Dodik je naredio povlačenje vojske: “Obećavali su i vojsku i graničnu policiju, neka kažu da sada od toga nema ništa”




Narodna skupština je u decembru 2021. usvojila zaključak kojim se predviđa vraćanje vojske Republike Srpske, a šta je bilo s tim, poslanici će pitati Viškovića

Prije godinu je održana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je donesen zaključak o formiranju vojske RS-a. Nakon godinu o formiranju vojske Srpske se ne zna ama baš ništa, kao što se ništa ne zna o formiranju agencije za lijekove RS-a ili visokog sudskog i tužilaštva RS-a.

PREDIZBORNA MAGLA

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine koja je u decembru prošle godine sazvana na zahtjev tadašnjeg srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, većina poslanika tadašnjeg saziva izglasala je zaključke kojima se, između ostalog, u krajnjem roku do 10. decembra ove godine predviđa vraćanje vojske Republike Srpske.

– Ja sam gurao ovo na 10. decembar, da to bude na dan kada su donesena bonska ovlašćenja 1997. godine. E, to bi trebalo da bude i dan kada ih rušimo. To je i Međunarodni dan ljudskih prava, rekao je tada Dodik.

Ipak, godinu kasnije vojska Republike Srpske je tamo gdje je bila i u decembru prošle godine – na papiru.

Poslanik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović poziva predstavnike vlasti da kažu da li su odustali od formiranja vojske RS-a. Vukanović tvrdi da je sve to bila samo predizborna magla kojom su se kupovali glasovi.

– Neka dođu kukavice i neka kažu da su manipulisali. Neka kažu da su obećavali i vojsku i graničnu policiju i neka kažu da sada od toga nema ništa. Neka kažu da su kukavice koje su blefirale da bi dobile glasove na izborima. Od početka smo govorili da će biti ovako, istakao je Vukanović.

Član Predsjedništva PDP-a i poslanik te stranke u novom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske Milanko Mihajlica očekuje da će u predstojećem ekspozeu mandatara za sastav nove Vlade RS-a Radovana Viškovića poseban dio biti posvećen formiranju ministarstva odbrane Srpske.

– Svima je jasno da su prošlogodišnji zaključci posebne sjednice Narodne skupštine Srpske predstavljali običnu farsu koja je bila još jedna u nizu manipulacija aktuelne vlasti i prevara građana Republike Srpske. Jasno je već tada bilo da od toga neće biti ništa, istakao je Mihajlica.

SARADNJA S NATO-OM

Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica takođe smatra da Viškovića treba pitati da li će u novoj Vladi Srpske biti mjesta i za ministra odbrane, s obzirom na to da je Dodik najavio ponovno osnivanje vojske RS-a.

– Ako zanemarimo tu Dodikovu manipulaciju, dolazimo do zaključka da bi Republika Srpska mogla da ima ministra odbrane koji bi imao nadležnost saradnje s NATO-om. Zahvaljujući odlukama SNSD-a, ministar odbrane Srpske trebalo bi da se bavi isključivo saradnjom s tim vojnim savezom. Prošlogodišnja priča o vraćanju nadležnosti Srpske u oblasti odbrane, pravosuđa, bezbjednosti predstavljala je još jednu manipulaciju i laž koja je iskorišćena u predizbornoj kampanji, kazao je Govedarica.

(Oslobodjenje)




Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...