DODIKOVA BOŠNJAKINJA SREBRENKA GOLIĆ: „Vijeće naroda u Republici Srpskoj nametnuta kategorija od strane visokog predstavnika, spriječiti zloupotrebe…“

0
2254

“Moguće je spriječiti ovakve zloupotrebe, kazala je Golić.

-Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske nijednom odredbom ne vrijeđa vitalni nacionalni interes, što je potvrdio i Ustavni sud Srpske, rekla je za RTRS predsjedavajuća Vijeća naroda Srebrenka Golić (SNSD).

Golić je rekla da je Vijeće naroda u Republici Srpskoj nametnuta kategorija od strane visokog predstavnika, te da bi trebalo redefinisati odredbe o vitalnom nacionalnom interesu kako bi se spriječile zloupotrebe ovog instituta, odnosno blokade demokratski donesenih odluka.

-Od konstituisanja Vijeća naroda do novembra 2022. godine upućen je 161 zahtjev za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa protiv akata koje je Narodna skupština Republike Srpske usvajala, a samo devet zahtjeva ocijenjeno je kao opravdano, što ukazuje na zloupotrebe ovog instituta. Upravo promjenom Ustava, kojom treba precizno definisati šta znači vitalni nacionalni interes bilo kog naroda, moguće je spriječiti ovakve zloupotrebe, kazala je Golić.

SB

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here