DIREKTNO IZ LONDONA: Britanska ministrica uputila pismo Zoranu Tegeltiji – “Vaša budućnost je u NATO-u, UVEDITE SANKCIJE RUSIJI!”
“Ministrica vanjskih poslova Turković pokazala je zavidan nivo vodstva u suprotstavljanju agresiji Rusije i ima punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva. Pozivam vas da joj se pridružite u ovom poslu. Ujedinjeno Kraljevstvo očekuje da Bosna i Hercegovina ispuni svoje međunarodne obaveze, uključujući pridržavanje Povelje UN-a, uvođenje sankcija Rusiji i nastavak suprotstavljanja eklatantnom kršenju međunarodnog prava od strana Rusije”, napisala je Truss.

Budućnost Bosne i Hercegovine u NATO-u, napisala je britanska ministrica vanjskih poslova poslova Elizabeth Truss u pismu koje je 13. juna uputila predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji, javlja sarajevski portal “Istraga”.

“Historija nam govori”, piše ministrica Truss, “da se agresiji moramo suprostaviti akcijom i snagom”.

“Moja podrška Bosni i Hercegovini, kao i moja podrška Ukrajini, počiva na mom uvjerenju u jednostavno načelo: ljudi imaju pravo da odlučuju o svojoj demokratskoj budućnosti i o svojoj odbrani. Budućnost Bosne i Hercegovine leži na euroatlantskom putu, kao članice NATO-a i sa zemljama poput Velike Britanije”, napisala je britanska šefica diplomatije.

Elizabet Trus je ovo pismo pislala kao odgovor na pismo koje joj je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija uputio 20. aprila ove godine. Ona navodi da je, tokom svoje posjete Sarajevu, rekla kako se moraju udvostručiti napori na zaštiti mira u Bosni i Hercegovini.

“Tragična historija vaše zemlje je podsjetnik na ono što se dešava kada se ne suprotstavimo agresiji. Stvari postaju gore, ne bolje. Genocid u Srebrenici i opsada Sarajeva bili su samo dva zločina koja su me zaprepastila. Rekli smo nikad više, ali evropska sigurnosna struktura je razbijena ruskom ničim izazvanom invazijom na Ukrajinu, što je napad na sam temelj pravila po kojima koegzistiramo: suverenitet, demokratija i Povelja UN”, napisala je Truss.

Ministrica, dalje, navodi da Velika Britanija blisko sarađuje sa saveznicima i partnerima, uključujući G7, NATO i UN, kako bi uvela paket ekonomskih sankcija bez presedana i kako bi oslabila Putinovu ratnu mašineriju, pružila vojnu podršku Ukrajini i međunarodno izolovala Rusiju.

“Pobjeda Ukrajine je astrateški imperativ za sve nas i ako Putin pobijedi, to će ohrabriti agresore posvuda”, konstatira Elizabeth Truss, pozdravljajući jasnu poruku koju su zemlje Zapadnog Balkana poslale tokom glasanja o rezolucijama u Generalnoj skupštini UN-a koje su se odnisile na Rusiju i naglašavajući i glasanje Bosne i Hercegovine prilikom glasanja o rezoluciji kojom je Rusija izbačena iz Vijeća UN-a za ljudska prava.

Obraćajući se Zoranu Tegeltiji, britanska ministrica vanjskih poslova posebno je pohvalila rad ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković.

“Ministrica vanjskih poslova Turković pokazala je zavidan nivo vodstva u suprotstavljanju agresiji Rusije i ima punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva. Pozivam vas da joj se pridružite u ovom poslu. Ujedinjeno Kraljevstvo očekuje da Bosna i Hercegovina ispuni svoje međunarodne obaveze, uključujući pridržavanje Povelje UN-a, uvođenje sankcija Rusiji i nastavak suprotstavljanja eklatantnom kršenju međunarodnog prava od strana Rusije”, napisala je Truss.

Ruska invazija na Ukrajinu, piše dalje Truss, povećava rizik od nestabilnosti na Zapadnom Balkanu. Rusija, ističe ona, okreće leđa međunarodnoj strukturi u Bosni i Hercegovini. A to radi kroz agresivnu retoriku.

“Odlučna sam da spriječim da (Rusija) koristi vašu zemlju kao pozornicu za provokaciju ili skretanje pažnje. Zbog toga je Velika Britanija 11. aprila sankcionisala člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednicu Republike Srpske Željku Cvijanović. Njihovi pokušaji da potkopaju legitimitet i funkcionalnost države, uključujući potkopavanje teško stečenog mira u posljednjih 26 godina, su neprihvatljivi”, navela je britanska ministrica vanjskih poslova.

Ona u pismu ističe svoju podršku visokom predstavniku Crhistianu Schmidtu, navodeći da mu je rekla da “ima punu podršku Velike Britanije” i prilikom korištenja bonskih ovlasti. Dalje ističe da će Velika Britanija pripremiti i novčanu pomoć Bosni i Hercegovini.

“Ujedinjeno Kraljevstvo također povećava sposobnost Bosne i Hercegovine da se bori protiv sigurnosnih prijetnji i zloćudnih utjecaja, a odnosi između naših odbrambenih snaga moraju se i dalje razvijati, uključujući obuku vaših talentiranih mladih kadeta na Kraljevskoj vojnoj akademiji svjetske klase Sandhurst“, navela je Truss, zaključujući da je budućnost BiH u NATO-u, sa zemljama poput Velike Britanije.
Zadnje objave

Rencontres LGBTQ application OneGoodCrush offres Rencontres pour tous

Il y en a eu beaucoup percées récemment pour le LGBTQ . La juridique suprême a statué sur le la légalité...

We Don’t Text Anymore. Just how do I Get The Woman to speak with Myself?

Reader matter:I found myself talking to a lady for a little while and some of my friends made an effort to talk me personally...

Publisher’s Choice honor: just how Bridal Reflections™ Became a leading Salon for Brides in nyc

The Scoop: New York-based beauty salon Bridal Reflections is proud to own personalized the wedding-dress-shopping procedure for generations. Every bride which makes an appointment...

What is the rate™ Names ponder lady the Most Date-Worthy outfit of 2018

The Scoop: This Year, WhatsYourPrice.com (WYP) began a strategy to enhance the economics of internet dating by incentivizing people to meet each other offline. The dating...

Indications She Is The Main One

Five Telltale indicators you have to Pop The QuestionSo you've been matchmaking your bae for a couple years now. You reside collectively — or...