DIPLOMATE U AKCIJI, ŽESTOK PRITISAK NA ALKALAJA: Traže da pred Vijećem sigurnosti UN-a ne iznosi kritike na račun Christiana Schmidta…

0
392

Da li će se Schmidt danas obratiti u UN-u nije sigurno, s obzirom da Rusija kao stalna članica Vijeća sigurnosti nije podržala njegovo imenovanje.

Ambasador Bosne i Hercegovine u UN-u Sven Alkalaj obratiti će se na današnjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, a neminovno se očekuje da će ovaj diplomata kojeg je imenovao Željko Komšić komentirati i nametnute odluke Christiana Schmidta.

Jedna od ključnih tema obraćanja ambasadora Bosne i Hercegovine u UN-u Svena Alkalaja bit će i sporno nametanje izmjena Izbornog zakona i Ustava FBiH visokog predstavnika, koje je u široj javnosti ocjenjeno kao izlaženje u susret političkim zahtjevima zvaničnog Zagreba.

Premijer Hrvatske je u nekoliko navrata potvrdio da je hrvatska delegacija komunicirala sa Schmidtom o potrebi nametanja izbornog zakona što je tumačeno kao direktan utjecaj službenog Zagreba na unutrašnja pitanja u BiH.

Da li će se Schmidt danas obratiti u UN-u nije sigurno, s obzirom da Rusija kao stalna članica Vijeća sigurnosti nije podržala njegovo imenovanje.

Ono što je uoči sutrašnje sjednice naročito zanimljivo jesu, kako saznaje sarajevski portal Klix, brojni diplomatski apeli i svojevrsni pritisci na bosanskohercegovačku delegaciju od diplomatija koje su podržale nametanje rješenja u interesu Zagreba i HDZ-a BiH.

Kako saznaje Klix, od bosanskohercegovačke delegacije se zahtijeva da se uzdrži od otvorenih kritika Christiana Schmidta. U svakom slučaju sutra će pred Vijećem sigurnosti UN-a biti Schmidtov izvještaj, ali vjerovatno i Alkalajeva kritika na račun posljednjih Schmidtovih odluka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here