DIPLOMATE U AKCIJI, ŽESTOK PRITISAK NA ALKALAJA: Traže da pred Vijećem sigurnosti UN-a ne iznosi kritike na račun Christiana Schmidta…
Da li će se Schmidt danas obratiti u UN-u nije sigurno, s obzirom da Rusija kao stalna članica Vijeća sigurnosti nije podržala njegovo imenovanje.

Ambasador Bosne i Hercegovine u UN-u Sven Alkalaj obratiti će se na današnjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, a neminovno se očekuje da će ovaj diplomata kojeg je imenovao Željko Komšić komentirati i nametnute odluke Christiana Schmidta.

Jedna od ključnih tema obraćanja ambasadora Bosne i Hercegovine u UN-u Svena Alkalaja bit će i sporno nametanje izmjena Izbornog zakona i Ustava FBiH visokog predstavnika, koje je u široj javnosti ocjenjeno kao izlaženje u susret političkim zahtjevima zvaničnog Zagreba.

Premijer Hrvatske je u nekoliko navrata potvrdio da je hrvatska delegacija komunicirala sa Schmidtom o potrebi nametanja izbornog zakona što je tumačeno kao direktan utjecaj službenog Zagreba na unutrašnja pitanja u BiH.

Da li će se Schmidt danas obratiti u UN-u nije sigurno, s obzirom da Rusija kao stalna članica Vijeća sigurnosti nije podržala njegovo imenovanje.

Ono što je uoči sutrašnje sjednice naročito zanimljivo jesu, kako saznaje sarajevski portal Klix, brojni diplomatski apeli i svojevrsni pritisci na bosanskohercegovačku delegaciju od diplomatija koje su podržale nametanje rješenja u interesu Zagreba i HDZ-a BiH.

Kako saznaje Klix, od bosanskohercegovačke delegacije se zahtijeva da se uzdrži od otvorenih kritika Christiana Schmidta. U svakom slučaju sutra će pred Vijećem sigurnosti UN-a biti Schmidtov izvještaj, ali vjerovatno i Alkalajeva kritika na račun posljednjih Schmidtovih odluka.
Zadnje objave

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OPISAO “OPASNI PLAN”: “‘Osmorka’ instalirana da prihvati američki model državne imovine, Dodik i Murphy fingirali svađu”

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni...

KONAKOVIĆ ZA BEOGRADSKE MEDIJE: “Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsjednikom Vučićem!” (VIDEO)

Novi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković govorio je danas za beogradsku redakciju televizije N1 i poručio da je jedan od prioriteta...

TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB” Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da...

Mijatović najavio osvetu SDP-a za izdaju: Vidjet ćemo kako se snalaze ‘seoski klubovi’, spremite se!

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH bio je gost u Centralnom dnevniku na Face TV gdje je komentirao rezultate glasanja na sjednici Doma naroda FBiH...

Oglasio se Dodik o usvojenoj deklaraciji Skupštine KS: Ne znam da li da se smijem ili zabrinem

Sljedeće što bi im moglo pasti na pamet je zabrana ljubljenja po tri puta, kazao je predsjednik RS-a Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik...