Dodik se povukao: Odgađa se prijenos nadležnosti i pruža podrška misiji EUFOR-a u BiH
Na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a, na kojoj se razmatra informacija o odnosima između Rusije i Zapada i ulozi Bosne i Hercegovine u tome usvojeni su zaključci vladajuće većine .

Za predložene zaključke glasalo je 48 poslanika protiv nije bio niko, a šest je bilo suzdržanih.

U zaključcima koje je predložila većina u NSRS-u, između ostalog, traži se da se za još šest mjeseci odloži neustavno prebacivanje nadležnosti sa države BiH na entitete.

Također, izražena podrška produženju Misije EUFOR-a “Althea” u Bosni i Hercegovini. Između ostalog, traži se od predstavnika iz RS-a u institucijama BiH da glasaju protiv uvođenja sankcija Rusiji, kao i to da BiH ostane neutralna u napadu Rusije na Ukrajinu.

U obrazloženju zaključka o odlaganju primjene zaključaka NSRS-a od 10. decembra prošle godine, stoji da se to radi kako bi se “izbjeglo usložnjavanje vanjskopolitičke situacije”.

“Primjena Zaključaka u vezi sa Infomacijom o prenosu nadležnosti sa RS na nivo BiH, od 10. decembra 2021. godine, odlaže za šest mjeseci kako bi se izbjeglo dodatno usložnjavanje spoljnopolitičke pozicije RS u složenim geopolitičkim okolnostima”, stoji u obrazloženju odluke.

Podsjećamo sve zaključke predložili su klubovi poslanika SNSD-a, SP-a, DEMOS-a, US-a, NPS-a i NDP-a i oni glase:

Narodna skupština Republike Srpske usvaja Informaciju o međunarodnoj, političkoj i sigurnosnoj situaciji – mjestu i ulozi Republike Srpske.
Republika Srpska ostaje opredijeljena za očuvanje mira u BiH i regiji kroz suradnju na regionalnim integracijskim i sigurnosnim inicijativama, te podržava uključivanje BiH u Inicijativu za otvoreni Balkan.

Republika Srpska opredijeljena je za poštivanje, pridržavanje i provedbu Daytonskog sporazuma, kao i za integraciju BiH i Republike Srpske u Europsku uniju, poštujući načelo međusobnog uvažavanja, te smatra da su ova dva procesa kompatibilna i komplementarna.

Narodna skupština Republike Srpske navodi da je odlučivanje o sukobu Rusije i Ukrajine u nadležnosti Predsjedništva BiH te da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji.

Vođenje vanjske politike BiH u nadležnosti je Predsjedništva BiH i samo odluke donesene konsenzusom i na ustavni način u Predsjedništvu BiH mogu se smatrati službenim stavom BiH o vanjskopolitičkim pitanjima, te se shodno tome osuđuje jednostrano djelovanje. i djelovanje predstavnika institucija BiH.

Narodna skupština Republike Srpske traži od predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH da glasaju protiv uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji i da zagovaraju neutralan stav BiH i Republike Srpske u rusko-ukrajinskom sukob.

Narodna skupština Republike Srpske smatra da je misija ALTEA neophodna radi očuvanja mira i stabilnosti i da treba ostati u BiH u skladu s mandatom koji joj je dat rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Republike Srpske da poduzme sve mjere kako bi svim građanima Republike Srpske osigurala dovoljnu količinu hrane, energije i električne energije, te ublažila inflatorni utjecaj na životni standard građana Republike Srpske. građana.

Narodna skupština Republike Srpske napominje da je primjena Zaključaka u vezi sa Informacijom o prijenosu nadležnosti sa Republike Srpske na razinu BiH, od 10.12.2021. godine, odgođen za šest mjeseci kako bi se izbjeglo dodatno kompliciranje vanjskopolitičkog položaja Republike Srpske u složenim geopolitičkim okolnostima.

Ovi zaključci stupaju na snagu dan nakon donošenja.

(Klix.ba)
Zadnje objave

KAKO JE SNSD PREKO NOĆI POSTAO “NEZAOBILAZAN”: “Bilo je dilema i unutar Osmorke, ali ne i za HDZ!”

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić komentirao je konstituiranje vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini te govorio o tome ko su neizbježni partneri za...

ŠOKANTNA ODLUKA VOJINA MIJATOVIĆA: „Pozivam poslanike SDP BiH u NSRS da glasaju za…“

Poruka za buduće generacije – vrijedi se boriti za ovu državu, ali ne sa kukavicama, konformistima i uhljebima. Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, oglasio se...

DODIK VAN SEBE: “Plašeći svijet Republikom Srpskom Kurti traži alibi za…”

“Dok je Republike Srpske ta odluka se neće mijenjati”, poručio je Dodik. Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, kazao je da se potpisom na...

AMERIČKI AMBASADOR POSLAO VIDEO-PORUKU GRAĐANIMA BOSNE I HERCEGOVINE: Sjedinjene Države izdvajaju dodatnih 17 miliona dolara za podršku Oružanim snagama BiH…

Michael J. Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini poslao je poruku građanima BiH. -Nema druge zemlje koja je više ulagala u BiH...

Visoki predstavnik Christian Schmidt se obratio javnosti: “Vrijeme je da se dejtonski Ustav preoblikuje u moderan ustavni okvir koji će pomoći u prevazilaženju etničke...

Nastavljajući intenzivan dijalog sa predstavnicima civilnog društva, visoki predstavnik Christian Schmidt održao je danas još jedan sastanak kako bi razmijenio mišljenja i ideje u...