DIGLA SE VELIKA PRAŠINA, REAGIRAO I EROL AVDOVIĆ: “Ako visoki predstavnik to uradi, bit će to ravno aneksiji BiH iz 1878.”
Velika se prašina digla u političkoj javnosti BiH, ali i regije, nakon što je otkriveno da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u OHR-u počeo konsultacije o izmjenama izbornog zakona, koje bi mogao i nametnuti.

Velika se prašina digla u političkoj javnosti BiH, ali i regije, nakon što je otkriveno da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u OHR-u počeo konsultacije o izmjenama izbornog zakona, koje bi mogao i nametnuti.

Erol Avdović, bh. novinar koji izvještava iz New Yorka, otvoreno je komentirao šta će, za našu državu znači, značiti ako Schmidt “popusti HDZ-u i željama Dragan Čovića.

“Ako visoki predstavnik Schmidt ove 2022 promjeni izborni zakon dekretom u korist HDZ-ovih diskriminatorskih prijedloga bit će to ravno aneksiji Bosne i Hercegovine (1878) koja je za rezultat imala prvi veliki egzodus Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine. Zna se ko i gdje se bježi i zašto.

Schmidtove dvije prijašnje (‘bonske’) intervencije o privremenoj zaštiti državne imovine kako bi se osujetilo entitesko rastakanje zemlje i nametanje finansiranja oktobarskih izbora pretvorile bi se u čistu kozmetiku u odnosu na tektonski politički zemljotres – nametanja izbornog zakona”, smatra Avdović.

Nametanjem izbornog zakona po mjeri Čovićevih i drugih etnonacionalista – Bosna i Hercegovina ide na politički doboš, stava je Avdović koji poručuje:

“A rezolucije Bindestaga i Evropskog parlamenta kao i obično su zbirka dobrih riječi, mrtvo slovo na papiru. Ne promiču demokratiju već cementiraju podijeljenu BiH.”

Za njega je neprihvatljiv ovaj šovinizam koji dolazi iz raznih evropskih krugova iz Budimpešte, Brisela, pa ponegdje i Washingtona i drugih cenatara moći.

“Na djelu je nastavak udružene ksenofobije i islamofobije koja se evo očituje u Bosni. (…)

Ako već hoće da učini nešto na bolje Schmidt treba nametnuti samo ‘paket integriteta’ koji bi smanjio i osujetio izbornu krađu u oktobru. A ne da dalje mijenja unutrašnju strukturu BiH i jača diskriminatorne podjele – ekskluzivni etnički oportunizam na štetu inkluzivnih građanskih EU standarda.

Vidio je visoki predstavnik i koliko se malo građana BiH iz vana prijavilo za glasanje u oktobru. Možda ga je ta letargičnost što implicira nedostatak ‘domaće’ želje za promjenama ohrabrila da dovrši posao koga su bezuspješno vodili Čović i njegovi saveznici? Bitte stop herr Schmidt. (molim vas, prestanite, gospodine Schmidt, njem.)

I da se razumijemo – ako nametne takav izborni zakon Schmidt onda radi po šnitu koga je podržao i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Je li počelo popuštanje Rusima u pripremi za diplomatsko rješenje oko Ukrajine koje će prvenstveno odgovarati energetski prestavljenoj Evropi? Ponavlja li se to historija iznova?”, upitao je na kraju Erol Avdović.

(Radiosarajevo.ba)
Zadnje objave

Rencontres LGBTQ application OneGoodCrush offres Rencontres pour tous

Il y en a eu beaucoup percées récemment pour le LGBTQ . La juridique suprême a statué sur le la légalité...

We Don’t Text Anymore. Just how do I Get The Woman to speak with Myself?

Reader matter:I found myself talking to a lady for a little while and some of my friends made an effort to talk me personally...

Publisher’s Choice honor: just how Bridal Reflections™ Became a leading Salon for Brides in nyc

The Scoop: New York-based beauty salon Bridal Reflections is proud to own personalized the wedding-dress-shopping procedure for generations. Every bride which makes an appointment...

What is the rate™ Names ponder lady the Most Date-Worthy outfit of 2018

The Scoop: This Year, WhatsYourPrice.com (WYP) began a strategy to enhance the economics of internet dating by incentivizing people to meet each other offline. The dating...

Indications She Is The Main One

Five Telltale indicators you have to Pop The QuestionSo you've been matchmaking your bae for a couple years now. You reside collectively — or...