DIREKTNA PORUKA BIDENOVE ADMINISTRACIJE LIDERU SNSD-a: Samantha Power se neće sastati sa Dodikom!
Kako je naš ranije objavio, Power će u Bosni i Hercegovini boraviti od 18. do 21. januara ove godine.

Sankcije koje su prošle sedmice Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i drugima – što je praksa koju ozbiljno razmatraju i države Evropske unije (EU) – već su počele da daju efekte u smislu međunarodne izolacije čovjeka koji otvoreno ugrožava mir i stabilnost naše zemlje.

Snažna poruka
Naime, za razliku od vremena prije posljednjih sankcija kada su se Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a i specijalni izaslanik američkog predsjednika Joea Bidena, kao i viši zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova SAD-a zaduženim za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer “srdačno” susretali sa Dodikom, to bi uskoro mogla biti stvar prošlosti.

Naime, iako je najavljen njen susret sa članovima Predsjedništva BiH, Samantha Power, aktuelna administratorica USAID-a koja sjedi u Vijeću za nacionalnu sigurnost SAD-a, bivša ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pri Ujedinjenim nacijama UN-u i nekadašnja savjetnica američkog predsjednika Baracka Obame za ljudska prava, koja naredne sedmice dolazi u Bosnu i Hercegovinu – po svemu sudeći se neće sastati sa Dodikom!

Ova informacija je potvrđena portalu Radiosarajevo.ba iz američkih izvora.

To je direktna poruka Bidenove administracije lideru SNSD-a.

Kako je ranije objavljeno, Power će u Bosni i Hercegovini boraviti od 18. do 21. januara ove godine.

Tokom ove posjete predstavnica administracije predsjednika Joe Bidena imat će niz susreta.

Centralna tema posjete Power, kako saznajemo, bit će borba protiv korupcije, nastavak demokratskih procesa, kao i aktuelna situacija u našoj zemlji koja je u posljednje vrijeme eskalirala do razine mogućih sigurnosnih ugroza.

Erol Avdović: Bez euforije
S druge strane, Erol Avdović, novinarski veteran i dugogodišnji izvještavač iz Ujedinjenih nacija (UN) upozorava da dolazak stare bosanske prijateljice, u čijoj profesionalnoj biografiji stoji i da je ona karijerno “dijete Bosne”- ne treba doživjeti euforično.

Power je svoju meteorsku diplomatsku karijeru lansirala kao novinarka u bosanskom ratnom vihoru (1992-1995), ali to, po Avdoviću, više nema veze sa ovim trenutkom bosanskohercegovačke historije. Čak bi se, tvrdi on, moglo reći da je njen dolazak baš sada – prilično simptomatičan.

“Njeno prisustvo u Sarajevu koincidira sa ponovnim dolaskom Palmera u BiH, vjerovatno, (ako se naravno ne pokaže drugačije) – s istim namjerama, da mijenja izborni zakon prvenstveno u dogovoru s liderima HDZ-a i SDA. Amerikanci naime već duže vremena govore kako je za BiH ključan hrvatsko-bošnjački dijalog. Ali i tu je fundamentalna greška – za opstanak Bosne i Hercegovine trebao bi to biti najvažniji dijalog svih bosanskih građana i naroda; zvuči preglomazno i nepraktično ali je tačno”, zaključio je Avdović, piše Radio Sarajevo.

SB
Zadnje objave

Na današnji dan Republika BiH primljena u UN

Prije 30 godina, 22. maja 1992., Republika BiH je primljena u Ujedinjene nacije, a ovaj datum za zemlju koja je od tada prošla složen...

“Skandalozan potez Dodika” – Borenović: Možete misliti koji bezobrazluk, nijedan predstavnik srpskog naroda od postanka RS-a nije uradio to što je on

Ovo što je uradio Dodik je ravno veleizdaji, kaže Borenović Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je da je lider SNSD-a Milorad Dodik “dopuštajući da Bosna...

Konaković pozvao SDA da podrži Komšića: Preći ćemo svaki pedalj BiH i dići svaki kamen da istjeramo uhljebe

Da smo razmišljali o nama lično i našim strankama imali bi danas nekoliko konferencija Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković, na predstavljanju Denisa Bećirovića, zajedničkog...

“Vučić troši vrijeme dragocjeno za BiH” / Avdović: Ovo treba postati prioritet bh. vanjske politike, ključno je diplomatskim putem ubijediti Tursku…!

Bh. ambasador u Ankari sada bi trebao povući pitanje NATO članstva BiH. Da sam ambasador u Turskoj, molio bih i kukao da nas prime...

KAD PUHALO TVITA: “Prijavu za učešće na opštim izborima u BiH, zakazanim za 2. oktobar, predala je 91 politička stranka i 17 nezavisnih kandidata....

Psiholog iz Banje Luke Srđan Puhalo naš je redovni “gost”. I ovog nedjeljnog jutra izdvojili smo jedan Srđanov tvit.   (S. B.)