DODIK BIJESAN: “Pomalo boli kada firme iz Srbije otvaraju predstavništva u Sarajevu”
Dodik je podsjetio da je Srbija najveći partner Republike Srpske u ekonomiji, da se 98 odsto robe prodaje u Republici Srpskoj uprkos tome što su mnoge firme iz Srbije formirale svoja sjedišta u Sarajevu, jer u FBiH niko neće da kupuje proizvode iz Srbije.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je nezadovoljstvo što firme iz Srbije otvaraju predstavništva i sjedišta u Federacija BiH, a ne u Republici Srpskoj, te istaknuo da je Republika Srpska veoma zainteresovana da se priključi inicijativi “Otvoreni Balkan”.

Dodik je podsjetio da je Srbija najveći partner Republike Srpske u ekonomiji, da se 98 odsto robe prodaje u Republici Srpskoj uprkos tome što su mnoge firme iz Srbije formirale svoja sjedišta u Sarajevu, jer u FBiH niko neće da kupuje proizvode iz Srbije.

– To ističem zato što je nama važno, jer sjedište firme determiniše plaćanje poreza. Na neki čudan način firme iz Srbije poboljšavaju finansijsku situaciju u FBiH, a nas degradiraju u tome. Ali, to opet nama ne smeta da kupujemo robu iz Srbije – izjavio je Dodik za Prvu TV.

S druge strane, dodao je, nema šanse da neka firma iz Hrvatske da svoja prava za zastupanje ili da formira sjedište u Sarajevu, a da to nije prostor gdje žive Hrvati.

On je naglasio da svako ima pravo da svoju ekonomiju usmjerava kako misli da treba, ali da govori da su Srbi u Republici Srpskoj najveći kupci robe iz Srbije i da nikada nisu rekli da će da bojkotuju tu robu koja dolazi iz Sarajeva.

– Ali, pomalo nas boli, jer 98 odsto roba koje firme iz Srbije izvoze u Sarajevo, prodaju u Republici Srpskoj – dodao je Dodik.

On je ponovio da je pozicija Republike Srpske da se uključi u “Mini Schengen”, odnosno inicijativu “Otvoreni Balkan”, u kojoj su Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija, da je na toj tački insistirao i na Predsjedništvu i da su donijeli odluku da se uđe u taj proces.

– Ali, to opstruišu Bošnjaci i dijelom Hrvati. Tako da mi propuštamo prilike da se uključimo u sve to – rekao je Dodik i dodao da BiH neće moći da koristi sve te praktične prednosti koje se već vide.

Dodik je rekao da je “Mini Schengen” odlična ideja i da misli da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić to veoma dobro koncipirao i razvio, kao i da je veoma važno da se očuva taj koncept i da se i Republika Srpska tome pridruži. “Naravno da je spoljna ekonomska politika u nadležnosti BiH, ali ćemo pokušati da nađemo neki način”, rekao je Dodik, piše Srna.
Zadnje objave

BiH izgubila status “sigurne zemlje”: Šta ova odluka znači za putovanja u EU?

BiH je posljednja zemlja iz regiona koja je skinuta sa liste "sigurnih zemalja" Evropska unija je Bosni i Hercegovina ukinula status "sigurne države" u pogledu...

Pomozite da se lociraju optuženi i osumnjičeni ratni zločinaci koje potražuje Sud BiH

Poznato je da se u Srbiji, Hrvatskoj, ali i drugim zemljama, doduše u manjem broj, krije na stotine optuženih i osumnjičenih ratnih zločinaca koje...

VIŠE MUKE OKO BANJA LUKE: Tegeltija i Pandurevićka ujedinjeni – “Neće biti Republike Srpske ako se ne kaže…”

Milan Tegeltija objavio je na svom Twitter nalogu da nije iznenađujuća odluka Ustavnog suda BIH kojom bi da otime teritoriju Republike Srpske, na šta...

Stanivuković o genocidu: Doći će trenutak kada ću ja pokazati…

Posljednjih osam mjeseci u Banjaluci neki ljudi ne mogu da žive od kriminala i korupcije kao što su živjeli posljednjih dvadeset godina, a razlog...

Vulin se brani prijetnjama: Srbija ne pregovara pred pištoljem uperenim u čelo, mnoge stvari će se promijeniti na prostoru Kosova i Metohije

Vulin poručuje da će „srpska žandarmerija izvršiti svako naređenje predsednika države Aleksandra Vučića, ona je spremna da to uradi i visoko motivisana, braniće svoj...