DODIK STAO NA STRANU RUSIJE I ISPREPADAO POSLANIKE U SKUPŠTINI: “Doći će do većeg angažmana zapadnog dijela međunarodne zajednice prema RS…”
BiH nije uvela nikakve sankcije Rusiji, rekao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, na posebnoj sjednici Narodne skukpštine RS posvećenoj međunarodnoj političkoj i bezbjednosnoj situaciji.

On je istakao da njemu kao srpskom članu Predsjedništva BiH nije bilo omogućeno da se o ovoj odluci odlučuje na sjednici Predsjedništva BiH, za koji je rekao da je jedini organ koji je zadužen za spoljnu politiku.

Dodao je da su uslijedili veliki pritisci Zapada, kao i da je proces pristupanja EU vezan za pitanje odnosa prema Rusiji u odnosu na ukrajinski sukob.

Dodik je istakao da je tim povodom podnio tužbe protiv Svena Alkalaja, ambasadora BiH u Ujedinjenim nacijama, i Bisere Turković, ministrice spoljnih poslova BiH, jer smatra da su odluke donosili nelegalno mimo ustavnih procedura.

Dodik je ustvrdio da EU nema konsolidovanu spoljnu politiku i da nevoljko slijedi politiku SAD i Velike Britanije koje, kako je naglasio, tjeraju Evropu da se ponaša mimo sopstvenih interesa.

“Mi ne želimo da budemo dio te politike, isto tako mi nismo htjeli da pravdamo ruska objašnjenja. Mi mislimo da treba ostati neutralan i da nakon sukoba možemo da razgovaramo i sa jednima i sa drugima. Nakon svakog rata dolazi do pregovora, a u normalizaciji tih odnosa nas niko neće ništa pitati”, rekao je Dodik.

On je zapitao kakvu korist RS ima ako se prikloni sankcijama koje traži Zapad i podsjetio je da je Rusija garant Dejtonskog sporazuma.

Dodik je rekao da je protiv sankcija Rusiji, i dodao da će predložiti Narodnoj skupštini RS pitanje da li RS treba da pristane na uvođenje sankcija Rusiji.

Rekao je da je britanska politika pokvarena i ustvrdio da će Evropa imati posljedice zbog toga. Podsjetio je da je Rusija uvijek htjela da sasluša stranu srpskog naroda, te da to ona radi jer želi da poštuje međunarodno pravo.

“Međunarodno pravo kaže da treba zaštititi teritorijalni integritet Ukrajine. U redu, a šta je s teritorijalnim integritetom Srbije”, rekao je Dodik i podsjetio na odluku NATO-a da bombarduje Srbe i baca osiromašeni uranijum.

“Naravno da smo mi zahvali SAD što su uložili napore da dođe do Dejtonskog sporazuma. Ja moram da kažem da smo mi tada bili u potpunoj defanzivi i da je naša vojska bila razbijena. Došlo je do rješenja koje je bilo objektivno i mi smo za to zahvalni Americi. Mi smo mislili da je time stvar završena. ne možemo da prihvatimo da su poslije toga nametali rješenja koja su nama neprihvatljiva”, rekao je Dodik.

Rekao je da Srbija ostaje najveći partner RS, ali je najavio i da će doći do većeg angažmana zapadnog dijela međunarodne zajednice prema RS zbog ovakvog odnosa prema krizi u Ukrajini.

Dodao je da je važno obezbijediti da RS ima dovoljno hrane i da ima energetsku suverenost, te da su to sve pitanja o kojima treba razgovarati, a ne samo o onome što čini teritoriju.

Dodik je posebno istakao dobru saradnju s Hrvatskom.

“Uspjeli smo da zbog svoje politike nemamo neprijateljski stav Hrvatske prema politici RS-a. Postavlja se pitanje da nismo vodili takvu politiku kako bismo se nosili s rigidnim stavovm Hrvatske u EU. Da nismo uspjeli da postignemo dogovor ili prećutni dogovor o tome kako se trebaju razvijati stvari u BiH i da nismo na istom konceptu u pogledu sastava BiH, a ona je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. To misli i država Hrvatska i mi smo tu zajedno s njima”, kazao je Dodik.

(SB)
Zadnje objave

KAKO JE SNSD PREKO NOĆI POSTAO “NEZAOBILAZAN”: “Bilo je dilema i unutar Osmorke, ali ne i za HDZ!”

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić komentirao je konstituiranje vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini te govorio o tome ko su neizbježni partneri za...

ŠOKANTNA ODLUKA VOJINA MIJATOVIĆA: „Pozivam poslanike SDP BiH u NSRS da glasaju za…“

Poruka za buduće generacije – vrijedi se boriti za ovu državu, ali ne sa kukavicama, konformistima i uhljebima. Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, oglasio se...

DODIK VAN SEBE: “Plašeći svijet Republikom Srpskom Kurti traži alibi za…”

“Dok je Republike Srpske ta odluka se neće mijenjati”, poručio je Dodik. Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, kazao je da se potpisom na...

AMERIČKI AMBASADOR POSLAO VIDEO-PORUKU GRAĐANIMA BOSNE I HERCEGOVINE: Sjedinjene Države izdvajaju dodatnih 17 miliona dolara za podršku Oružanim snagama BiH…

Michael J. Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini poslao je poruku građanima BiH. -Nema druge zemlje koja je više ulagala u BiH...

Visoki predstavnik Christian Schmidt se obratio javnosti: “Vrijeme je da se dejtonski Ustav preoblikuje u moderan ustavni okvir koji će pomoći u prevazilaženju etničke...

Nastavljajući intenzivan dijalog sa predstavnicima civilnog društva, visoki predstavnik Christian Schmidt održao je danas još jedan sastanak kako bi razmijenio mišljenja i ideje u...