazi evropskih standarda i jednakosti svih građana u BiH, jednake vrijednosti glasa je sad praktično inkorporirana u ovaj papir koji je, na neki način, vodič i za institucije EU i za buduću vlast u BiH kuda i kako zapravo treba urediti neka pitanja. Ono što je posebno važno jeste usvajanje onih ključnih strateških zakona iz 14 prioriteta.”

Đonlagić navodi da ispunjenje obaveza zavisi od toga ko će osvojiti buduće mandate.

“Uglavnom ova pitanja se tiču Parlamentarne skupštine BiH i tamo je naglašeno da pitanja koja su u nadležnosti institucija BiH treba da se rješavaju unutar PS BiH. Mislim da je ovaj sporazum u interesu države, u interesu svih građana BiH.”

“Dragan Čović nije u situaciji da bilo šta uvjetuje”

O zahtjevima Dragana Čovića kaže: “On je sad u takvoj političkoj situaciji i u takvoj poziciji da ne može više ništa da uvjetuje. Čovjek je bio u Briselu, u hotelskoj sobi i virio tamo negdje iz ključaonice vrata i na taj način ponizio sebe i, prije svega, ponizio čovjeka koji je pokušao da izlobira ovaj sastanak, Andreja Plenkovića. Priča o nekim sada dodacima na ovaj sporazum i nekakvim uvjetovanjima, mislim da je to deplasirana priča i da od toga nema ništa. Institucije EU su ozbiljne institucije i ne bi sebi dozvolile da neko sada šalje neka dodatna pisma da se neki dodaci stavljaju na nešto što je već dogovoreno i što je usaglašeno.”

Smatra da odnosi na relaciji Plenković-Čović nisu narušeni.

Đonlagić naglašava da u dokumentu piše i da političke stranke koje su dale saglasnost na sporazum neće vršiti institucionalnu blokadu sprovedbe rezultata izbora 2022. godine.

“To je još jedan od razloga zašto je Čović izbjegao dati saglasnost na ovaj sporazum.”

O reakcijama visokog predstavnika Christiana Schmidta kaže da su bila dva pitanja na kojima je morala biti reakcija.

“Radilo se o zaštiti države i zaštiti prava građana BiH. A upravo je to njegova uloga. Na ova dva pitanja se zapravo i testira stvarna uloga visokog predstavnika u BiH. Tako da poslije ove dvije odluke naravno da je i treća moguća. I četvrta i svaka naredna.”

Na pitanje hoće li kandidatura Denisa Bećirovića umanjiti šansu za pobjedu Željka Komšića kategorično odgovara: “Ne. Suštinski mislim da kandidatura Željka Komšića se veže za pitanje, uključujući i ovo što smo imali sada u Briselu. Dakle to je jednostavno pitanje omjera ili odnosa snaga unutar Predsjedništva BiH. Mislim da je građanima sada potpuno jasno šta znači omjer 2:1 u Predsjedništvu BiH za ovaj bosanski politički faktor. Dakle ukoliko politika HDZ-a preovladava i uđe u Predsjedništvo BiH taj odnos će se sigurno promijeniti na štetu BiH. Kandidatura Željka Komšića je usmjerena da pobijedi politiku HDZ-a i Dragana Čovića za koju smatramo da je u ovom slučaju antidržavna.”

Play Video

“Potpuno sam siguran u pobjedu Željka Komšića”

O kandidaturi Vojina Mijatovića kaže da ona ne uvećava šanse za pobjedu Milorada Dodika.

“Mislim da je njegova kandidatura jako dobra i jako pozitivna.”

Navodi da je DF fokusiran na to da Željko Komšić pobijedi i da je potpuno siguran da će se to i desiti.

“Vrlo smo fokusirani da DF ovoga puta kao politički projekat osvoji značajan broj mandata na nivou BiH i naravno na nižim nivoima vlasti kako bi mogli odigrati drugo poluvrijeme političkog projekta u koji smo krenuli 2018. godine.”

O najavljenom susretu Milorada Dodika sa Vladimirom Putinom kaže: “Prvo ne znam gdje bi se geografski eventualno mogao održati takav jedan sastanak. Nisam siguran da baš na tom nivou će biti susret.”

(SB)
Zadnje objave

KAKO JE SNSD PREKO NOĆI POSTAO “NEZAOBILAZAN”: “Bilo je dilema i unutar Osmorke, ali ne i za HDZ!”

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić komentirao je konstituiranje vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini te govorio o tome ko su neizbježni partneri za...

ŠOKANTNA ODLUKA VOJINA MIJATOVIĆA: „Pozivam poslanike SDP BiH u NSRS da glasaju za…“

Poruka za buduće generacije – vrijedi se boriti za ovu državu, ali ne sa kukavicama, konformistima i uhljebima. Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, oglasio se...

DODIK VAN SEBE: “Plašeći svijet Republikom Srpskom Kurti traži alibi za…”

“Dok je Republike Srpske ta odluka se neće mijenjati”, poručio je Dodik. Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, kazao je da se potpisom na...

AMERIČKI AMBASADOR POSLAO VIDEO-PORUKU GRAĐANIMA BOSNE I HERCEGOVINE: Sjedinjene Države izdvajaju dodatnih 17 miliona dolara za podršku Oružanim snagama BiH…

Michael J. Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini poslao je poruku građanima BiH. -Nema druge zemlje koja je više ulagala u BiH...

Visoki predstavnik Christian Schmidt se obratio javnosti: “Vrijeme je da se dejtonski Ustav preoblikuje u moderan ustavni okvir koji će pomoći u prevazilaženju etničke...

Nastavljajući intenzivan dijalog sa predstavnicima civilnog društva, visoki predstavnik Christian Schmidt održao je danas još jedan sastanak kako bi razmijenio mišljenja i ideje u...