DODIK TREBA NAPRAVITI SAMO JEDNU GREŠKU DA GA SCHMIDT SMIJENI: Ukoliko se DODIK upusti u takvu političku avanturu…
Centralna izborna komisija BiH jedina je nadležna za organizaciju izbora u Bosni i Hercegovini na svim nivoima vlasti. Također, Centralna izborna komisija BiH je vlasnik Centralnog biračkog spiska, a IDEEA se bavi tehničkim dijelom, održavanjem.

Ukoliko bi vlasti Republike Srpske odlučile da organiziraju same izbore 2022. za entitetske organe vlasti, bilo bi to direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i krivično djelo.

Iz ovog entiteta u posljednje vrijeme, određeni krugovi plasiraju priče, kako bi u slučaju da dođe do bojkota Općih izbora naredne godine koje je u nekoliko navrata najavljivao predsjednik HDZBiH Dragan Čović, vlast Republike Srpske sama birala nove entitetske predsjednike i zastupnike u Narodnoj skupštini RS-a.

Aneksom 3 Dejtonskog mirovnog sporazuma precizirano je da su “strane saglasne osnovati stalnu izbornu komisiju, koja će biti odgovorna za provedbu budućih izbora u Bosni i Hercegovini”.

Centralna izborna komisija BiH jedina je nadležna za organizaciju izbora u Bosni i Hercegovini na svim nivoima vlasti. Također, Centralna izborna komisija BiH je vlasnik Centralnog biračkog spiska, a IDEEA se bavi tehničkim dijelom, održavanjem.

To znači, da bi u slučaju da Izborna komisija RS-a, povuče biračke spiskove (na bilo koji način dođe do njih), nalogodavci tog čina počinili krivično djelo što je regulisano poglavljem 15. Krivičnog zakona BiH.

Ukoliko bi se lider SNSD-a Milorad Dodik upustio u takvu političku avanturu, prekršio bi Dejtonski sporazum što bi bilo više nego dovoljno da ga visoki predstavnik Christian Schmidt smijeni i zabrani mu politički djelovanje.

Izborni zakon BiH je propisao postojanje entitetskih izbornih komisija, ali njihove nadležnosti propisuje isključivo CIK, što znači da Izborna komisija RS-a može da radi samo one poslove koje joj u nadležnost dodijeli CIK.

Slična situacija je bila kada su 2018. godine na silu organizirali referendum. Tada su od CIK-a tražili birački spisak, međutim Sud BiH, a potom i Ustavni sud BiH su donijeli odluku da je organiziranje referenduma neustavno.

Jedina situacija u kojoj CIK postupa po zahtjevu Izborne komisije RS-a da joj se odobri pristup biračkom spisku, jeste kada se organiziraju izbori za savjete mjesnih zajednica. Tada se ova komisija obraća CIK-u i traži birački spisak za određenu općinu.

Izborni zakon RS-a ima institut vanrednih izbora, za razliku od Izbornog zakona FBiH.

Jedini takvi održani su 1997. godine, kada je ratna zločinka, tadašnja predsjednika RS-a Biljana Plavšić, na pola svog mandata raspustila Narodnu skupštinu RS-a, raspisala vanredne izbore i sa političke scene eliminisala SDS.

Ali i oni su održani uz odobrenje i potvrdu izbornih rezultata tadašnje Privremene izborne komisije i OSCE-a. To znači, da ukoliko bi u RS-u sada bili organizirani vanredni izbori, opet ne bi moglo ništa proći bez CIK-a, od odobravanja korištenja Centralnog biračkog spiska, do potvrde izbornih rezultata, piše Faktor.

Centralna izborna komisija BiH 2002. godine donijela je Odluku o utvrđivanju nadležnosti Izborne komisije entiteta, kojom je jasno definirano šta entitetske komisije mogu raditi.

SB
Zadnje objave

Magazinović: BiH je na korak od eskalacije radi jednog čovjeka, a ako se to desi, zapamtite…

Moja poruka iz Bosne i Hercegovine je da svaki radikalizam treba spriječiti u nastanku jer ako se to ne uradi posljedice mogu biti tragične Na...

ESAD DURAKOVIĆ OTKRIVA: Cilj je da Bošnjaci upadnu u zamku, da se raspamete između dva politička bloka… Vučić je zaista majstor manipulacije!

Navodni dijalog na koji poziva Vučić treba da počiva na bošnjačko-hrvatskoj konfrontaciji. Nevjerovatna strategija! – smatra Duraković Akademik Esad Duraković osvrnuo se na sastanak Milorada...

DR. Grošelj: Ovo je otcjepljene RS-a, uništit će cijeli region! Schmidt mora spriječiti raspad BiH!

Slovenac, doktor Klemen Grošelj, lider ‘’prijatelja’’ BiH, skupine evropskih parlamentaraca: Nije nas samo osam, iza nas su naše stranke i države! Vidimo prijetnju stabilnosti, miru,...

(VIDEO) Kesić žestoko ismijao Dodika pa ga smjestio u “Breee”, a onda je okrenuo šolju sa njegovim likom: Čuvajte se onih… Aj pa Pukni...

Kesić je za kraj emisije odjavu posvetio upravo našem članu Predsjedništva BiH Milorad Dodik česta je “mušterija” Kesićevih dosjetki, u kojima na ironičan način govori...

„BAKIR IZETBEGOVIĆ JE I SAM REKAO…“: Željka Cvijanović za sve krivi OHR i “političko Sarajevo”

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da su za političko Sarajevo visoki predstavnici i njihove kancelarije oduvijek bili samo njihovi izvođači radova...