DIREKTNO UPOZORENJE IZ BUNDESTAGA: “Akcije Dodika i Čovića imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu, TO ZAHTIJEVA…”
Od političkih lidera Srbije, takođe u pogledu tekućeg procesa pristupanja EU, i Hrvatske treba bez sumnje tražiti da se distanciraju od etničkih separatističkih snaga u Bosni i Hercegovini.

Poslaničke grupe SPD, Zelenih i FDP-a u Parlamentu Njemačke pozivaju saveznu vladu da pruži veću podršku zemlji s obzirom na rastuće tenzije i napore ka separatizmu u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz njemačkog parlamenta.

“Navodne etničke razlike eksploatira nacionalistička politička elita zemlje u srpskoj, hrvatskoj i bošnjačkoj stranci, pojačavaju i eksploatiraju za vlastito bogaćenje i održavanje vlastite vlasti”, pišu poslanici u zajedničkom prijedlogu Rezolucije pod brojem 20/2035.

Reforme su decenijama blokirane kako bi se održalo povoljno okruženje za korupciju i pokroviteljstvo. Sada se pojedini politički lideri sve više oslanjaju na separatizam, mržnju i govor mržnje – samo da bi odvratili pažnju od zastoja i društvene frustracije za koje su same te političke snage odgovorne.

“Konkretno, političke akcije nacionalističkih političara poput Milorada Dodika, trenutno člana državnog Predsjedništva, i Dragana Čovića, predsjednika stranke HDZ BiH, imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom raznolikog stanovništva.

Istovremeno, to je prijetnja miru u jugoistočnoj Evropi. Smatramo to je neprihvatljivim i zahtijevamo odlučan i čvrst otpor Evropske unije, njenih država članica i međunarodne zajednice”, stoji u tekstu usaglašenog prijedloga rezolucije.

Poslanici, između ostalog, pozivaju saveznu njemačku vladu da “izričito pozove političko rukovodstvo Bosne i Hercegovine na deeskalaciju i smanjenje unutrašnjih tenzija”.

Vlada u Berlinu bi se, također, trebala nastaviti energično zalagati za to da sankcije EU budu usmjerene na osobe, institucije i kompanije koje “podrivaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni pravni subjektivitet Bosne i Hercegovine”.

Pored toga, od političkih lidera Srbije, takođe u pogledu tekućeg procesa pristupanja EU, i Hrvatske treba bez sumnje tražiti da se distanciraju od etničkih separatističkih snaga u Bosni i Hercegovini, naglašava se.

Ostali zahtjevi usmjereni su, između ostalog, na približavanje Bosne i Hercegovine NATO-u, nastavak “Berlinskog procesa” i jačanje ureda visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu.

Osim toga, savezna vlada bi trebala ispitati obnovljenu podršku njemačkih oružanih snaga za operaciju EUFOR Althea kao signal podrške Njemačke, objavljeno je na stranici Bundestaga.

(SB)
Zadnje objave

KAKO JE SNSD PREKO NOĆI POSTAO “NEZAOBILAZAN”: “Bilo je dilema i unutar Osmorke, ali ne i za HDZ!”

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić komentirao je konstituiranje vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini te govorio o tome ko su neizbježni partneri za...

ŠOKANTNA ODLUKA VOJINA MIJATOVIĆA: „Pozivam poslanike SDP BiH u NSRS da glasaju za…“

Poruka za buduće generacije – vrijedi se boriti za ovu državu, ali ne sa kukavicama, konformistima i uhljebima. Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, oglasio se...

DODIK VAN SEBE: “Plašeći svijet Republikom Srpskom Kurti traži alibi za…”

“Dok je Republike Srpske ta odluka se neće mijenjati”, poručio je Dodik. Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, kazao je da se potpisom na...

AMERIČKI AMBASADOR POSLAO VIDEO-PORUKU GRAĐANIMA BOSNE I HERCEGOVINE: Sjedinjene Države izdvajaju dodatnih 17 miliona dolara za podršku Oružanim snagama BiH…

Michael J. Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini poslao je poruku građanima BiH. -Nema druge zemlje koja je više ulagala u BiH...

Visoki predstavnik Christian Schmidt se obratio javnosti: “Vrijeme je da se dejtonski Ustav preoblikuje u moderan ustavni okvir koji će pomoći u prevazilaženju etničke...

Nastavljajući intenzivan dijalog sa predstavnicima civilnog društva, visoki predstavnik Christian Schmidt održao je danas još jedan sastanak kako bi razmijenio mišljenja i ideje u...