Direktor RAK-a najavio rigorozne mjere protiv FACE TV-a zbog izjave o Dodiku
Direktor Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine Draško Milinović najavio je rigorozne mjere protiv FACE televizije, čiji je vlasnik i direktor Senad Hadžifejzović jer je navodno tokom razgovora sa gostom u emisiji upitao da li bi trebalo se lider SNSD-a Milorad Dodik “smijeni, smiri ili ubije”.

Milinović je rekao da je RAK danas po službenoj dužnosti pokrenuo postupak protiv tog medija.

“To će biti skraćeni postupak s obzirom da je, na prvi pogled ovoga što se desilo, i te kako jasno da je prekršen Kodeks o pružanju audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, na prvi pogled je vidljivo da je prekršeno još mnogo podzakonskih akata Agencije.

“Ove stvari koje smo nažalost vidjeli u medijskom prostoru BiH, prvenstveno FACE televiziji su nedopustive i RAK ih neće dozvoliti”, naveo je Milinović.

Najavio je da će vrlo brzo, čim se skraćeni postupak završi, biti izrečene odgovarajuće mjere i sankcije.

“U komunikaciji sa kolegama iz područja emitovanja već smo u prvoj analizi vidjeli da će one biti rigorozne. I mogu da najavim rigorozne mjere da se ovakve stvari više nikada ne bi desile”, dodao je Milinović.

U slučaju da se to ponovi, kaže Milinović, krajnja mjera je suspenzija programa i oduzimanje dozvole.

“Ovo sad je nešto što će vjerovatno ići ka najvišoj mogućoj novčanoj kazni s obzirom da je to prva mjera upozorenja da se ovakve stvari ne bi dešavale, ali ukoliko se ovako nastavi, mi smo kroz naše analize u RAK-u već vidjeli da FACE televizija prelazi određene granice, bojim se da ćemo posegnuti za najrigoroznijim mjerama koje su nam Zakon o komunikacijama i sva naša pravila dali kao nadležnost da djelujemo”, dodao je on.

Žestoke reakcije vladajućih u RS

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac ocijenio je kako na “monstruozni poziv na ubistvo novoizabranog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u programu sarajevske televizije odgovor hitno moraju dati pravosudne institucije, ništa manje od toga”.

Dodikov savjetnik Milan Tegeltija je zaključio kako “nema te novinarske i analitičarske slobode koja dozvoljava razmatranje ubistva kao opcije i to ne smije proći tek tako”. Dodao je da bi se u slučaju da prođe tek tako “terorizam legalizovan kao opcija u BiH”.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević zatražio je da Tužilaštvo BiH “hitno reaguje na sramne i skandalozne pozive na ubistvo Milorada Dodika koji se dogodio sinoć u programu uživo jedne sarajevske televizije”.

“Očigledno je da su u Sarajevu duboko isfrustrirani činjenicom da Milorad Dodik uporno pobjeđuje na izborima i to tako ubjedljivo da čak ni sarajevski brojači tu ne mogu ništa da promijene”, zaključio je Kovačević.

“Nema demokratije i satire kojom se može opravdati poziv na likvidaciju”, rekla je također poslanica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić.

(N1)
Zadnje objave

ELMEDIN KONAKOVIĆ IZ ANKARE: “Mislim da smo jedna od zemalja sa najvećim brojem spasilaca, biće vremena da se podvuče linija…”

(…) i da pregledamo koliko smo administrativno ispoštovali okvirni Zakon o zaštiti i spasavanju.” Ponosan je na sve Bosance i Hercegovce koji su ovih dana...

IVICA PULJIĆ, IZ WASHINGTONA: „Blinken sigurno ne bi razgovarao s Biserom Turković…“

State Department je ubrzo objavio i zvanično saopćenje nakon telefonskog razgovora. Ne stišavaju se reakcije nakon razgovora ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića...

ŠOKANTAN APEL IZ BRČKOG: “Ne daju mi da se izjašnjavam kao Bosanac, ovo je najpodjeljeniji grad u državi, SDA je izdala državu, a SDP...

“SDP je podijelio i svoje članove stranke po istom principu i na izborima ih kandiduje kao takve!! Nema nikakve šanse da kao takvi mogu...

ZA ŠTA SE SPREMA PREDSJEDNIK SRBIJE: Aleksandar Vučić donio odluku o povećanju broja specijalnih jedinica u Srbiji…

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić donio je odluku o organizovanoj dogradnji specijalnih snaga Vojske Srbije. Kako se navodi u dokumentu u koji je “Blic” imao uvid,...

DIPLOMATSKI SKANDAL U REŽIJI ZAMJENIKA MINISTRA ODBRANE BiH: Odbio se sastati sa britanskim ministrom zbog izjava o Dodiku…

Zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović odbio je da se sastane sa britanskim ministrom za Evropu Leejem Dohertyjem zbog njegove izjave da se tokom...