Dodik hvalio Nikšića i poručio: Neće biti blokada ako se deblokiraju projekti RS
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je kako je upućen u detalje sporazuma koji su danas potpisali Osmorka i HDZ BiH te se nada budućoj saradnji na državnom nivou s ovim partnerima. Imao je riječi hvale za lidera SDP-a Nermina Nikšića i naveo kako su u periodu kada je on bio premijer Federacije Bosne i Hercegovine uradili dobar posao. Nada se deblokadi, ali ima i uslov.

“Mislim da su sada stvorene okolnosti da se formira Vlada FBiH što prije moguće. Očekujemo da ćemo imati novu Vladu FBiH nakon osam godina i da ćemo s njima moći raditi. Nikšića sam upoznao ranije dok je bio premijer FBiH i mislim da su se radili dobri poslovi”, rekao je Dodik.

Najavio je kako će u četvrtak imati četiri delagata Doma naroda PSBiH te kazao: “Ne bih preporučio nikome da pravi nikakvu avanturu”.

“Kada je ranije SDP bio na vlasti imali smo produktivan razgovor”
Kazao je kako s blokade ne trebaju dešavati već da se moraju deblokirati procesi izgradnje HE Buk Bijela, aerodrom u Trebinju i gasovod prema Banjaluci te da tada neće biti blokada ni na drugim nivoima.

“Ukoliko se nastave ove blokade biće ih i na drugim nivoima, ali vjerujem da s novim ljudima možemo deblokirati te stvari. Predstavnički dom će prvog imati konstituirajuću sjednicu. S HDZ-om imamo dogovor da se formira zajednički kolegij. Vjerujem da Osmorka neće imati ništa protiv. Prvog možemo imati formiran kolegij i nastaviti s formiranjem institucija vlasti kako u FBiH tako na nivou BiH”, optimističan je Dodik.

 

Dodao je kako nisu razgovarali s Osmorkom, ali da će pokušati pronaći zajedničke teme – evropski put i deblokada projekata. Nemaju namjeru potpisivati sporazume već postići dogovor.

“Osmorka i opozicija očigledno razgovaraju. Nisu se uspjeli dogovoriti, a onda su poletili da krive nas iz SNSD-a. Svođenje toga na pitanje Milorada Dodika je pogrešno. Ako imamo dogovor, onda idemo brzo, ako nemamo ne idemo nikako”, rekao je Dodik.

Naveo je kako su ambicije opozicije da će učestvovati u vlasti na nivou BiH izgubljene.

“Kada je ranije SDP bio na vlasti imali smo produktivan razgovor i napravili smo ekonomski dogovor i zaštitili domaću privredu. Sada smo izgubili stočni fond i ostalo. Ako imamo mogućnosti da razgovaram o tome i da sudije i tužioce imenuju parlamenti, slažemo se da pravimo dogovor”, rekao je Dodik.

Kada je u pitanju raspodjela fotelja kazao je samo kako su zainteresovani za mjesto ministra vanjskih poslova BiH. Za Denisa Zvizdića rekao je kako ima informaciju da će on biti član kolegija Predstavničkog doma PSBiH.

 

EU će deblokirati sredstva RS?

Govoreći o sastanku s evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, kazao je kako mu čudno da BiH dobije kandidatski status a ima, kako je rekao, lažnog visokog predstavnika i strane sudije u Ustavnom sudu.

“Bio je dobar razgovor, ali za mene je bilo važno u pogledu druge stvari. Znamo zvog čega je EK blokirala sredstva EU Republici Srpskoj, ali dobio sam obećanje da će ta sredstva biti deblokirana idući mjesec i da ćemo nastaviti s realizacijom izgradnje Koridora Vc. To je dobra vijest”, rekao je Dodik.

 

Kazao je i to kako mu je Varhelji rekao da se mjera planirana od 1.1.2023. a koja se tiče da građani BiH za ulazak u prostor EU moraju popunjavati obrazac i aplicirati kod nadležnih vlasti te to platiti, odgađa.

(N1)
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...