DODIKA ČEKAJU NOVI PROBLEM? Europarlamentarci traže da sredstva za RS ostanu blokirana do promjene Dodikove politike
Osam europarlamentaraca uputilo je danas pismo predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen u kojem izražavaju zabrinutost zbog potencijalne isplate 600 miliona eura EU fondova Republici Srpskoj.

“Kao što vam je poznato, 600 miliona eura iz IPA III fonda – uključujući ulaganja za cestovne i željezničke veze na Koridoru V trenutno je zamrznuto, zbog opasne secesionističke politike entitetskog predsjednika Milorada Dodika, koja direktno šteti suverenitetu zemlje i EU budućnosti zemlje. Odluka o zamrzavanju ovih sredstava pokazala je političko vodstvo i hrabrost, na čemu izražavamo našu iskrenu zahvalnost. U potpunosti je u skladu sa vladavinom prava i uslovljavanjem koje nam je toliko potrebno da oživimo i unaprijedimo procese proširenja zemalja Zapadnog Balkana.

Komesar Varhelji je prošle sedmice posjetio Bosnu i Hercegovinu i sastao se, između ostalih, s predsjednikom entiteta Miloradom Dodikom, nakon čega je ovaj u medijskim istupima tvrdio da je postignut dogovor oko nastavka finansiranja entiteta RS.

Izuzetno smo zabrinuti zbog ovog potencijalnog obnavljanja fondova EU, budući da secesionistički zakoni i prijedlozi zvanično nisu povučeni. Štaviše, kontinuirani angažman rukovodstva entiteta RS sa Rusijom na najvišem nivou, uključujući izražavanje podrške ruskom agresorskom ratu protiv Ukrajine i njihovim nezakonitim takozvanim “referendumima” za aneksiju teritorije Ukrajine, dokazuju da nije vrijeme za promjene kursa i nastavak finansiranja ovih projekata u RS.

S obzirom na mađarsku blokadu sankcija EU prema gospodinu Dodiku i drugima odgovornim za trenutnu krizu, isplata sredstava IPA III de facto je jedina politička poluga koju imamo u ovom trenutku.

Stoga vas pozivamo da intervenišete i osigurate da finansiranje EU prema RS ostane suspendirano sve dok njeno rukovodstvo ne pokaže ozbiljnu promjenu kursa, dokazujući svoju privrženost suverenitetu, teritorijalnom integritetu i vladavini prava Bosne i Hercegovine i zvanično povuče ove secesionističke zakone – navodi se.

Pismo potpisuju Tineke Strik, Majkl Galer (Michael Gahler), Tonino Picula, Hilde Vautmans, Rajnhard Butikofer (Reinhard Bütikofer), Paolo Rangel, Ditmar Koster (Dietmar Köster), i Klemen Grošelj.
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...